2013/09/03

Teretulemast syksy ja tallihommat!

Herra Hoo palasi perjantaina laitumilta takaisin talviasumukseensa, joten meikäläisen kielessä se vähän niinkuin tarkoittaisi sitä, että kesä on ohi. Kokonaiset kolme kuukautta olen saanut sluibailla tallihommista herran möllöttäessä rakkaassa laumassaan yötkin ulkosalla, joten nyt sitten palataankin rytinällä takaisin arkeen ja hevospeen lapiointihommiin!

Meillä on kesä mennyt vähän niin ja näin ratsastusten suhteen, sillä Hanuren reväytti heti laidunkauden alussa kesäkuussa toisen etulavansa, mikä tarkoitti sitä, että pelkällä kävelytyksellä paineltiin pitkälle heinäkuun loppupuolelle. Tämän jälkeen oli kokonainen kuukausi hyviä treenejä, mutta kuivan kesän aiheuttamat kavio-ongelmat piinasivat herran herkkiä koipia viime viikolla. Onneksi kengittäjä kävi jo korjaamassa tilanteen, joten vaiva saatiin kuntoon. Liikkumista kavio-ongelma ei onneksi estänyt etenkään käynnissä, mutta otettiin vähän iisimmin ihan varmuuden vuoksi, kun välillä nopeammissa askellajeissa herra arkoi hetkellisesti toista etustaan. Hanuri kun sattuu olemaan sellainen primadonna, ettei mitään järkeä. "Normaali hevonen" vähät välittäisi tällaisista pikkujutuista, mutta meidän Hanuri on sitä mieltä, että vähintäänkin kuolo korjaa, jos jalassa on pienikin naarmu. Joten herran mielenterveyden kannalta oli parempi pysytellä hetken verran kävelylinjalla!

Tästä edellä mainitusta syystä meidän muutto talvitallille sujui vähän erikoisella tavalla. En nimittäin halunnut, että minä omalla painollani Hanurin selässä toisin lisähaastetta sen liikkeisiin, joten päätinkin ratsastuksen sijasta hoitaa Hanurin muuton omin pikku jaloin. Olisimme toki voineet vuokrata trailerin ja ajella teitä pitkin sen kymmenisen kilometriä, mutta kun samalla reissulla pääsimme J:n kanssa sisäänajamaan uudet reissua varten hankitut vaelluskengät ja Herra Hookin kaipasi liikutusta, joten suuntasimme perjantai-iltana nokat kohti Espoon metsiä.


Isi tuu jo!


Reilut pari tuntia se taapertaminen kesti, mutta olihan meillä kivaa. Pysähdyttiin välillä syömään mustikoita ja Hoo naukkaili maasta ruohoa sekä riipi puusta muutaman kuusenoksan (ihme mieltymykset..). Mutta kun vihdoin päästiin perille, oli tuttu kaveri heti aidalla iloisesti tervehtien vastassa. Ensin piti nuuskutella. Sitten vähän heilutella etusta ja kiljahdella, mutta lopulta oltiin taas ihan frendejä.


Aikansa hilluttuaan pukkasimme herrasväen yöunille. Hetken Hoo jaksoi ihmetellä karsinansa oviaukosta tallipihan hiljalleen rauhoittuvaa elämää, mutta sitten vetäydyttiin mutustelemaan yöheiniä oman tutun ja turvallisen kopperon perälle.

Syksy siis väistämättä saapuu, mutta onneksi meikäläinen on valmistautunut hyvin. Tallikumpparit ja sadeasut on kaiveltu naftaliinista ja kotisohvalla odottaa ihanaiselta serkulta häälahjaksi saatu maailman pehmein torkkupeitto, jonka mutkaan kelpaa kääriytyä ottamaan viilenevät ilmat vastaan.

Onko siellä jo varustauduttu syksyyn? Huikeaa tiistata! Pus!

 PS. Kengät istuivat molemmille kuin hanska eikä hiertymistä ollut tietoakaan. Että voin oikein lämpimästi suositella!
PPS. Kyllä muuten huomaa Hanurenin mahan koosta, että sitä on kesällä lomailtu oikein olan takaa! No, onpahan mistä sulatella. Kuten myös allekirjoittaneella.

EN // Summer's pasturage season ended and autumn is finally coming. I'm not sure is our horse quite pleased to go back to the stables for the whole winter, after spending three months hanging out with his friends and eating grass all day and night long.


35 kommenttia :

  1. Sulla on ehkä maailman kaunein hevonen. Voi miten ihanat silmäripsetkin sillä on <3.

    Onpas kiva kun laitat heppapäivityksiäkin. Tykkään :). Sun blogion lisäksi aivan päällikkö. Kiitos siitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos kehuista <3 Niin se kyllä minusta onkin. Maailman kaunein (: Vaikka taidan olla vähän puolueellinen..

      Poista
  2. Olettepas olleet reippaita! :) Meilläkin alkaa olla jo syksyn tuntua ilmassa, mutta hevoset ovat vielä kuitenkin öitä laitumella, tarvittaessa sitten loimitellaan. Hanuri on kyllä niin kaunoinen otus! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllätyin itsekin tästä reippaudesta :D Ja jopa mieskin sanoi, että eihän tämä ollut edes paha matka ^_^ Hih! Kyllä meilläkin on tallissa luukut auki piiiitkälle syksyyn, joten vähän niinku hepat ois ulkona vielä, vaikka toki on tuo suoja sitten sateiden varalta (: Mutta hyvin pärjää kyllä loimitettuna ulkonakin vielä yöt!

      Poista
  3. Voi miten ihania kuvia taas kerran!Pollelle on ehkä saattanut tulla pikkupikkuriikkisen lisää masua, mutta että emännälle? Noup! Tuollainen hoikkeliini ♥ Voisit ottaa vähän mun varastoja ;D

    Ihan vaan asiasta kukkaruukkuun, niin kunnon kengät on kyllä niin must! Eilen käytiin äiteen kanssa lenkillä ja uudet kengät hinkkasivat hänen jalkansa aivan verille. Ja tuttu homma mullekin. Mulla on niin vajakit jalat, että ottavat itseensä ihan mistä vaan. Eli minkä merkkiset nuo teitin ihme kengät nyt olikaan? Voisi itsekin käydä testaamassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanuri päätti kerätä vähän vararavintoa talven varalle ^_^

      Nämä kengät on kyllä ihan mielettömät. Voi tosiaan mennä maastossa ja juostakin nämä jalassa. Ihan parhaat!

      Merkki on Inov ja täällä tarkempaa tietoa kengistä: http://www.inov-8.com/new/global/Product-View-Roclite-286-GTX.html?L=26

      Poista
    2. Ja ostaa voi verkon kautta esim. täältä (:

      http://www.varuste.net/Inov-8+RocLite+286+GTX

      Poista
  4. Hevonen on kyllä upea eläin...Itse olen aina hämmästellyt, että miten noin kookas eläin on niin tottelevainen ja lempeä, kun on katsellut pikkuisia heppatyttöjä hevostensa kanssa. Itselläni ei ole mitään kokemusta hepoista, mutta ne ovat kyllä hiehtovia otuksia! Hevonen herättää minussa kunnioitusta ja varovasti uskalsin yhtä paijata toissapäivänä, kun ohitin heppalaitumen ;) Oli varmaan tosi kiltti ja turhaan arkailin...

    Olin muuten vielä viikko sitten reissussa Latviassa ja siellä eleli luonnonpuistossa (Pape) puolivillejä hevosia! Harmikseni en kyllä nähnyt yhtäkään. Paljon rapsutuksia Herra Hoolle ja toivottavasti kavio paranee pian! Eläimet on kyllä ihania ja saa aina hymyn huulille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanopas elä muuta. Hanurinkin kanssa yhteistyö toimii ihan pienin hipaisuin ja sanoin, se on kyllä niin superfiksu! Mutta ymmärrän oikein hyvin, että isoa eläintä arastelee. Se on varmasti jopa ihan järkevää (: Kyllä minäkin tiettyä varovaisuutta noudata etenkin vieraiden heppojen kanssa, mutta tuo oma on niin tuttu, että sen tuntee kuin omat taskunsa!

      Oi harmi kun ette nähneet niitä. Oispa ihanaa. Minun haave onkin päästä Mongoliaan ja näkemään maailman ainoat alkuperäiset villihevoslaumat siellä aroilla ja tundrilla. Ehkä ensi kesänä (:

      Poista
  5. Huippuja kuvia, jälleen! Ja mikä mainio tilannekuva missä Herra Hoo nakkaa etusta! Aamun naurut! :D

    VastaaPoista
  6. Ompa hevosesi upea. Ja blogi kans! Et sattuisi tietämään ketään kenen heppa tarvitsisi liikuttajaa/vuokraajaa pk-seudulla? Oon etsinyt vuokrahevosta jonka kanssa puuhailla vaikka ja mistä, mutta ei vaan löydy. Vanha heppatytön on pakko päästä takaisin tallille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hirmuisesti <3

      En kyllä valitettavasti tiedä. Kannattaa katsella Hevostalli.netistä tai laittaa sinne oma ilmoitus (: Josko sitä kautta tärppäisi! Ymmärrän hyvin tuon kaipuun takaisin heppojen pariin!

      Poista
  7. Aivan ihana ilme tolla hepalla kun etunen heilahtaa, jotenkin niin ihmismäinen varomisilme :)

    VastaaPoista
  8. Kaunein koskaan näkemäni hevonen, pakko myöntää. Miten se voikaan olla noin upea! Hoon voisi laskea jo satuhevoseksi, kun se on niin uljas ja komea. Oikeasti, huh huh, on sinulla on hieno hevonen, josta saa olla ylpeä. Jos saanen kysyä, mistäpäin olette sen hankkineet? Ei kyllä vedä ratsastuskoulun ponit vertoja tällaiselle hurmurille, tuollaisesta saa vaan haaveilla! :-)
    Ja taas chihuilun ja historiahörhöilyn lisäksi yksi uusi sama piirre, hevoset! :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta kiitos <3 Niin se on minustakin, mutta olen vähän jäävi sanomaan ehkä niin :D

      Olen kyllä siitä ihan superylpeä ja siitä, miten sitä on itse varsasta asti kouluttanut. Viime vuosina isona apuna on ollut ystäväni, joka ratsastaa Hoota kaksi kertaa viikossa.

      Ostin Hoon Belgiasta suoraan kasvattajalta (: Sieltä se matkusti rekalla Suomeen 1,5 vuotiaana rimpulana. Pikkuinen!

      Poista
    2. Arvelinkin sen olevan jostain kauempaa, satumaisen upea hevonen kyllä. Voin vaan kuvitella, millainen pikkuhurmuri se on teille tullessaan ollut! :)

      Poista
  9. Niin ihanasti kirjoitettu jälleen kerran. :) hevosesi on kyllä tosiaan upea, kuten sinäkin :) treenailujutut olet tainnut tietoisesti jättää vähemmälle täällä blogissasi, vaiko?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos nuppunen <3

      No sanotaanko nyt niin, että minua ei ole kiinnostanut yli puoleen vuoteen käydä salilla, että ehkä siitä syystä ne jutut on jäänyt vähemmälle :D Ja toki viime syksyllä alkaneet käsivaivat rajoitti treenausta tosi paljon. Syön edelleen perus-terveellisesti ja liikun paljon koirien ja hepan kanssa, mutta jotenkin häävalmistelut ja remonttijutut on vieneet niin paljon mehuja, ettei vain ole ollut energiaa kovaan treeniin. Nyt sitä jo kaipaa ja sainkin huomenlahjaksi crossfitin aloituskurssin, että reissun jälkeen ajattelin sitten mennä sinne, kun on remonttikin valmis (:

      Poista
    2. No nih crossfit! Että aloitat sitten kevyesti paluun treenirintamalle ;) Mutta niih, hyvä että oot osannut kuulostella ja tehä niitä juttuja, mikä tuntuu mieluisalta! Kyllähän ne koirat ja heppa osaa liikuttaa ihan liiaksikin! :)

      Poista
    3. Khyyyl ;) Kun aika ei vain riitä kaikkeen, niin tottakai omat lemmikit ja niiden liikutus tulee ensin (:

      Poista
  10. Ihana retki teillä kauniissa maisemissa. Kyllä se syksy taitaa olla taas ovella. Mä olen vaan kauhuissani, kun ollaan menossa maastoretkelle viikonloppuna ja viime viikolla metsässä oli hirmuisesti hirvikärpäsiä. Yäääk!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli ihana retki (:

      Hyi yök! Koittakaa jotenkin suojautua niiltä.

      Poista
  11. Et haluis vaihtaa lihavaa, karvasta mutta silti ihan superluontosta russiponia Hoohon? Nilpa-poni on ihan kiva, varmasti ottais Hoon paikan hyvin äkkiä :):)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos houkuttelevasta tarjouksesta, mutta taidan jättää nyt välistä ;) Jos me joskus muutetaan maalle ja saan Hoon omaan pihaan, niin sitten joudutaan kyllä hankkimaan sille kaveriksi oma poni!

      Poista
  12. Hih, meilläpä on edelleen heposet ulkona yötä myöten ;). Yöksi vaan saavat takit niskaan ja aamulla taas puretaan. Niin kauan kun sade ei liukastuta laitumia eikä tule yöpakkasia, saavat olla ulkona. Ja voi pojat, että ymmärrän miten kivaa on luistaa tallihommista! Nimim. toukokuulla jo siirryttiin kokonaan ulos.

    Mutta hei mitkä maastot! Olis voinut huonommassakin seurassa lenkkeillä :).

    Mulla on muuten yksi rehuvinkki kavioiden hoitoon, olen siitä hyvää palautetta kuullut ja pitäis itsekin kokeilla. Tuli vaan nyt mieleen :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisihan tuokin vielä pärjännyt, mutta kun tosiaan ei tiedä millaiseksi kelit muuttuu, niin helpompi viedä ennemmin vähän ajoissa takaisin talliin (:

      Kaviot on itsessään hyvässä kunnossa, ainoastaan säteet oli menneet ihan haperoksi kuivuuden vuoksi, mutta ne on nyt vuoltu, joten kaikki taas kunnossa (: Olen kerran yrittänyt syöttää Hanurille Cavalorin jotain kuulemma superhyvää kaviorehua, mutta herra nirppanokka ei suostunut sitä syömään :D

      Poista
    2. Meillä kun laitumet on tallin ja talon kanssa samassa pihapiirissä niin säiden mukaan siirtely on aavistuksen helpompaa ;).

      Hanuri siis arvonsa mukaisesti valitsee itse mitä syö. Suotakoon se noin komealle herralle :). Mihinkä muuten Hoo menee teidän matkan ajaksi?

      Poista
    3. No joo, on se sitten vähän helpompaa, ku me oltiin kuitenkin laitumella ihan eri tallilla (:

      Herra jää "kotiin" ja ystäväni joka muutenkin ratsastaa sitä pari kertaa viikossa pitää siitä huolen! (:

      Poista
    4. Sittenhän sillä on kaikki hyvin :).

      Poista
    5. Niin on! Onneksi. Huh. Mutta ainahan se on pieni huoli jättää lemmikit toisten hoitoon, vaikka hoitajat ovatkin parhaat mahdolliset.

      Poista
  13. Oi että miten ihania kuvia! Metsä ja hevonen, kaksi upeaa asiaa. t. aikuisena uudelleen hurahtanut heppatyttö :)

    VastaaPoista

Hei, kiitti kommentista (: