2014/03/18

Toivepostaus: Kuinka käsittelen kuviani

Minulta on kysytty niin lukemattomia kertoja, kuinka muokkaan kuviani, että päätin pitkästä aikaa tehdä aiheesta tällaisen pintapuolisen raapaisun. Tällä hetkellä minulla on siis käytössäni Adobe Photoshop Lightroom 5 (saat ladattua kuukauden mittaisen ilmaisen trial-version koneellesi täältä), jolla muokkaan lähes poikkeuksetta kaikki kuvani. En siis erikseen muokkaile esim. ihon epäkohtia piiloon, vaan pyrin käsittelemään kuvani mahdollisimman kevyellä ja luonnollisella otteella omalla tyylilläni.

Minulla on Lightroomissa käytössäni kaksi erilaista VSCO:n filmiemulointia, joiden avulla haluan luoda kuviini nimensä mukaisesti "filmimäistä tunnelmaa". Miksikö? Siksi, että filmikameramainen käsittely sattuu miellyttämään meikäläisen silmää ihan tuhottomasti. Useimmiten siis käytän jotakin näistä VSCO:n valmiista esiasetuksista, mutta tämän lisäksi teen kuviin paljon myös omia muokkauksia, sillä todella harvoin pelkkä preset tekee kuvasta toivomani kaltaisen.

Kun kuitenkin halunnette nähdä ennen ja jälkeen kuvia, niin tässäpä muutamia Olympus OM-D E-M1:llä napattua otosta. Kun osoitat kuvaa hiirellä, sieltä alta pitäisi paljastua SOOC-versio, eli suoraan kamerasta koneelle talletettu raakakuva (sillä oletuksella, että väkertämäni HTML-koodaukset nyt toimivat...).

 photo VSCO_02-5_zpsdbcc3573.jpg'" onmouseout="this.src='http://i801.photobucket.com/albums/yy294/mallani83/VSCO_02-6_zps0b8a3be1.jpg'" />
Minulla on käytössäni nuista VSCO:n emulointiseteistä 01 sekä 02, joita näihinkin kuviin olen käyttänyt. Seuraavana ostoslistalle päätynee tuo uutukainen 05, kunhan olen ensin tullut sinuiksi muutama viikko sitten hankkimani 02 kanssa. Käyttääkö kukaan muu näitiä VSCO:n presettejä kuvissaan? Entäpä Lightroomia?

Jotain kysyttävää? Kysykää pois vain! Koitan vastailla parhaani mukaan.

EN // I edit my photos always with Adobe Photoshop Lightroom 5 and I also use VSCO film emulation presets. Here are some photo examples before and after editing. These photos have been taken with Olympus OM-D E-M1.


45 kommenttia :

 1. Hehe, just sopivasti tuli tää postaus! Sain tänään vihdoin päivitettyä käyttiksen Mavericksiin (+ lisättyä muistia) ja sen jälkeen asennettua Lightroomin. :) Kunhan tuo tuosta saisi importattua kaikki 65 000 kuvaa libraryyn niin pääsis testailemaan juttuja... Taidan eka harjoitella ilmaisten presettien kanssa ja hommata sitten ehkä jonkun VSCO:n tai muun maksullisen. Presetr ainakin vaikuttais kiinnostavalta VSCO:n ohella.

  Sä kuvaat vissiin aina RAWina? Mun tarviis siihenkin opetella, kun tähän asti oon mennyt vaan JPG:llä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! Hyvä hyvä! (: Joo onhan nuita presettejä varmasti muillakin olemassa, mutta itse olen ihan supertykästynyt nuihin VSCO:n versioihin. Käytän VSCO Camia myös puhelimen Instagram-kuvissa :D Kuvasin itseasiassa hävettävän pitkään JPG:nä, mutta sitten vain päätin, että nyt saa riittää ja aloin kuvata RAW:na. Eikä siinä ollut mitään sen kummempaa (: Muokattavuus kuvissa tietysti parani ihan huimasti, joten suosittelen rohkeasti vain testaamaan!

   Poista
 2. Kiitoskiitoskiitos! Aivan huikean mahtavan avartava postaus! Vitsit että tykkään tuosta sun tavasta lisätä valoa kuviin. Huutomerkki!

  VastaaPoista
 3. Oi, sen lisäksi että olet hyvä kuvaamaan, olet myös hyvä muokkaamaan :) Oon aina tykänny sun kuvien tunnelmasta, joka tulee juurikin tuolla filmikameramaisuudella parhaiten esiin. Miten sitä ei vaan aina muista, että ne upeimmat kuvat tulee parhaiten esille juuri pienellä muokkauksella. Monesti meinaan tullut kirottua, että miks mun kamerasta ei tuu just tollasta jälkeä :D Pitänee joskus perehtyä paremmin itsekin.

  Ps. Voi luoja mikä nappisilmä hauva sieltä katselee. Teki mieli antaa iltapalaleipä tästä ruudun läpi, kun oli niin kerjäläisen katse <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä! En voisi kuvitellakaan tuuppaavani nuita suoraan kamerasta olevia kuvia yhtään mihinkään, vaikka eihän niissäkään sinällään mitään vikaa ole (: Omasta mielestä sillä ihan pienelläkin hienosäädöllä kuvista saa paljon kivemman tunnelman irti! Nyt vain Lightroomia latailemaan ja testaamaan uudella linssillä napattuja kuvia (:

   Poista
 4. Tosi mielenkiintoinen postaus, tätä mää aina mietin kun näitä sun upeita kuvia ihastelen! Mää hankin just hiljattain lightroomin ja oon ihan hukassa sen kans, en esim tienny että siihen saa noita lisäosia, voisin perehtyä asiaan iteki. Aikaisemmin mula on käytössä ollut photari, joka se on edelleen ykkönen mutta pitäähän sitä vähän laajentaa skaalaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. VSCO:n tuotteet saa myös Photariin ja siellähän ne on nimeltään actioneita (: Olen joskus postaillutkin aiheesta viime kesänä. Itsekin nimittäin käytin välillä taas Photaria, mutta kun koen Lightroomin käytön niin paljon kevyemmäksi ja helpommaksi, että olen siirtynyt taas vaihteeksi kokonaan siihen.. Kun kuitenkana en mitään kovin raskaita muokkauksia kuville halua tehdä, niin siinä mielessä tuo LR on oikeinkin riittävä (: Lightroomissa on myös jotain valmiita presettejä (en tosin oo ees testannu millasia ne on), jotka on siinä Develop tilassa vasemmassa sivupalkissa. Kuikkaapas ensi kerralla! (:

   Poista
 5. Selkeä erohan noissa kuvissa on. Itsekin tykkään noista "valoisammista" kuvista enemmän, vaikka kauniita nuo alkuperäisetkin otokset ovat. RAW kuvaaminen tosiaan on kätevä silloin, kun oikeasti haluaa kunnolla muokata noita kuvia. Lempparimuokkaus noista on ehdottomasti nuo punaiset talot. Vau miten siistin efektin olet saanut siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja ainahan se JPG-versio kuitenkin on sen kameran valmistaneen insinööriryhmän pakattu näkemys kuvan värimaailmasta, joten RAW:ssa sen voi kätsymmin (: Ei alkuperäisissä mitään vikaa ole, mutta kuten sanoinkin, tykkään tehdä kuvistani oman näköisiä!

   Poista
 6. Jännä, miten erilaisia makuja on. Itse tykkäsin lähes joka kuvassa enemmän alkuperäisestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei siinä minusta mitään jännää ole :D Toiset tykkää äidistä ja toiset tyttärestä! Ei alkuperäisissä kuvissa toki mitään vikaa minunkaan mielestäni ole, mutta itse haluan aina säätää värimaailmat ja valot sekä valkotasapainot kohdilleen ja useimmiten teen sen vasta jälkikäteen. Kuvaustilanteessa on usein sen verran kova kiire päällä, että lähinnä ehtii katsoa vain, ettei kuvat ylivalotu ja saa aikaiseksi tarkkaa jälkeä (:

   Poista
 7. Olitkin jo vähän vinkannut, mutta mukava kuulla tarkemmin miten hommat sinun digipimiössäsi etenee.

  Lightroom 5 löytyy itseltänikin, jossa olen muokannut rawit viimeisen parin vuoden ajan (jpg:nä en kuvaa enää ollenkaan). Alkuun muokkasin ihan pelkästään oman silmän mukaan, mutta viime aikoina olen kovasti ihastunut näihin VSCO:n filmipaketeihin, näissä on sitä jotain.

  Kuten jo jossain (mun tai sun blogin kommenteissa) kerroin, että lähdin alkuun väärin liikkeelle ja ostin heti kaksi emupakettia Film 01:n ja 03:n. Olisi ensiksi kannattanut hankkia yksi paketti, tutustua siihen perusteellisesti rauhassa, löytää siitä omat suosikki presetit ja opetella muokkaamaan niistä mieluisia kuvia. Tuli alkuun vähän ähky ja presetin käyttö jäi alkuinnostuksesta huolimatta vähille.

  Viime aikoina olen taas alkanut seuraamaan useita blogeja, joiden kuvaajat käyttävät näitä VSCO:n emuja ja luulen, että sinne meni pikkusormen myötä koko käsi. Nyt hankin loistavien arvostelujen jälkeen Film 05:n ja olen yrittänyt malttaa tutustua siihen rauhassa. Ammennan oppia sinun hienoista kuvista ja tavoitteena oppia käyttämään presettejä yhtä luovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä. JPG-kuvia en enää ota ollenkaan. Alussa tein niin, että kuvasin molempina muotoina, mutta hyvin pian tajusin, etten tee jpegillä yhtään mitään, kun RAW:sta saan irti kaiken haluamani ja vähän enemmänkin (: Tuo 05 on ehdottomasti itselläni seuraavan ostoslistalla! Mielenkiinnolla siis odottelen lisää testikuvasettejä sillä emuloinnilla!

   Poista
 8. Jaha, se onkin sitten lightroomin hankinta edessä. Latasin sen ilmaisen photarin ja oon sillä yrittänyt jotain säätää mutta lr:ää on kehuttu niin paljon, että ehkä siihen nyt sijoitan.

  Olikin tutut kasvot kuvien joukossa, kiva että teillä natsas hommat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Latailet sen kuukauden trialin eka ja sitten vaan lunastat (: LR ei onneksi maksa kuin reilun 100 euroa, joten se ei ole kauhean iso panostus edes! Ja jos ei innostu tällaisesta kokonaisvaltaisesta värien yms. säätelystä, niin ainahan sillä saa lisättyä just vaikka vaan valoa, kontrastia tms (: Siitä se lähtee! Joo meillä oli viikonloppuna oikein kivat kuvaussessiot. Tuolla minun "portfolion" puolella on pari kuvaa lisää! Että kiitosta vain (:

   Poista
 9. Todella hyvä postaus ja oot kyllä taitava kuvaaja sekä kuvankäsittelijä!
  Luin paljon kommentteja ja se on tosiaankin mielipideasia, että millaisista tykkää. Esim. noi punaiset talot oli alkuperäisenä enemmän minun makuuni, mutta Oulun toripoliisikuva taas ehdottomasti kaipasi kuvankäsittelyssäsi käyttämää valaistusta :)
  Ehkä tästä innostuneena ilmoittaudun johonkin valokuvauskurssille ja hommaan jonkun kuvankäsittelyohjelman :) kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Korppu! Toripolliisi koki aika ison muutoksen, sillä säätelin siitä värisävytkin uusiksi (: RAW:na kuvatessa usein kuvat saattavat jäädä vähän pimeiksi, sillä pidän vain huolen etteivät ne ylivalotu. Ne kun on niin helppo valaista sitten vaikka jälkikäteen juuri Lightroomilla! Kirjoista ja netistä lukemalla voi oppia uusia kikkoja vaikka kuinka, joten jos ei valokuvauskurssia tähän hätään löydy, niin rohkeasti vain kamera manuaaliasetuksille ja kuvaamaan! Voin linkata hyviä "apusivustoja" jos haluat!

   Poista
  2. Linkkaa ihmeessä! Olis niin paljon hyötyä :) <3

   Poista
  3. Tsekkaapas ihan ensihätään tää: http://www.mikkosaari.fi/jarjestelmakameran-manuaalisaadot/

   Poista
 10. Juu tässä nelisen päivää LR:a pyöriteltyäni voin jo todeta, että ei taida olla paluuta iPhotoon... Jännä :D Tosin en osaa täysi käyttää sitä vielä, esim. kollaasien teko tuottaa ongelmia, mutta pitää etsiä joku YouTube-ohjeistusvideo ja reenailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JÄNNÄ :D Minä en itseasiassa ole varma, voiko LR:llä tehdä edes kollaaseja. En ole ainakaan itse koskaan tehnyt! Jos keksit miten se onnistuu, niin kerro mullekin ;) Nyt vaan alat tykittää niitä RAW-kuvia!

   Poista
  2. LR:lla voi tehdä kollaaseja. LR4:ssa ainakin löytyy "Print" valikosta (hyvin loogista ;). Itselläni meni ekalla kerralla vain useampi tunti tajuta, kuinka kollaasin saa tallennettua koneelle kuvatiedostona. Lopulta taisin löytää sen juurikin jostain Youtube-videosta. Tämä valikko löytyy valikon "Print job" --> "Print to" alta. Sieltä vain valitsee Printerin tilalle JPEG file:n. Toivottavasti auttoi :)

   Poista
  3. Hahaa! Kiitti vinkistä! Pitääpäs ens kerralla testata (: Tulee niin vähän kollaaseja tehtyä, etten ole viitsinyt edes ottaa asiasta selkoa!

   Poista
  4. Siis itsehän googlasin kans aiheen ja kattelin pari videota Tuubista :) Mutta tosiaan noilla Sinin mainitsemilla ohjeilla pääsee alkuun! Ja joo vissiin se on alettava RAWittaa! :D

   Poista
  5. Kiva kuulla! Välillä ohjelmat voivat olla sekavia, onneksi LR on kuitenkin päällisin puolin todella helppokäyttöinen. Ja ilman muuta ottamaan RAW-kuvia. Niissä ei ole mitään pelättävää, tarjoavat vain rutkasti enemmän mahdollisuuksia :) Varsinkin, jos on kunnon kuvankäsittelyohjelma, kuten LR tai Photoshop käytössä! Menee muuten ohjelma melkein hukkaan.

   Poista
  6. LR on kyllä ihan superhelppo käyttää! Ja olen tismalleen samaa mieltä, että RAW kuvia vaan tulemaan (: Huomaat itsekin miten paljon kivempi niitä on muokkailla!

   Poista
 11. Sun kuvat on kyllä vaan niin jees ettei oo tosikaan! Tuli mieleen tuo vscocam puhelimelle, kun muokkaat sillä instagramkuvasi, niin onko sulla joku tietty käsittelykaava aina niille kuville? Esim käytätkö aina jotain tiettyä filtteriä vai mitä teet niille, kun myös sun instagramkuvat on niin ihanan valosia?
  -Ilona

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ilona! (: Hitsi, pitäisi varmaan tehdä siitäkin aiheesta ihan oma postauksensa. Ehkäpä joku päivä! Mutta lähinnä lisään joka kuvaan lisää valoa, yhden pykälän terävyyttä, vähennän temperaturea, poistan varjoja ja lisään highlighteja. Sitten mun suosikkifiltteri on ehdottomasti T1, joka tuo kuviin sellaisen mattapinnan! Kannattaa testailla mikä tyyli passaa itselle ja omiin kuviin parhaiten (:

   Poista
 12. Kiitos Rimma aivan mahtavasta postauksesta! Sulla sitten on valokuvaussilmää...ei voi muuta sanoo :) Ei ihme, että toimeksiantoja riittää. Itselle VSCO:n filmiemulointi on ihan vierasta maaperää, mutta vitsi kun innostuin selatessani VSCO:n kotisivuja. Taitaa joku emulointisetti mennä toivelistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sini! (: Olen kyllä itsekin ihan otettu, että olen saanut niin paljon kuvauspyyntöjä.. Tästä se siis lähtee! Kunhan saan homman pyörimään, tulossa on sitten arvontaakin asian tiimoilta. Ehdottomasti emulointeja ostamaan! (: Itse tykkään IHAN älyttömästi.

   Poista
 13. Hyvä postaus! On tosi kiva "kuulla", miten toiset käsittelevät kuvia. Minulla on käytässäni myös tuo Lightroom 5, mutta nuo VSCO:t olivat ihan uusi juttu. Pitääkin tutustua niihin. Mimusta sinulla on hieno, omaperäinen tyyli kuvissa, niitä on ollut aina kiva katsella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi kun VSCO:n preseteistä ei saa mitään trial-versioita. Joidenkin muiden toimittajien preseteistä kyllä saa, että kannattaa ehdottomasti testata! Näillä saa kivasti uusia ulottuvuuksia kuviin (: Vaikka tottakai sillä alkuperäisellä kuvallakin on paljon merkitystä. Lightroom on kyllä ihan ykkönen!

   Poista
 14. Olipa hienoa päästä näkemään ero käsiteltyjen ja käsittelemättömien kuvien välillä, vautsi! Olet kyllä supertaitava sekä kuvaamisessa että tuossa muokkaamisessakin, mitäs kuvattavaa mä keksisin, jotta voisin palkata sut kuvauskeikalle? ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä mietin unns ihan samaa, joku kuvaus idea pakko saada! :D

   Poista
  2. Voi teitä <3 Kiitos! No keksikääpäs jotain, niin mä pakkaan kameran laukkuun ja suuntaan mestoille :D

   Poista
 15. Minulla on ollut vajaan vuoden käytössä lightroom ja Se onkin ihan ehdoton. Olen joskus aikana ennen lightroomia ladannut koneelle tuon Googlen picasan jolla aiemmin tein perussäädöt kuville, Se on kuvakirjastona minulla myös edelleen käytössä. Nikonilla kuvatessa muokkasin raakakuvat nikonin omalla ohjelmalla. Itse en ole hankkinut noita vsco:n presettejä ja vaikka kovasti tykkään niillä muokatuista kuvista, niin en usko silti hankkivani niitä. Olen itse tehnyt kuvan käsittelyä nopeuttamaan lightroomissa omia presettejä, ja niiden tekemistä harjoittelen edelleen, niinkuin kaikkea muutakin mikä liittyy tähän harrastukseen. Olen katsellut tutoriialeja joiden avulla olen harjoitellut tekemään itse noita vsco:n tyyppisiä presettejä. Tällä hetkellä etenkin hääkuvaajat tuntuvat suosivan vintage henkeen käsittelyä. Itse olen ollut aina tosi varovainen muokkaamaan kuviani. Kuvankäsittelyssäkin kulkee jonkinlaisia trendejä, nyt on noita filmi/vintage muokkauksia, kun taas muutama vuosi taaksepäin kuviin lisättiin voimakasta vinjetointia jne. Olen pohtinut itse paljon tuota kuvan käsittelyä ja sitä millaisia haluan omien kuvieni näyttävän. Noissa valmiissa preseteissä piilee se vaara, että kuvat näyttävät helposti samalta kuin niin monen muunkin kuvaajan kuvat. Tuo filmi tyyli kyllä miellyttää minunkin silmääni ja jossain määrin sellaista tunnelmaa haluan omiinkin kuviini. Hdr-kuvat taas ovat minulle ihan kauhistus! :D Minulla riittää vielä paljon oppimista niin kuvien käsittelyssä kuin muussakin kuvalla ilmaisussa. Tällä hetkellä koen etten ole ottanut vielä yhtään hyvää, oivaltavaa ja tarinan kertovaa kuvaa. Vaikka tykkään kuvistani ja ne ovatkin varmasti ihan nättejä, niin se nätti ei riitä. Täytyy vaan harjoitella ja kokeilla kaikkea uutta. :) On aina mukava lueskella muiden työnkulusta kuvien käsittelyssä jne. Hyvä postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen myös tehnyt omia presettejä ja vaikka välillä nuita valmiita VSCO:n versioita käytänkin, tulee jokaiseen kuvaan tehtyä myös omat hienosäädöt, sillä todella harvoin pelkällä presetillä saa haluamani ulkonäön (: Tuo on ihan totta, että piilee vaara, jotta ne omat kuvat ei "erotu" muiden joukosta, mutta itse en kyllä ole sellaisesta yhtään huolissani. Joka tapauksessahan sitä katselee kuvakulmia ja muita loistavia otoksia toisten kuvista ja ammentaa niistä oppia. Jokaisella kuvaajalla on kuitenkin mielestäni sellainen omanalaisensa "käsiala" ja omani on kehittynyt tällaiseksi vuosien varrella. Ehkä parin vuoden päästä käsiala kehittyy edelleen? Mene ja tiedä, mutta ihan vasta viime aikoina olen alkanut VÄLILLÄ olla aidosti tyytyväinen kuviini, joten selkeästi oikealla tiellä ollaan! Se on tuo itsekriittisyys on joku suomalaisten juttu :D Sulla on tosi kivoja kuvia! Kyllä meistä vielä harjoittelemalla tulee mestareita ^_^

   Poista
 16. Blogisi lukeminen aiheuttaa nyt kyllä kroonista rahanmenoa! Kamera meni vaihtoon, hillitön matkakuume vaivaa jatkuvasti, ja nyt tämä! :D Hyvä postaus kaikin puolin, kiva että laitoit ennen/jälkeen kuvat. Kyllä jotkut vaan osaa... :)

  VastaaPoista
 17. Hieno banneri! itse tykkään käyttää Picasaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Se on varmasti ihan hyvä ilmaisohjelma, kun niin monet sitä käyttää!

   Poista
 18. Mä tykkäsin enemmän kaikista alkuperäisistä, mutta kuten muutkin sano, nii tosiaankin ihan makuasioita. Voisitko kertoa, että mitä eroa on siis jpg-kuvalla ja raakakuvalla? :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en koskaan laittaisi näitä kuvia käsittelemättöminä blogiini tai mihinkään muuallekaan, mutta niinkuin sanoit, makuaisoita (:

   Tässä suora lainaus täältä: http://paivakirja.asentopaikka.fi/2010/07/13/raakaa-pelia/

   "JPG on valmiiksi prosessoitu kuva, joka on heti katseltavissa lukemattomilla ohjelmilla ja sen pitäisi näkyä aina samanlaisena ohjelmasta tai tietokoneesta riipumatta jos väriprofilit ja kalibrointi ovat kunnossa. Raakatiedosto sen sijaan on kameran kennon muodostamaa mittausdataa, eikä suoraan sisällä katseltavaa kuvaa. Jotta raakatiedostosta saataisiin katseltava kuva, on se prosessoitava sopivalla ohjelmalla. Vasta sen jälkeen se on muutettu pikseleiksi, joita voidaan piirtää tietokoneen ruutuun. Erilaiset prossointiohjelmat saattavat tehdä hyvinkin erilasta jälkeä samasta raakatiedostosta, mikä saattaa tulla järkytyksenä ensikertalaiselle. Kameran kuvaprosessorin muodostama JPG on vain yksi näkemys ”totuudesta”."

   Poista

Hei, kiitti kommentista (: