2014/03/17

Maanjäristysten runtelema Christchurch

Kirjoituspaikka: Koti, Espoo, Suomi

Joulukuussa hengailimme muutaman päivän Uuden-Seelannin eteläsaarella maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Christchurchissa. Majoituimme entisen nunnaluostarin tiloissa, jossa tätä nykyä piti majataloaan sympaattinen norjalaiset sukujuuret omaava vanhempi herrasmies. Hänen kertomustensa kautta pääsimme kokemaan surullisen kuuluisat ja koko kaupungin lamaannuttaneet maanjäristykset uudelleen. Christchurchissä ja koko Uudessa-Seelannissa maa jyrisee päivittäin. Myös me koimme elämämme ensimmäiset maanjäristykset vierailumme aikana, mutta ne olivat vaatimattoman pieniä verrattuna niihin kahteen, jotka syyskuussa 2010 ja myöhemmin helmikuussa 2011 tappoivat satoja ihmisiä ja runtelivat koko kauniin kaupungin lähes tunnistamattomaksi.

Majapaikkamme isäntä vei meidät katsomaan tuhoutuneita asuinalueita, jotka autioina seisovat yhä edelleen paikoillaan. Pahiten romahtaneet talot oli raivattu jo pois uusien tieltä, mutta suurin osa aavistuksen kierossa olevista tönöistä näytti ulospäin yllättävän hyväkuntoisilta. Sisältäpäin taas, no, eivät ainakaan hyväkuntoisilta, sillä jyrissyt maa oli halkonut talojen perustukset. Asukkaat ovat kaikonneet, mutta jälleenrakennustöitä ei olla vielä joka puolella kaupunkia päästy aloittamaan. Menee varmasti vuosia ellei jopa vuosikymmeniä ennen kuin tuhot saadaan korjattua. Christchurchistä poismuutti jälkijäristysten pelossa valtava määrä ihmisiä, joten työvoimasta rakennusmailla on tällä hetkellä huutava pula. Hän kertoi myös paljon omista kokemuksistaan järistysten aikana ja selviytymisestä joka päiväsestä elämästä niiden jälkeen.



Itse en ollut edes tajunnut miten valtaisaa tuhoa tällainen luonnonkatastrofi tekee luonnollisesti myös tieverkostelle ja kaikelle mahdolliselle vedenjakelusta lähtien. Puolen vuoden ajan oli majataloomme toimitettu helikopterilla vettä, ruokaa ja muita elintarvikkeita, sillä tieverkostot olivat niin pahoin tuhoutuneet, että liikkuminen oli täysin mahdotonta. Pihan perälle pystytettiin riuku vessatarpeille ja vettä lämmitettiin grillissä peseytymistä varten. Sähköä ei pääsääntöisesti ollut, joten ruokakin valmistettiin grillissä kaasulla.

Joka päivä ainakin vuoden ajan vanha isäntä kiipesi majatalon aitaa vasten asetetuille tikkaille tähyämään kohti merta tsunamia peläten. Tsunamia ei onneksi koskaan tullut ja kaupunki alkaa pikkuhiljaa toipua. Yhä vieläkin kuitenkin samaisessa majatalossa meidän kanssamme asui monta kotinsa menettänyttä paikallista. Toivottovasti he pääsevät lähivuosina palaamaan takaisin jälleenrakennettuihin koteihinsa.


Yllä olevat kuvat ovat kaupungin keskustasta, joka oli edelleen aika surullisen näköisessä kunnossa. Vanhan keskustan rinnalle työmaakonteista rakennettu sympaattinen Re-START oli todentotta uusi alku koko kaupungille, jossa yesterday is history.

Mukavaa uutta työviikkoa!

EN // We spent few days in Christchurch New-Zealand and saw lot of damages that the two massive earthquaces did to this beautiful city and to its citizens. 


8 kommenttia :

  1. Christchurch on kyllä tuhansien tarinoiden kaupunki. Nämä meidänkin motellin omistajat ovat muuttaneet pois sieltä noiden järistysten jälkeen, vaikkakin he olivat niiden onnekkaiden joukossa, jotka eivät menettäneet kaikkea, pieniä omaisuusvahinkoja lukuunottamatta. Pelko jäi kuitenkin kytemään, ja siksi he vaihtoivat rannikolta toiselle.

    Christchurch taistelee muuten tälläkin hetkellä, nyt tosin tulvia vastaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No huh! Tuhansien tarinoiden todellakin. Tuli taas mieleen ne majatalon isännän kertomat haiden hyökkäykset siinä rannassa. Kyllä tuolla(kin) sattuu ja tapahtuu.

      Poista
  2. Olipa todella rehellisen aavemaisia, mutta surullisella tapaa kauniita kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Veera! Koko kaupunki vaikutti aluksi vähän ankealta, mutta kun nämä tarinat luhistuneiden talojen takana alkoivat elää, tuli Christchurchistä jotenkin paljon sympaattisempi ja alkoi nähdä sen kauneuden kaiken sen roskan takana. You know.

      Poista
  3. Kiitos, Rimma, tästä postauksesta! Uusi-Seelanti on aina ollut lähellä sydäntäni etenkin oltuani siellä kesän vaihdossa 15 vuotta sitten. Jotenkin tuon 2011-järistyksen jälkeen on ihan ihmetyttänyt, kuinka vähän mediassa tuosta järistyksestä puhuttiin. Muistavatkohan monet suomalaiset edes tuota maanjäristystä tapahtuneen? Christchurch kuitenkin kun on merkittävimpiä kaupunkeja tuolla ja tuhot olivat niin massiiviset, niin tuntuu hankalalta kuvitella, millaista elämä kaupungissa nykyään on ja kuinka kauan niin voimakkaan maanjäristyksen tuhot tulevat vaikuttamaan.

    Ihanaa siis on ollut lukea näitä reissukertomuksia - etenkin NZ-juttuja. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan samaa mietin tuolla, että tosi vähän Suomessa uutisoitiin tästä järkyttävästä tapahtumasta. Itsellekin oli hämärän peitossa se, miten massiivisia tuhot ihan oikeasti olivat ja miten ihmiset vielä vuosienkaan jälkeen eivät ole päässeet palamaan koteihinsa. Oli varmasti ikimuistoinen vaihtarikesä (: Uusi-Seelanti on kyllä ehdottomasti yksi niistä paikoista minne voisin palata uudestaan ja uudestaan!

      Poista
  4. Aluksi kun pelkät kuvat pikaisesti vilkaisemalla läpi selaili, tuli fiilis, että onpas onneton ja ankea kaupunki, kuitenkin kun vähän tarkemmin kuviin paneutui, huomasi Christchurchista välittyvän sympatian ja kuinka kiehtova sekä omalla tavallaan kaunis kaupunki se tarinoidensa ansiosta on. Kaikkein jännittävimpiä kohteitahan ne tällaiset menneisyydessä tuhoutuneet kaupungit ovat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä se. Ja tämä tuhoutuminen on vielä niin tuoreessa muistissa taatusti jokaisella kaupungin asukkaalla, että tarinat saivat ihan uuden merkityksensä tuolla paikan päällä tuhoja katsellessa..

      Poista

Hei, kiitti kommentista (: