2013/09/24

Luottoaamiaisen päivitys - chia pudding

Vaikken asiaa ole pitkään aikaan tullut täällä blogissa toitotettuakaan, niin muistatte varmaan, että urheilu on meikäläisen sydäntä hyvin lähellä ja suorastaan rakastan syödä hyvää sekä kevyttä oloa tuottavia terveellisiä ruokia. Toki herkuteltuakin tulee viikottain, mutta mielestäni ruokavalioni on kokonaisuudessaan aika hyvässä balanssissa, jonka kulmakivinä ovat runsas aamiainen, korkeintaan kolmen tunnin ruokailuvälit, erilaiset välipalat, riittävä proteiini, pehmeät kuidut sekä laadukkaat kasvisrasvat ja tietty myös ne itse kasvikset.

Luottoaamiaiseni on ollut jo vuosia kaurapuuro erilaisilla variaatioilla. Ennen joukkoon sujahti reilusti raejuustoa ja loraus vadelmia, mutta nyt kun olen karsinut maitotuotteita ruokavaliostani pois, ovat tilalle tulleet muut erinomaiset proteiininlähteet. Ajattelinkin hieman kertoa, millaisella kuorrutuksella kaurapuuroaamiainen nykyään maistuu ja kuinka olen laajentanut suhteellisen kapeaa aamiaiskulttuuriani uusilla tuttavuuksilla! Näistä yksi maukkaimmista on ehdottomasti chia pudding tai siis kotoisammalla kielellä chia-vanukas erilaisissa muodoissaan.


Onko Chia-siemenet teille tuttuja? Jos ei, niin tiivistettynä kerrottakoon, että Maya-intiaanit ovat käyttäneet Chiaa jo ammoisista ajoista lähtien ruokavaliossaan ja Chia tarkoittaakin Mayojen kielellä Voimaa. Nimen se on saanut jo muinoin siitä, että se antoi kestävää energiaa kaikille sitä käyttäville, aina taistelijoista tutkimusmatkailijoihin. Chia sisältää runsaasti hyvin pehmeää kuitua joka suorastaan hellii vatsaa. Siemenistä saa myös reilusti mm. kalsiumia ja magnesiumia ja chiassa on enemmän Omega3-rasvahappoja kuin missään muussa ruuassa! Huikeaa sanon minä. Lisäksi chia-siementen runsas proteiinisisältö on hyvin hyvin laadukasta. 

Joko ymmärrätte miksi tämän esipuheen jälkeen oli helppo hylätä raejuusto ja siirtyä kohti uusia tuulia?



Chia-vanukkaan teko on hyvin yksinkertaista. Tarvitset vain chia-siemeniä (niitä saa esimerkiksi Ruohonjuuresta taikka Puhdistamosta), mantelimaitoa, makeuttajaksi aitoa vaniljaa, luomuhunajaa taikka ripauksen vaniljasokeria, erilaisia marjoja, pähkinöitä, mysliä, hedelmiä tai mitä nyt ikinä keksitkään. Jos haluat suklaisen version, sekoita mukaan esimerkiksi kaakaojauhetta. Reseptejä sekä variaatioita on varmasti niin monta kuin on tekijääkin!

Oheisen ohjeen bongasin täältä ja tein siitä viikonloppuna tällaisen version.

Chia-vanukas (1-2 annosta)

- 4 rkl chia-siemeniä
- 3,5 dl mantelimaitoa
- luomumysliä ja pensasmustikoita
- 1/2 tl aitoa vaniljaa

Sekoita chia-siemenet ja mantelimaito sekaisin kulhossa. Anna seistä 5-10 minuuttia. Sekoita siemenet ja maito uudelleen hyvin ja jätä jääkaappiin vähintään tunniksi tai mielellään yön yli. Ota vanukas aamulla jääkaapista ja asettele tarjoiluastiaan kerroksittain marjojen, hedelmien ja haluamasi täytteiden kanssa. Nauti heti.
Ai että. Niin hyvää ja kertakaikkisen ravitsevaa!

Niinä kiireisinpinä aamuina kun yhä edelleen tartun kaurapuurolautaseen, sujahtaa puuron lisukkeeksi pakkasesta kotimaisia marjoja, pari lusikallista Puhdistamolta blogiyhteistyön myötä saatua riisiproteiinia, kookosöljyä ja nuita edellä mainittuja chia-siemeniä turvotettuna vedellä taikka mantelimaidolla. Chia-siemenistä muodostuva hyytelö tekee puuronkin rakenteesta jotenkin vielä maistuvamman ja kookosöljy antaa siihen juuri sopivasti makeutta.

En tajua miten vasta nyt olen löytänyt tämän superfoodin lautaselleni. Parempi tietty myöhään kuin ei milloinkaan! Teenkin nykyään ilmatiiviisti suljettavaan purnukkaan valmiiksi chia-hyytelöä jääkaappiin, jossa se säilyy hyvin muutaman päivän ajan. Näin sitä on sieltä helppo ammentaa suoraan aamupuuroon vaikka joka päivä. Siemenet turpoavat ihan älyttömästi, joten jos laitan yhden osan siemeniä, voin laittaa 9 kertaa enemmän vettä. Tämä sörsseli vanukkaan tapaan yöksi jääkaappiin tekeytymään ja aamulla hyytelö on valmis nautittavaksi.

Huomaatte varmaan ylitsepursuavan innostukseni näihin voima-siemeniin, joten kokeilkaahan tekin! Me ollaan ainakin miehen kanssa hurahdettu ihan täysillä ja jopa J on vaihtanut ainaisen maitorahkansa ainakin osittain chia-siemeniin. Enpä olisi uskonut sitä päivää koskaan näkeväni! Hehee.


Millainen on muuten sinun suosikki aamupalasi?

Energistä päivää nuppuset!

PS. Kollega käski laskea ja minähän laskin. 1 kk 3 vko ja 2 päivää meidän henkilökohtaiseen maailman valloitukseen. En kestää!

EN // My new breakfast favorite! Chia pudding. Mmm.



67 kommenttia :

  1. Ulkomaisia superfoodeja kyllä hehkutetaan, mutta olisiko kuitenkin eettisempi/ympäristöystävällisempi vaihtoehto syödä esim. Sitä joutsenmerkillä varustettua maitorahkaa protskun lähteenä? Ruoka tulee Suomesta eikä sitä tarvi kuljettaa kaukaa sekä myös suomalaiset tuottajat saavat osansa....kotimaisuus kunniaan 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä olen kanssasi samaa mieltä, että ehdottomasti tulee suosia kotimaisia tuotteita. Siksipä meillä syödäänkin paljon kausitotteina erilaisia kasviksia ym. ja aina suositaan mahdollisimman paljon lähituotantoa sekä luomua ja poimitaan metsistä marjoja/sieniä. Mielestäni maidontuotantoon liittyy niin paljon niin eettisiä kuin ympäristöllisiäkin epäkohtia, etten itse koe ekologisempana käyttää maitotuotteita verrattuna esimerkiksi näihin chia-siemeniin. Varmaan tiesitkin, miten tuhottomasti tuotantoeläinten kasvatukseen kuluu vettä (100 000 litraa per naudan kilo)? Tai että yli 90% Suomeen tuodusta soijasta käytetään tuotantoeläinten ravinnoksi? Tai että 70% koko maailman viljelykelpoisesta pinta-alasta käytetään laidunmaana tai karjarehun kasvattamiseen? Voisin jatkaa tätä listaa loputtomasti siirtyen seuraavaksi siihen, että ainakin omalla kohdallani maitotuotteiden karsiminen ruokavaliosta on vähentänyt sairastelua flunssiin radikaalisti ja että käyttämällä maitotuotteita tulen samalla tukeneeksi vastustamaani lihan tehotuotantoa. Mutta todettakoon vain tähän loppuun, että en näe kestäväksi kierrättää kasviksista suoraan saatavaa proteiinia eläinten kautta, vaan syön ne mieluummin suoraan, kotimaisia proteiininlähteitä suosien, mutta välillä tulee käytettyä myös näitä vähän eksoottisempia siemeniä.

      Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi siitä, olisiko mielestäni eettisempää/ympäristöystävällisempää käyttää sitä kotimaista maitorahkaa (:

      Kivaa syksyä!

      Poista
    2. Ehdottoman hyviä faktoja! Kaikki kun ei ole niin mustavalkoista. Tänne meidän maahan on vaan niin syvään juurtunut tuo Valion harjoittama propaganda että tyyliin ilman maitoa kuolet. Jännästi ne ihmiset elelee muuallakin ilman maitotuotteita :)

      Poista
    3. No just näinhän se on (: Pakko kyllä myöntää, että se sama propaganda oli purrut tähänkin naiseen, mutta onneksi nykyään voi tietoa etsiä vähän muistakin lähteistä, kuin Valion rahoittamista tutkimuksista ;)

      Poista
  2. Hyvä myyntipuhe hei! Jotenkin nuo siemenet näyttävät vähän "erikoisilta", vähän joltain munilta? :D

    VastaaPoista
  3. Näyttää ihan sammakonkudulta! :D Mutta varmasti hyvää ja ravitsevaa, joten eiku ääntä kohti! Minä kuitenkin pitäydyn aamupallla rahkassa ja maustamattomassa jogurtissa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö näytäkin :D Hihi. Vähän kieltämättä epäilyttävää mönjää, mutta kyllä hellii masua! Kokeilepa joskus rahkan taikka jugurtin lisukkeeksi, jos sattuu siemenpussi ns. kävelemään vastaan (:

      Poista
  4. Nää kuuluu sarjaan olen pyöritellyt käsissäni ja meinannut ostaa monet kerrat. Mutta nyt sait kyllä myytyä nää mullekin, marssin kauppaan het tilipäivän koittaessa :)

    VastaaPoista
  5. Tunnustan että mun vakkari on kyllä edelleen se puuro+raejuusto+marjat :D vaikka oon yrittänytkin karsia maitotuotteita, mutta seon kyllä hitsin hankalaa! Jospas vaikka lomalla ois energinen ja jaksais kokeilla tuollaisia uusia tuulia ruokavalioonsa. Tällä hetkellä (liikaa töitä ollut liian pitkään) ei oikein ole energiaa riittänyt panostamiseen. Hei ja ihanaa, että teidän reissu on jo ihan kohta alkamassa! Tuossa kun himumyrskyuutisia lueskelin HongKongista niin tuli mieleen ne meidän kahden vuoden takaiset jännittelyt matkaan pääsemisestä, silloinkin oli joku isompi taifuuni sotkenut HKn lentoaikatauluja ja se oli meidän eka kohde.
    Ihanaa reissua teille ja jaksamista kaikkiin valmisteluihin, mitä teille on edessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei siinä sun vakkarissa mitään vikaa ole (: Itsekin menin samalla setillä vuosikaudet! Olet kyllä ihan oikeassa, että usein tarvii just sellaisen sopivan rennon olotilan, että voi alkaa kokeilla jotain uutta ja rutiineista poikkeavaa (:

      Kiitos kovasti! Kyllä tässä alkaa jo pikkuihljaa konkretisoitua, että kohta sitä lähdetään (:

      Poista
  6. En sinänsä halua arvostella tällä kommentillani kenenkään tekemiä valintoja ruokavalionsa suhteen. Olen kuitenkin miettinyt tätä paljon, eettiseltä kannalta. Lihansyöntiä pidetään epäekologisena, koska lihantuottamiseen kuluu vettä, soijarehua jne. Onko oikeastaan eettistä olla kasvissyöjä esimerkiksi näillä pohjoisilla seuduilla mihin Suomikin kuuluu, koska täällä kasvisruoantuotanto on paljon haasteellisempaa kuin eteläisimmissä maailmankolkissa? Tästä syystä kasvisruokavalion tueksi käytetään ulkomailla tuotettua ravintoa, jolloin tämä ekologinen ongelma siirretään esimerkiksi kehitysmaiden kannettavaksi. Monesti näissä maissa viljely tapahtuu epäeettisissä olosuhteissa ja kasteluvedestäkin on pulaa. Aina pitää muistaa että valintamme vaikuttavat paitsi itseemme, myös maihin missä tätä ravintoa tuotetaan. Ei se että, ongelma on meiltä pois, poista sitä muualta.

    Rimma kommentoikin kotimaisten tuotteiden ja lähiruoan tärkeellisyydestä. Mutta silti, jäin vielä pohtimaan, olisivatko esimerkiksi kotimaiset luomumaitotuotteet ekologisempia ja eettisempiä kuin esimerkiksi mantelimaito? Ja chia-siemenillekin löytyy kotimainen vaihtoehto pellavansiemenistä ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Lukaisemalla esimerkiksi tämän WWF:n tiedotteen soijapavun viljelystä saat aika hyvä vastauksen kysymykseesi, että kasvisruokavalio olisi epäekologisempi vaihtoehto sekaruokavalioon verrattuna. Juuri yllä mainitsemasi ongelmat koskevat vielä suuremmalta osalta sekaruoka- kuin kasvisruokavaliota. Mutta mahtava juttu, että olet näitä asioita pohtinut! Arvostan (: En siis ole ainut..

      http://wwf.fi/maapallomme/metsat/sademetsat/uhat/Soijapavun-viljely-931.a

      Asiat ei aina siis ole ihan niin mustavalkoisia, kuin miltä ne voivat vaikuttaa. Jotainhan niille tuotantoeläimillekin pitää syöttää ja nimenomaan paljon proteiinia, jotta kasvaisivat mahdollisimman nopeasti tuottaen yhä enemmän lyhyemmässä ajassa. Eikö siis olisi nimenomaan ekologisempaa syödä ne rehut suoraan itse, kuin kierrättää eläinten kautta? Ja eikö olisi ekologisempaa kasvattaa kehitysmaissakin soija suoraan ihmisten käyttöön, kierrättämättä sitä länsimaalaisten tuotantoeläimen kautta? Näin ruokaakin riittäisi suuremmalle joukolle maailman ihmisistä, kun yhden naudanlihakilon tuottamiseen menee seitsemän kiloa kasvisproteiinia. Vedenkulutuksen jo mainitsitkin, mutta entäpä fossiilisen polttoaineen kulutus suhteessa kasvisten tuotantoon? Lisäksi märehtijöiden pilkkoessa ruokansa syntyy metaania, joka kuuluu kasvihuonekaasuihin. YK:n maatalousjärjestö FAO:n mukaan kasvihuonekaasujen vähentämisen kannalta ruokavaliolla on suurempi vaikutus kuin tieliikenteellä. Lisäksi kotieläinten virtsasta ja ulosteesta haihtuva ammoniakki aiheuttaa järvien ja maaperän happamoitumisen. Vesien rehevöityminen, lisääntyvä kalakuolleisuus sekä eroosio ovat muita esimerkkejä teollisen karjankasvatuksen haitoista. Eettisestä puolesta sen verran, että naudanlihan ja maidon tuotanto ovat tismalleen samaa teollisuutta: naudanlihasta 90 % tulee lypsykarjatiloilta. Jotta lehmät jatkuvasti tuottaisivat maitoa, niiden on synnytettävä joka vuosi. Puolet vasikoista on sonneja, joita ei voi hyödyntää maidontuotannossa, vaan ne päätyvät lihantuotantoon ja teurastetaan yleensä noin 1-2 vuoden ikäisinä. Myös lehmät päätyvät teuraaksi, kun niiden pito ei ole enää taloudellisesti kannattavaa. Eli kyllä kasvissyöjänä olen alkanut tätä maitotuotteiden eettisyyttäkin miettimään ja se on oman terveyteni kannalta toinen syy, miksi olen maitotuotteita karsinut pois ruokavaliostani.

      Anteeksi kamala vuodatus, mutta tässä nyt omat perusteluni asiasta. Joku on eri mieltä ja kokee maitotuotteet ekologisempina vaihtoehtoina enkä minä ole ketään tuomitsemassa, enkä siksi tässä postauksessani edes halunnut koko asiaan ottaa kantaa. Meillä on se etuoikeus länsimaalaisina, että me pystymme valitsemaan mitä syömme ja millaisia asioita itse pidämme eettisinä/ekologisina. Kaikilla ei ole sitä valinnan mahdollisuutta olemassa.

      Kiitos siis vielä kommentistasi! Mukavaa, että aihe herättää keskustelua ja mielipiteitä.

      PS. Pellavansiemenet ovat tuttuja ja osa minunkin ruokavaliotani (:

      Poista
    2. Kiitos itsellesi :) Pohdintoihini liittyy siis suureksi osaksi lähiruoan merkitys. Pitäisikö ihmisten syödä sellaista ravintoa, jota on omassa maassaan tai maanosassaan helpointa, eettisintä ja mahdollisesti tehokkainta tuottaa? Koska meillä kasvukausi on lyhyt, meillä on helpompi (?) tuottaa lihaa kuin kasviksia, joita emme saa suurimpaan aikaan vuodesta tuotettua muutoin kuin kasvihuoneiden suojissa. Olisiko siis kaikkein ekologisinta, jos pystyttäisiin olemaan mahdollisimman omavaraisia ruoantuotannossa?
      Hauskaa, että otit esille tuon fossiilisten polttoaineiden kulutuksen, kirjoitin siitä edelliseen kommenttiini, mutta otin sen pois. Minun mielestäni fossiilisia polttoaineita on järkevämpi käyttää kuin biopolttoaineita, sillä juuri tämä biopolttoaineiden käyttö kolahtaa kehitysmaiden niskaan aika pahasti. Ruoan kasvatukseen sopivia viljelysmaita ja ruoaksi sopivia viljoja ei pitäisi tuhlata biopolttoaineiden kasvatukseen ja valmistukseen.
      Haluan vieläkin korostaa, että itsekään en ole tuomitsemassa ketään, enkä kenenkään valintoja. Haluaisin vain, että asioita pohdittaisiin kaikilta kannoilta, juuri niin kuin Rimma sanoitkin, asiat eivät ole mustavalkoisia. En osaa itsekään sanoa, mikä on ekologisinta, tai eettisintä. Koen omat ruokatottumukseni keliaakikkona muutenkin haasteelliseksi, saatikka että painin välillä näiden ekologisuus/eettisyys pohdintojen kanssa, kun en voi esimerkiksi kotimaisia viljoja käyttää ollenkaan, kauraa lukuunottamatta.
      Tässä muuten myös ihan mielenkiintoinen näkökulma: http://www.news.cornell.edu/stories/2007/10/diet-little-meat-more-efficient-many-vegetarian-diets

      Poista
    3. Juuri näin. Kyllä ehdottomasti kannattaa miettiä asioita monelta kantilta ja jokainenhan loppupeleissä toimii oman moraalinsa varassa juuri niin, kuin parhaaksi näkee. Siis jos edes tällaisia eettisyys/ekologisuus asioita pohtii :D Itselleni valinta on helppo, sikäli että maitotuotteet tekevät minut sairaaksi (jatkuvat flunssat, poskiontelontulehdukset, vatsakivut, turvotus), joten se on yksi syy miksi niitä koitan parhaani mukaan vältellä. Toinen syy on puhtaasti eettinen, sillä vastustan lihan tehotuotantoa.

      Mutta pitääpäs lukea tuo laittamasi linkki! Vaikuttaa mielenkiintoiselta, vaikka ei minusta enää lihansyöjää tule, oli mitkä perusteet tahansa ;) Hih. Kiitos hyvästä keskustelusta ja ajatuksista! Nämä chia-siemenet muuten antavat keliaakikollekin varmasti tarvittavia kuituja. Ainakin olen kuullut keliaakikkojen näitä paljon käyttävän.

      Poista
    4. Mikä maitotuotteissa on sellaista, joka altistaa helpommin flunssalle yms? Ku itellä tulee syötyä aika paljon ja kiinnostas tietää 😊 juon maidon luomuna ja Se selkeästi parempi mun mahalle kuin tavis maito....mutta kohta tuntuu, että ei voi juoda koko maitoa kun miettii sitä, että lehmän pitää poikia turhan usein, jotta me saadaan maitoa juodaksemme...mutta mistä kalsium, purkistako?

      Poista
    5. Huikeeta, että aihe kiinnostaa! EI vain taida tämä kommenttiboksin tila riittää alkaa kertoa syitä, mikä maidossa tuota limaisuutta (-> flunssaa) aiheuttaa, joten kehota sinua lukaisemaan esimerkiksi tämän hyvän artikkelin aiheesta:

      http://www.elinahytonen.fi/2013/03/murheita-maidosta/

      Vastaus tuohon kalsiumasiaan löytyy vaikkapa vegaaniliiton sivuilta (ei, sitä ei tosiaan tarvi syödä purkista :))

      "Hyviä kalsiuminlähteitä löytyy myös kasvikunnasta. Niitä ovat muun muassa palkokasvit, vihreät vihannekset, pähkinät ja siemenet sekä kuivatut hedelmät. Joihinkin elintarvikkeisiin, esimerkiksi eräisiin mehuihin ja kasvimaitoihin on lisätty kalsiumia jolloin niissä yleensä on yhtä paljon kalsiumia kuin lehmänmaidossa. Lehmänmaidon kalsium ei myöskään kuulu parhaiten imeytyvien joukkoon. Esimerkiksi kaaleista kalsium imeytyy paremmin kuin maidosta."

      Täältä löytyy vielä lisää hyödyllistä tietoa kalsiumista!

      http://www.vegaaniliitto.fi/esitteet/Ca.html

      Toivottavasti nämä vastasivat kysymyksiisi (:

      Poista
    6. Oot kyllä niin Pro näissä asioissa 😊 ihana kun maailmasta löytyy ihmisiä, jotka jaksaa miettiä asioita näin kattavasti....minäkin yritän tulla edes hitusen paremmaksi ihmiseksi 😊

      Poista
    7. En nyt pro sentään, mutta yritän parhaani mukaan ottaa asioista selvää ja luen tosi paljon kaikennäköistä :D

      Se, että jo näitä asioita pohdit on minun mielestäni ehdottomasti askel oikeaan suuntaan! Ihanaa syksyä (:

      Poista
    8. Kiitos samoin :)

      Poista
  7. Erinomainen myyntipuhe Rimma! Naurattaa edelliset kommentit kalan munista, sama tuli minullakin mieleen. Ainakaan kuvien perusteella ei välttis tulis houkutusta hankkia tuota hieman epämääräisen näköistä munamassaa! :D :D :D

    Ps. Olisipa itselläkin tollanen lähtölaskenta, eeeeeen ole yhtään kade....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe :D Ei ollut tarkoitus olla myyntipuhe, vaan lähinnä jakaa tätä uusiin ruokiin saamaani innostusta ^_^

      Ei kannata olla kade! (:

      Poista
  8. Huoh, tätä kuluttajan roolia...😊 Osaappa sitten päättää millä valinnoilla teet ns. Vähiten tuhoa...😊 En ymmärtänyt ekan kirjoittajan tekstiä niin että hän olisi kannattanut nimenomaan maitotuotteita vaan ehkä hieman heikosti ilmaisi lähiruoan merkityksen...Suomessa karua tosiaan on Se, että ravintosuositukset tehdään yhdessä valion ja leipäliiton kanssa...

    Ja oma lukunsa ihmiset, jotka hehkuttavat ulkomaisia superfoodeja ja jättävät suomalaiset mustikat metsään 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sepä se :D Välillä tuntuu, että olisi parempi vain sulkea silmät kaikelta eikä miettiä liikoja, mutta mihinpäs sitä koira karvoistaan pääsisi... Voi tosiaan olla, että ymmärsin ensimmäisen kommentoijan ajatukset väärin ja olen samaa mieltä lähiruuan tärkeydestä. Joo, tuohan se hauskaa onkin, että ravintosuosituksien tekijöillä ei varmaan ole ollenkaan ns. oma lehmä ojassa :D

      Me ei kyllä jätetä mustikoita metsään! Ihan parhaimpia marjoja ever.

      Poista
  9. Vihdoinkin olet ymmärtänyt ettei maitotuotteita kannata syödä. Nostan hattua ja arvostan! :) -E

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vihdoinkin!!! Kiitos, kun yritit takoa järkeä jääräpäähän aikoinaan (: En ole ollut flunssassa kuin kerran puoleen vuoteen, että jotain tämä maidottomuus on todella tehnyt! Vaikka toki välillä syön jotain juustoja taikka suklaata, mutta kyllä kulutus on vähentynyt 95 % pinnaa.

      Poista
    2. Better late than never :)

      Poista
  10. Hei, kiva postaus, mutta minua jäi vaivaamaan, että onko postauksessa esitellyt Puhdistamon tuotteet blogin kautta saatuja? Jos on, niin olisi kiva, jos voisit ilmaista asian selkeästi postauksessa, muutoin näyttää ikävästi piilomainonnalta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuolla minun mielestä selvästi lukee, että riisiproteiini on saatu Puhdistamolta. Chiat on ihan omin roposin ostettu.

      Poista
  11. Näitä siemeniä on kyllä pakko metsästää jostain! Saa nähdä mistä täältä Joensuusta noita löytää :) Itsellä on vähän samanlainen maidonkarsintaprojekti päällä ja ihanaa saada uusia ideoita tuohon aika rajoitettuun ruokavalioon! P.s love your blog!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KIITOS <3 Jos ei Joensuusta muuten löydy, niin tilaapas vaikka sieltä Ruohonjuuresta tai jostain Terveystalosta. Mitä näitä nyt on (:

      Poista
  12. Hitsi, pitäisi uskaltaa kokeilla noita chiasiemeniä (minä kun tykkään kaikesta limaisesta :D) Maistuvatko ne itsessään miltään? Mitä suhteita käytät kun laitat ne yön yli turpoamaan jääkaappiin veteen? (mikäli ne turpoavat jopa 9-kertaisesti - pitääkö todella paikkaansa?) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ne maistu itsessään yhtään miltään (: Laitan tosiaan puoli desiä siemeniä ja sitten loput vettä ja mun mielestä purkki vetää jopa litran vettä :D Ohjeissa oli, että yksi osa siemeniä ja 9 vettä, mutta minä olen kyllä laittanut vettä vielä enemmän ja hyvin turpoavat!

      Poista
  13. Minulla on ollut noita chian-siemeniä kaapissa jonkin aikaa, kun ostin samalla kun muitakin superfoodeja. Nyt on kuitenkin käynyt niin, että en ole uskaltanut kokeilla niitä, koska minulle tulee niistä mieleen sammakon kutu! :) Ja tuo sinun vanukkaasi näyttää ihan kudulta! :D Lisäksi olen pelännyt, että ne turpoavat vatsassa ihan mielettömästi, enkä siksi ole uskaltanut syödä niitä! Ohhoh, vähän jopa hävettää ennakkoluuloisuuteni...

    Tähän postaukseen tuli muuten mielenkiintoinen keskustelu superfoodeista, kasvisruokavaliosta ja maidontuotannosta - oikein virkistävää lukea taas näitä eri näkökulmia, kun itse olin näköjään vähän unohtanut asioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kutuhan se siinä meikkiksen lautasella :D Ei ne turpoa vatsassa, kun turvotat ne etukäteen ^_^ Oikeasti, kannattaa kokeilla!

      Kiva, että sait vähän uusia näkökulmia ylemmistä kommenteista. Minustakin keskustelua on tosi kiva käydä, kun kommentit pysyvät vain asiallisina ja nyt ei todellakaan ollut sitä ongelmaa (:

      Poista
    2. Tai siis nyt ei ollut sitä ongelmaa, etteikö ne olisi pysyneet asiallisina :D Hoono soomi.

      Poista
  14. Hyvää keskustelua täällä kommenttiboksissa! :) Voi kun kaikki ihmiset tiedostaisivatkin nuo kaikki asiat joita nostit esille noissa muutamissa edellisissä kommenttivastauksissasi. Tärkeitä juttuja, joista ei ikinä voi puhua liikaa!

    Aiheeseen liittyen kannattaa muuten tänään illalla katsoa Docventures, siellä on aiheena ruoka ja dokumenttina Food Inc :) Olen nähnyt kyseisen dokkarin jo aiemminkin ja siinä tulee esille hyvin olennaisia faktoja nykymaailman ruoantuotannosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Olet ihan oikeassa (:

      Itsekin olen Food Incin nähnyt jo aiemmin, mutta aion tänäänkin kääntää telkkarin YLE:lle! Ehdottomasti.

      Poista
  15. Varsin mielenkiintoista luettavaa, ja ajatuksia herättävää! Erityisesti minua kiinnostaa tuo maidottomuus, kun tyystin en ole vatsavaivojani ja turvotusta saanut pois vieläkään, vaikka suuremmissa määrin olen jättänyt viljat pois. Lieköhän maitotuotteet olisi sitten seuraavalla listalla.. Arvostan, että olet perehtynyt erittäin hyvin taustaan, johon perustat eettiset periaatteesi.. Respect! Uskaltaisikohan testata noita siemeniä.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilepas jättää maitotuotteet pois vaikkapa muutamaksi viikoksi (tai ainakin karsia tooooosi paljon). Veikkaan, että huomaat eron ja jos et, niin ainakin olet testsannut tätäkin vaihtoehtoa (: Itse olin ennen maitorahkan ja raejuuston suurkuluttaja, enkä voinut uskoa, että monet terveydelliset ongelmani johtuisivat maitotuotteista (vaikka pari ihmistä niin minulle kovasti väittikin). Kaikesta päätellen nämä ihmiset olivat oikeassa (kiitos siis heille!) sillä ainut muutos elintavoissa / ruokavaliossa on nimenomaan tämä ja tuloksia ei voi oikein kiistää. Ihan hullua, että ennen olin aina flunssassa ja nyt yksi puoleen vuoteen? WHOOOOT :D (Nyt kun sanoin tämän niin oon todnäk huomenna kuumeessa)

      Kokeile ihmeessä siemeniä (: Ne on herkkua! Aamulla juuri tein kaurapuuroaamiaisen siten, että laitoin sitä valmiiksi tekemääni suht löysää "limaa" veden asemasta ja keitin puurohiutaleet mikrossa siinä. Ai että tuli hyvää! Kotimaisia marjoja päälle ja ääntä kohti. Nam!

      Poista
    2. Joo kyllä mä nyt aion testata. Koska kyllähän mä huomaan, että matkoilla mun maha on usein melko hyvä, koska maitotuotteita en käytä juurikaan.. jotenka pakkohan se on testata. Syön nyt muutamat maitorahkat pois jääkaapista, ja sitten alkaa uudenlainen kokeilu.. jonkun tutun jättäminen pois on vaan niin hirmuisen hankalaa.. tai että mitähän tilalle.. Rahka ollut liiankin helppo välipala. :)

      Poista
    3. Itse syön paljon hedelmiä, marjoja ja erilaisia pähkinöitä välipalaksi (: Joskus juon niitä kaurajuomia jne. Oli aluksi itsellekin outoa, mutta enää en kyllä rahkaa söis mistään hinnasta. Ei ol ikävä sitä pöhöä ^_^ Kerro sitten miten kokeilu sujuu!

      Poista
    4. Pakko vielä lisätä tähän, että maitotuotteet tosiaan yleisesti ottaen lisäävät kehon tulehdustilaa ja on jopa tutkimuksia missä on nähty maitotuotteiden vaikuttavan mm. myös ihoon. Eli yleensä iho-oireet, kuten akne voivat johtua liiallisesta maitotuotteiden nauttimisesta. Tässä on oiva artikkeli jos kiinnostaa perehtyä asiaan enemmän: http://ollisintegrallife.com/2012/07/24/maitotuotteiden-laatuerot-seka-maidon-aiheuttamat-terveydelliset-ongelmat-analyysi-evolutionaarisesta-nakokulmasta/
      Itse olen ollut kohta vuoden päivät vähemmillä maitotuotteilla (melkein totaalikieltäytyjä) ja olen sairastanut nyt yhden flunssan, tosin siitäkin syytän kesällä paljon kolottanutta jätskihammasta! :D olen myös itse huomannut, että maitotuotteista kovetetut juustot mm. eivät aiheuta niin pahasti limaisuutta hengitysteissä kuin maitorahka, raejuusto, jogurtti ym vastaavat!
      Nyt olen myös löytänyt tavalliselle jätskille korvikkeen Tofulinen soijajätskistä, hei sehän on mun makuhermoille paljon raikkaampaa ja parempaa kuin tavallinen kermajäätelö! Enpä olis koskaan uskonut että minusta löytyy pieni vegaani :) -E

      Poista
    5. Kiitos linkistä! Olen itseasiassa lukenutkin tuon jo pariin otteeseen aiemmin (: On ihan totta, että akneen voi löytyä ratkaisu maidottomuudesta ja tunnen ihmisen joka siihen avun näin saikin. Tofulinen se mustassa purkissa oleva jätski on niiiiin hyvää ja myös se päärynäpuikko! Nam!

      Poista
    6. Näitten perustelujen pohjalta on kyllä kokeiltava maidottomuutta!

      Poista
  16. Ostin tästä postauksesta inspiroituneena chia siemeniä Ruohonjuuresta. Minua alkoi vaan kummastuttaa pussin kyljessä oleva teksti: "EU päätös: Chia siemeniä tulee käyttää ainoastaan leipätuotteissa, joissa niiden pitoisuus on alle 5%". Osaatko kertoa enemmän tästä EU päätöksestä? Mihin se oikein perustuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen itse miettinyt samaa tekstiä ja nyt katsoin Eviran sivuilta, jossa oli vastattu näin.

      "Komissio on antanut Columbus Paradigm Institute SA –nimiselle yritykselle päätöksen (2009/827/EY), jonka mukaan se hyväksyy päätöksen liitteessä määriteltyjen Chia-kasvin (Salvia hispanica) siementen ja jauhettujen Chia-kasvin siementen markkinoinnin elintarvikkeiden uutena ainesosana. Päätöksen mukaan näitä Chia-kasvin siemeniä saa käyttää leipätuotteissa, joissa Chia-kasvin siementen pitoisuus on enintään 5 %. Lisäksi nimitys ”Chian (Salvia hispanica) siemenet” on esiinnyttävä sitä sisältävien elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä.

      Komission on antanut myös Chia Company –nimiselle yritykselle päätöksen (2013/50/EU), jonka mukaan se hyväksyy tämän päätöksen liitteessä määriteltyjen Chia-kasvin siementen markkinoinnin elintarvikkeiden uutena ainesosana. Päätöksen mukaan näitä siemeniä saa käyttää leivonnaisissa, aamiaisviljatuotteissa, hedelmä-, pähkinä- ja siemensekoituksissa enintään 10 %. Nimitys ”Chian (Salvia hispanica) siemenet” on esiinnyttävä myös näiden elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä. Lisäksi päätöksessä sallitaan päätöksessä määriteltyjen Chia-kasvin siementen myynti sellaisenaan valmiiksi pakattuna, mikäli niiden lisämerkinnöissä tiedotetaan kuluttajalle, ettei päiväsaanti saa ylittää 15 grammaa.

      Markkinoille on tullut myös muiden yritysten Chia-kasvin siemeniä ilmoitusmenettelyn kautta. Luettelo uuselintarvikeilmoituksista löytyy mm. Eviran kotisivuilla http://www.evira.fi/files/attachments/fi/elintarvikkeet/valmistus_ja_myynti/uuselintarvikkeet/uuselintarvikeilmoitukset.pdf. Päätöksen saaneiden ja komissiolle ilmoituksen tehneiden toimijoiden chian siementen myynti sallituissa käyttötarkoituksissa on EU:n alueella ja näin myös Suomessa täysin laillista. "

      En tiedä mihin tuo koko juttu tarkemmin pohjautuu, mutta varmasti Evirasta voi kysyä tarkemmin! Ilmeisesti chia-siemenet ovat suhteellisen uusi elintarvike Suomen markkinoilla, vaikka sitä muualla maailmassa on käytetty todella kauan.

      Poista
  17. Moi!

    Eksyin tänne Kaktun postauksen innoittamana. Omaan silmään tuo "sammakonkutu" näyttää hyvältä ja voisinkin sitä joskus kokeilla. Mutta, voiko puddingia tehdä muusta kuin mantelimaidosta? Olen nimittäin erittäin voimakkaasti allerginen pähkinöille ja mantelille, ja joskus myös soijamaito aiheuttaa oireita kurkussa. Katselin tietoja tuosta chiasta, että kuuluu minttukasveihin eli ehkä en ole sille itsessään allerginen. Ideoita? Pelkkää vettä vai? :)

    p.s. Itse en sairasta kuin ehkä kerran kolmessa vuodessa flunssan (mikä johtuu yleensä siitä, että olen liian vähillä vaatteilla kaatosateessa pihalla tmv.) ja käytän lähes päivittäin maitotuotteita. Kylläkin lähinnä piimää. Että vaikka mitä tutkimuksia on tehty lehmän maidon huonoista vaikutuksista ihmiskehoon, niin pitäisi muistaa, että olemme yksilöitä. Itselleni on juuri allergioiden vuoksi hankalaa aloittaa täysin eläinperätön (?sana?) ruokavalio. Mutta toisaalta, jos haluaisin nähdä hirmuisesti vaivaa, niin kaipa sekin onnistuisi. Itse en vain jaksa hullaantua ruuasta niin. Syön sen verran ja niin usein, ettei ole nälkä, ja liikun ja nukun riittävästi. Tällä mennään ja luulen selviäväni tarpeeksi kauan hengissä... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi tehdä ihan veteenkin tai mihin tahansa nesteeseen (:

      Minulla onkin lähinnä eettiset syyt oman terveyden lisäksi, miksi eläinperäisiä tuotteita välttelen! Että hengissä varmasti pysyy kukin lähes millä ruokavaliolla hyvänsä, mutta se ei tässä ollut se pääpointti ;)

      Poista
  18. Hienoa pohdintaa täällä kommenttiboksissa! Itse en hirveästi pysty vaikuttamaan omaan ruokavaliooni, koska asun vielä kotona. Syön kuten perheessämme on totuttu aina syömään - eli sekaruokavaliolla mennään. Olen kuitenkin aina ollut pieni viherpiipertäjä, joten olen kyllä vaikuttanut perheemme elämäntapoihin esimerkiksi kierrätyksen aloittamiseen. Olen myös käynyt vihreälippukoulua, jossa on kiinnitetty huomiota ympäristöystävällisyyteen. Oli ilo olla useamman vuoden mukana tuossa projektissa ennen kuin siirryin yläasteelle!

    Loppujen lopuksi jokainen voi tehdä ainakin jotain. Säästämme vettä käymällä suihkussa vain 2-3 viikossa sekä käytämme sula-aikoina (myös talvisin kerran viikossa) ulkosaunaa, jossa ei ole ollenkaan suihkua. Suihkussa vettä kuluu keskimäärin noin 60 litraa, kun vadissa peseytymällä vettä kuluu vain noin 15 litraa. Paljon vähemmän siis! Meillä ei ole kompostia, mutta emme kyllä ikinä heitä ruokaa roskiin. Ostamme kaupasta lihat aina -30 pronsentin alennuksella, jotta ne eivät joutuisi roskiin. Tässä siis muutamia esimerkkejä...

    Mutta kuten useampikin on todennut, asiat eivät ole niin mustavalkoisia. Esimerkiksi luomukaan ei ole automaattisesti parempi. Tiedelehdessä oli ihan vasta juttua siitä, miten kasvien luomutuottaminen on todella tehotonta. Saman määrän tuottamiseen tarvitaan paljon enemmän peltopinta-alaa kuin tehotuotetussa viljelyssä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno juttu, että olette panostaneet perheessänne ympäristöystävällisyyteen ja tiedostatte tärkeitä asioita! Itse suosin luomua kasviksissa myrkyttömyyden vuoksi ja eläinperäisissä tuotteissa täysin sen vuoksi, että luomutuotannon eläinten elinolosuhteet ovat paremmat. Sori nyt tämä lyhyt vastaus, juuri tullut pitkältä lennolta ja koitan vain nopsasti ehtiä vastata kaikkiin kommentteihin (:

      Poista
    2. Luomunkaan kohdalla ei voi olla varma, että eläin voi paremmin kuin tehotuotantotilalla. Erot ovat tilakohtaisia.

      Poista
    3. Periaatteessa totta. Mutta ainakin lain mukaan puitteiden pitäisi olla paremmat, toki niissäkin on porsaanreikiä ja siirtymäaikoja ja ainahan yksittäinen tila voi hoitaa eläimensä paremmin, oli se sitten luomu tai ei.

      Poista
  19. Vielä todettakoon, miten paljon maailma on muuttunut esimerkiksi viidenkymmen vuoden aikana. Äitini on elänyt 60-luvulle asti Kuusamon maasedulla hyvin yksinkertaista elämää perheineen. Ei autoa, ei sähköä, ei vettä. Maitotuotteita syötiin käytännössä vain piimän ja juuston muodossa, koska maito ei säilynyt. Lehmiä ei lypsetty talvella ollenkaan. Lihaa ei syöty juuri koskaan vaan se myytiin, koska liha oli liian hienoa syötäväksi. Perheessä kuitenkin syötiin paljon kalaa, koska he asuivat järven rannalla. Samoin marjoja. Ainoa limsa oli siihen aikaan Jaffa ja sitäkin juotiin kerran vuodessa. Kaupoissa oli kausittain erilaisia tuotteita. Esimerkiksi banaaneja oli vain tiettyyn aikaan vuodesta. Lisäksi tomaatit olivat niin väkeviä, ettei niitä voinut syödä. Makeisia ei syöty.

    Hah, nykyisin kaupat notkuvat erilaisia tuotteita. Mihin me tätä ruuanpaljoutta tarvitsemme? Maitoakin on hyllyissä kymmeniä eri merkkejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanopas elä muuta! Todellakin kaikki muutos ei aina ole hyvästä ja tässä hyvä esimerkki. Maito säilyy nykyään ties kuinka kauan ja vielä osa niistä huoneenlämmössä. Ei varmaan tarvi olla tiedemies tietääkseen, että melkoisia säilöntäaineita tms. myrkkyjä niihin tungetaan.

      Poista
  20. Anteeksi kun nyt vielä kommentoin, mutta meillekin innostuttiin noita siemeniä ostamaan, kun niitä on niin monessa paikassa kehuttu. Käytitkö sinä tuohon vanukkaaseen makeutettua mantelimaitoa vai makeuttamatonta, kun nyt niin haluaisi jo päästä kokeilemaan, mutta ei oltu varmoja pitääkö lisätä jotain makeutusainetta kun ei mantelimaitoa ei ole makeutettu...? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tarvi pyydellä anteeksi :D Saahan tänne toki kommentoida. Me taidettiin käyttää Alpron mantelimaitoa. En nyt kyllä valitettavasti muista oliko se makeutettu vaiko ei, mutta ei sillä oikeastaan väliä (: Makeutustahan voi tarpeen mukaan lisätä senkin jälkeen, kun vanukas on valmista! Että laittaa vähän vaikka maltillisemmin sitä aluksi.

      Poista
  21. Voiko olla allerginen näille chia-siemenille,jos niitä pureskelee?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa-a. Pahan pistit! Eikö kaikelle VOI olla allerginen? En kyllä valitettavasti osaa vastata. Ehkä google auttaa ^_^

      Poista
  22. Hei vaan :D Olen nyt viikon syönyt noita "sian" siemmeniä.Aamuisin myslin ja maidon seassa. Eihän ne oikeestaan maistu millekään mutta vatsan ne on laittanu toimii ( Ei ole enää ummetusta) Olen tässä muutenkin opetellut syömään oikein ja terveellisesti 4-5 kertaa päivässä. Mulla on siis menossa elämäntapa muutos :D Mutta suosittelen kokeilee noit Chian-siemmeniä :D

    VastaaPoista
  23. Luin pitkää kommentti ketjua ja oli mukava huomata miten tietoisia tämän sivuston käyttäjät ovat ympäristöstään.

    Lähiruuan kannattaminen on myös hyväksi taloudelle koska se lisää paikallisten yritysten kannatusta, lisää tai turvaa työpaikkoja ja sekä tukee myös ympäristöä vähemmillä päästöillä koska tuotteita ei tuoda niin kaukaa. Biopolttoaineita tehdään nykyään pääkaupunki seudulla myös biojätteistä sekä muista ylijäämätuotteista joten aina ei biopolttoainetta tehdä erikseen sen tuotantoon kasvatetusta kasvista. Fossiiliset polttoaineet tuottavat pahimmat päästöt, sen vuoksi niiden käyttöä ollaan pikku hiljaa vähentämässä, sillä ne tuottavat eniten polttoaineista kasvihuonepäästöjä.

    Pellavansiemenet ovat hyvät lisä, mutta kannattaa olla päivittäisen käytön suhteen maltillinen: raskaana oleville tutuilleni on neuvoloissa varoitettu sen sisältämistä raskasmetalleista. Pari rkl on kuulemma turvallinen määrä. :) Sen vuoksi Chia onkin niin mainio koska siitä en ole rajoituksia kuullut. Se 5% kommentti taitaa johtua suomen uuselintarvike säädöksestä: sama säädös laittoi hetkeksi pakurin harmaalle listalle. Ihan sata varma en ole, mutta tarkempaa selitystä en ole missään nähnyt.

    Olen allerginen maidolle, joten en siksi käytä sitä. Maidolla on hyvätkin puolensa, vehnä ja maitoallergisena en voi käyttää proteiinilisiä kuten muut. Riisissä on alueesta riippuen kasvatettuna paljon raskasmetalleja eikä riisiproteiineja valvota eikä niille ole siten raja-arvoja tai suosituksia metallien yms. suhteen. Sen vuoksi en käytä riisiproteiinilisää. Herneproteiiniä en ole vielä kokeillut kun pelkään että alkaa pierrettää. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Samaa olen kuullut pellavasta, mutta riisistä tuo oli uutta tietoa. Maitotuotteita välttelemme jo eläinoikeudellisten ja ympäristösyiden vuoksi + sen takia, ettei maito vaan sovi omalle kropalle. Herneproteiinit on hyviä! Kokeile ihmeessä :)

      Poista

Hei, kiitti kommentista (: