2015/02/12

Vuosi maailmanympärysmatkan jälkeen - mikä fiilis?

Tällä viikolla tuli kuluneeksi tasan vuosi siitä hetkestä, kun palasimme takaisin pohjolaan hanimuunilta maailman ympäri. Viimeinen reissuviikko hurahti Thaimaassa ja Hong Kongissa vatsataudin kourissa kärvistellen, joten kotiinpaluu alkoi tuntua molempien mielestä melkoisen houkuttelevalta ajatukselta. Kolme kuukautta kestänyt reissu oli ollut todellakin ikimuistoinen kaikkine upeine kokemuksineen, mutta olimme valmiita jättämään rohkeasti auringon taaksemme ja suuntaamaan loskan keskelle. 

Istuimmekin eilen illalla miehen kanssa yhdessä alas miettimään, tekisimmekö jotain toisin, jos nyt olisimme lähdössä samaiselle tripille ja kokosin meidän ajatuksia hieman teillekin.

Matkan pituus

Totesimme molemmat, että vaikka aluksi suunnitelmissa oli puolen vuoden matka, olisi se ollut meidän tapauksessamme aivan liian pitkä aika jättää koirat, hevonen ja perhe. Kompromissina sovittu kolme kuukautta oli meille pituutena juurikin passeli. Onkin ihan oleellista miettiä ennen pidempää reissua sitä, millainen se oma maksimi matkan pituus on. Olisi ollut todella harmi palata kotiin tuntien, että hitto kun olisi vielä ollut tuplasti enemmän aikaa tai toisinpäin eli potea puolet reissusta jäätävää koti-ikävää. 

PhuketPhuket
Phuket
Kohteissa vietetty aika

Meidän matkamme jakaantui kutakuinkin näin:
- 1,5 viikkoa Kaliforniassa
- 1 viikko Cookinsaarilla, jossa pari yötä Rarotongalla ja viisi yötä Aitutakilla
- 3 viikkoa Uudessa-Seelannissa
- 1,5 viikkoa Australiassa
- 6 viikkoa Kaakkois-Aasiassa

Budjettisyistä olimme Kaakkois-Aasiassa nuin pitkän pätkän, vaikka se kohteena kiinnosti meitä tällä kertaa vähiten. Jos valuuttaa olisi ollut enemmän mistä mällätä, olisimme ehdottomasti nipistäneet puolet Aasian osuudesta pois ja olleet ainakin viikon kauemmin Uudessa-Seelannissa ja pari viikkoa pidempään Jenkeissä. Meillä onkin haaveissa palata vielä joskus takaisin Uuteen-Seelantiin pidemmäksi aikaa, joten toisaalta ihan kiva, että maasta jäi niin paljon upeita paikkoja näkemättä - Jenkeistä nyt puhumattakaan! 

Budjetti

Laskimme ennen reissua aika tarkan päiväbudjetin joka kohteelle, jonka mukaan sitten kutakuinkin elimme. Budjetti piti sisällään niin ruuat, majoituksen, mahdolliset auton bensat, juna- ja bussiliput, ostokset, nähtävyydet ym. aktiviteetit. Lennot ja autonvuokrat oli maksettu erikseen. Päiväbudjetti per henkilö per maa meni näin:
- Jenkit 50 eur
- Cookinsaaret 50 eur
- Uusi-Seelanti 40 eur
- Australia 80 eur (majoitukset joulun ja uuden vuoden aikaan olivat todella tyyriit)
- Thaimaa ja Myanmar 25 eur (+ yksi yö Honkkarissa)

Laskin joka päivä suunnilleen paljonko rahaa oli käytetty ja paljonko oltiin kokonaisbudjetissa joko plussalla tai miinuksella. Suurimman osan kakusta nappasi tietysti majoitus, joten Uudessa-Seelannissa nukkuessamme autossa säästyi siinä pitkä penni. Budjetti kuitenkin riitti hienosti ja olimme melkein koko ajan hieman plussalla. Emme toki noudattaneet budjettiamme orjallisesti, vaan jos halusimme tehdä jotain mikä maksoi vähän enemmän teimme sen ilman muuta ja pihistelimme sitten jonain muuna päivänä. 

Phuket
Phuket
Phuket
Phuket

Lääkkeet

Ostimme ennen lähtöä matkailulääkärin suosituksesta kalliit malarianestolääkkeet, joita emme sitten kuitenkaan syöneet kuin pari päivää niiden aiheuttamien sivuvaikutusten vuoksi. Mukana meillä oli myös "yleispätevät" antibiootit mahdollisten tulehdusten varalta, silmätippoja, särkylääkettä, allergialääkkeitä, jotain hydrocortisonia sekä hiivalääkkeet just-in-case. Nämä kaikki olivat oikeastaan tuota Aasian pätkää varten (joskin jäivät muutama särkylääkettä lukuunottamatta käyttämättä), vaikka tulipahan todistettua, että myös Myanmarin peräkylillä terveydenhuolto toimi ihan näppärästi.


Meillä oli molemmilla mukana omat rinkat sekä pienet päiväreput, mutta myös nämä Sannan ja hänen miehensä käyttämät käsimatkatavaroihin sujahtavat "rinkat" voisivat olla melkoisen kätevät. Koska vierailemissamme kohteissa oli suhteellisen erilaiset lämpötilat (Uudessa-Seelannissa oli aika viileää), joten vaatetta piti olla mukana vähän laidasta laitaan. Matkassa olivat myös kevyet gore-tex/barefoot vaelluskengät, jotka olivat kyllä ehdottomasti nappiostos.

Mong Kok
Mong Kok
Mong Kok


Mieleenpainuvimmat muistot

- HW1

Tulevaisuuden pidemmät matkat

Ainahan se on mielessä - reissaaminen. Tänä vuonna tulemme tekemään useampia lyhyitä pyrähdyksiä, mutta ensi vuodelle olemme suunnitelleet vähän pidempää reissua Jenkkeihin etenkin Kean innoittamana. Joka kuukausi säästöön napsahtaa pieni summa rahaa, jotta tämä haave saadaan toteutettua ennen kuin poika täyttää 2-vuotta, jonka jälkeen hänkin tarvitsee lentokoneeseen oman matkalipun.
 Hong Kong airport
Lontoo airport

Jotenkin koko reissu oli meille molemmille todella avartava ja tätä omaa rakasta kotimaata arvostaa vielä enemmän, kuin reilu vuosi sitten. Hinku kauas maailmalle ei ole niiiin suuri kuin ennen häämatkaa (vaikka mihinpä se kokonaan katoaisi), sillä olemme tajunneet että Suomessa ja näissä lähinaapurimaissakin on vielä ihan tajuttoman paljon nähtävää. Siksipä en maltakaan odottaa, että starttaamme oman perheen voimin pääsiäisenä kohti pohjoista ja kesäkuun alussa tämän parivaljakon kera Norjaan.

Mukavaa torstaita kamut! Huomenna arvotaan!


33 kommenttia :

  1. Olipas jotenkin kiva teksti ja kertoo vähän millaisilla budjeteilla sitä vois itse lähteä suunnittelemaan jotain vastaavaa.. :D koska kyllä tässäkin pääkopassa aikalailla jatkuvasti pyörii reissusuunnitelmat ja haaveet....
    Ja ihania kuvia !! <3

    -Maria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kuulostaa nuo päässä pyörivät suunnitelmat kovin tutuilta! Kukin tietty matkaa tyylillään, mutta vähän suuntaa miten matkata säästeliäästi muttei kuitenkaan ihan telttameiningillä :)

      Poista
  2. Kiva juttu, kivoja fiiliksiä! Upea reissu oli varmasti. Tuo bambumökki näytti kovin tutulta, ehkä oon kans ollut siellä :). Anaheimin matsin oon kans käynyt katsomassa, Teemukin pelasi. Vastustajissa oli Saku Koivu. Nykyään musta tuntuu aina, että mun matkat jäävät kesken. Luulen, että mua odottaa jossakin vaiheessa joku täysin aikatauluton reissu, ainakin toivottavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä! Nuita mökkejä tuntui näkyvän vähän siellä sun täällä :) Mekin nähtiin Teemu ja Saku! Tosin samassa joukkueessa. Jotenkin minä kans näkisin sut sellaisella aikatauluttomalla reissulla. Toivottavasti se haave toteutuu :)

      Poista
  3. Ihania kuvia ja mukava lukea konkreettisia ajatuksia ja tietoja reissustanne! :) Matkakuume sen kun pahenee...

    VastaaPoista
  4. Olemme suunnitelleet mieheni kanssa maailmanympärysmatkaa jo pitkään. Seurailimme innolla matkatarinoitanne sekä upeita kuvia silloin reilu vuosi sitten. Niistä on saanut paljon hyviä vinkkejä kohteiden valintaan. Myös nämä käytännön vinkit ovat tosi tervetulleita. Muutenkin blogisi on aivan ihana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos ja kiva kuulla, että on ollut näistä hyötyä! Nämä jutut ja faktat ei onneksi ns. vanhene, vaikka reissusta aikaa jo tovi onkin!

      Poista
  5. Apua, miten mahtavaa olikaan löytää blogisi uudelleen! Viime kerran olen seurannut blogiasi juurikin tuon matkan aikoihin, sittemmin siirtyessäni bloglovinin käyttäjäksi blogi ilmeisesti jäi kyydistä. Onneksi nyt törmäsin tähän, on heti alettava kelaamaan upeita kuvia ja kuulumisia hieman taaksepäin... :)

    VastaaPoista
  6. Jos teillä oli huikea maailmanympärysmatka, niin on teillä ollut kyllä huikea vuosi sen jälkeenkin <3<3<3 Ihania kuvia ja muistuu niin mieleen teidän reissunne :) Ja vautsi, ihanalta kuulostaa teidän tulevatkin reissut! Säästäminen on kyllä ainut keino toteuttaa kaikki unelmat... Ja kiitos tuosta reppu linkkauksesta - edelleenkin ollaan tyytyväisiä Tortugaan :DDD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin on ollut! Tästä vuodesta ajattelinkin seuraavaksi sitten kirjoitella :) Ja odotan kovasti myös itse mitä tulevia reissuja onkaan vielä tiedossa!

      Poista
  7. Hauska sattuma, itsekin väsään juuri maailmanympärimatkan yhteenvetoa. :) Niinhän se on, että jokainen tekee itselleen ja omalle komppanialleen sopivan pituisen matkan. Pääasia, että jokainen on tyytyväinen omaan ratkaisuunsa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kivaa! Pitää tulla lukaisemaan :) Joo näin se on! Jokaiselle on se oma sopiva pituus reissuille ja meillä se on jatkossa varmaan kuukausi tai kaksi.

      Poista
  8. Tää oli erittäin hyvä postaus! Ja ihan käsittämätöntä, että siitä on jo vuos kun tulitte takaisin! Mutta toisaalta onhan teillä jo sen paluun jälkeenkin tapahtunut aikamoisia mullistuksia elämässä... Jenkkisuunnitelmaa varten tiedät sit keneltä voi kysellä vinkkejä. :) Tällä hetkellä en malttais yhtään odottaa meidän tulevan kesän Jenkkireissua kun oon sitä viime aikoina niin aktiivisesti suunnitellu. Siitä maasta löytyy kyllä vaikka mitä kunhan osaa etsiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Kea! Vuosi on kyllä mennyt niin äkkiä. Huh sentään! Ja todellakin tiedän kenen apua pyydän reitin suunnitteluun :) Teillä on kyllä taas ihan mieletön setti edessä!!

      Poista
  9. Tosi kiva postaus! Ja vitsi miten ruskea sää oot noissa kuvissa, ah! =) Tähän aikaan vuodesta Suomessa ollaan kaikki aika eri sävyissä hihii. (Tylsää muuten miten äkkiä talvella rusketus lähtee, kun tulee kotiin, tyyliin samantien!). Anyways, teillä on ollut ihana häämatka ja mahtava vuosi sen jälkeen. Happy for you! =) Ens vuodesta tulee eittämättä taas hyvä vuosi, kun pääsette taas Jenkkeihin! Jee =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha joo rusketus karisi tyyliin viikossa :D Ootetaan molemmat niin innolla tuota Jenkki-reissua, että apua! Onneksi tässä on paljon muuta tiedossa ennen sitä :)

      Poista
  10. Mulla on menny tää eilen ihan ohi! Näyttää aika samalta tuo budjetti teillä verrattuna siihen mitä meillä oli. Cookinsaaret tuli tosin meille kalleimmaksi, koska Ausseissa säästettiin niin paljon auton ostolla ja siinä nukkumisella.

    Meille kävi samoin kuin teille, että arvostun kotimaata kohtaan kasvoi, mutta kyllä se vaan niin on että tuo maailma huutelee edelleen - mihinkäs se reissutyttö kärpäsestään pääsis! :)

    Norjaa odotellessa, jiihaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja nytpä selvisi, miksi tää on mennyt ohi: postaus ilmestyi Bloggerin lukulistalle vasta äsken :O Pitäis vissiin ottaa itelläkin se Bloglovin' oikeesti käyttöön..

      Poista
    2. Cook oli kyllä aika kallis! Meillä säästy vähä ku pari yötä oli toooosi halvassa hökkelissä :D Suomi <3

      Mä en ymmärrä miksi se lukulista tekee nuin, mutta varmaan johtuu siitä domainin vaihdosta!

      Poista
  11. Mun täytyy kyllä sanoa, että itse en ehkä kuukautta pidempään olisi valmis reissaamaan. Tykkään vähän lyhemmistä pätkistä. Meillä oli just hyvä tuo kuukauden jenkkirundi. Haluaisin sinne jo kovasti takaisin! :) Luulen, että nuorempana olisin hyvin tehnyt pidempiäkin reissuja. Liekkö ikä painaa! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen että meilläkin tämän jälkeen pisin aika tulee olemaan 4-6 viikkoa. Joten vissiin ikä painaa täälläkin :) Ja just tollasta aikaa on suunniteltu myös Jenkkeihin! Sitten ei tartte säästöjäkään niin älyttömästi.

      Poista
  12. Kiitos tästä, ihan mahtava postaus :) Kiva, että jaoit budjetinkin, oon juuri itse laskeskellut päiväbudjetteja eri maihin, joten noista sai vähän osviittaa :D Nukuitteko muuten Uudessa-Seelannissa melkeen joka yön autossa, kun tuo 40€ päiväbudjetti siellä kuulostaa tosi vähältä! Tosin mukava kuulla, että noinkin tiukalla budjetilla siellä pärjää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo nukuttii kaikki yöt autossa lukuunottamatta sitä, kun oltin jo palautettu auto :) Tuohan on siis per hlö eli 80€ oli kahden hengen budjetti, josta suurin osa meni aina bensaan. Meidän paku oli ihan karmea syöppö :D

      Poista
  13. Tämmöiset yhteenvedot on varsin mielenkiintoista luettavaa.. ja ah toi rusketus!! :) Upea uusi bannerin kuva muuten!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rusketusta on kieltämättä vähä ikävä! Tuli niin itsestään ilman biitsillä makoilua! Kiitti hei ^_^ Oon tossa jo aika pitkällä raskaana, joten ettei palloa huomaa tuon enempää takaapäin!

      Poista
  14. Oli kyllä kiva seurailla tätä seikkailua ruudun välityksellä :-) Ja hei, kiva uusi ilme blogissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Toivottavasti tulee uusia mielenkiintoisia seikkailuja :)

      Poista
  15. Uskomatonta että siitä on jo vuosi kun palasitte! Matkakuume on kyllä niin ihmeellinen asia, aina se vaan nostaa päätään. Minne päin Norjaa ootte muuten menossa? :) Mekin ollaan menossa kesälomalla Norjaan autolla, ottamalla Vaasasta lautta Ruotsin Uumajaan ja siitä suoraan länteen Norjan puolelle. Upeeta päästä näkemään vuonoja ja kaikkia hienoja maisemia ylipäätään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kuulostaa teidänkin reissu ihan huipulta! Norja on kyllä ihan älytön ja pohjoiseen ollaan menossa :)

      Poista
  16. Olipa kiva palata tän postauksen myötä fiilistelemään teidän reissua. Hullua, että kotiinpalusta on muka kulunut jo vuosi, tuntuu toisaalta että olisitte just olleet sieltä, toisaalta taas että siitä olis ehkä enemmänkin aikaa. Ihana kun blogien kautta voi elää semmoistenkin virtuaalikavereiden reissuissa mukana, joita ei ole vielä koskaan tavannutkaan (onneksi nyt ollaan! <3). Ja multa isot peukut jenkkireissusuunnitelmille, toivottavasti pääsette seikkailulle pian!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan samat fiilikset! On kuin se ois ollut eilen, mutta toisaalta niinku siitä ois 10 vuotta. Niin paljon on kuitenkin vuodessa tapahtunut :) Pus! <3

      Poista

Hei, kiitti kommentista (: