2014/08/11

Parhaat tipsit Pietariin?

Me vietämme Nanin kanssa tulevana viikonloppuna meidän ihka ensimmäistä hääpäiväämme. Vuosi on mennyt toisaalta ihan tajuttomalla vauhdilla, mutta toisaalta siihen on mahtunut todella paljon tapahtumia ja seikkailuja. On matkusteltu, remontoitu, eletty arkea, iloittu juhlia, koettu paljon onnea, mutta myös surtu kipeitä menetyksiä. Vuoden päästä tilanne on varmasti taas täysin uudenlainen, sillä silloin meistä on tullut isä ja äiti perheemme kasvaessa pian yhdellä sinappia suoltavalla kääröllä.

Tämä Pietarin reissu tulee olemaan viimeinen ulkomaille suuntautuva matka ennen vauvan syntymää, mutta mieli ei kyllä sen suhteen ole millään muotoa haikea. Niin paljon on vielä tämän syksyn aikana tapahtumassa, että tuskin pysyn innostuksesta nahoissani! Matkasuunnitelmat saavatkin nyt hetkeksi jäädä pääkopan perälle muhimaan, sillä tilalle on tulossa jotain muuta ihan käsittämättömän huikeaa. Aiommekin keskittyä loppuvuoden täysillä tähän ainutkertaiseen odotukseen sekä kodin valmisteluun pientä tulokasta varten. Ei se silti tarkoita, etteikö ikuinen matkafiilistelijä voisi jatkaa jo vuosia kestänyttä haaveilua esimerkiksi Siperian halki kohti Mongoliaa suuntautuvasta junamatkasta tai Alaskan vuorista. Kumpaakaan ei varmasti ole ihan lähitulevaisuudessa luvassa, mutta toivottavasti pystymme ensi vuoden puolella toteuttamaan joitakin myös Suomen rajojen ulkopuolelle suuntautuvia matkoja pienen perheemme kera. Nähtäväksi jäänee!

Vaikka Trans-Mongolia saakin nyt toistaiseksi odottaa, niin ensihätään on luvassa kiskoja pitkin viikonlopun mittainen pyrähdys itään. Meillä on molemmilla jokseenkin ristiriitaiset tunteet armasta naapuriamme kohtaan erinäisten syiden vuoksi, mutta kun Sokos Hotelsien blogiyhteistyön kautta tarjoitui mahdollisuus lähteä Pietarissa käymään, niin päätimme tilaisuuteen tarttua. Starttaamme siis lauantaiaamuna kukonlaulun aikaan rautatieasemalta matkaan ja palaamme maanantaina takaisin tsadiin. Olisimme halunneet tehdä stopin myös Viipurissa, mutta näin tiukan aikataulun vuoksi päätettiin se jättää ensi kertaan.


Nytpäs minä kysynkin teidän parhaita reissutipsejä tuohon idän ja lännen kohtaamismestaan. Me ollaan vähän tylsiä turreja siinä mielessä, ettei jakseta juosta nähtävyydestä toiseen, joten sopivassa suhteessa olisi kiva vain hengailla puistoissa ihmisvilinää katsellen, mutta kuitenkin myös nähdä jotain etenkin historiallisesti merkittää. Ja ennenkaikkea kurkistaa sitä ei-niin-kiillotettua osaa kaupungista, sillä Pietarista jos jostain löytynee melkoisesti kontrasteja. Mutta miten turvallista kaupungissa on liikkua muualla, kuin ihan keskustan alueella? Pärjääkö русский язык alkeilla? Kannattaako joitain alueita ja kellonaikoja erityisesti välttää? Mitään yökukkujia me ei joka tapauksessa olla, vaan paukataan hotellihuoneeseen peiton alle jo varmasti viimeistään iltakympiltä. Ja meidän ollessa kysesssä, reissu toteutetaan luonnollisesti perinteisellä sniiduilubudjetilla, eli älkää turhaan vinkatko juttuja, joihin saa upotettua pienen omaisuuden, kun sellaiseen meidän ruplavarannot ei harmi vain riitä.

Kiitos tuhannesti jo etukäteen kamut! Ja riemuisaa viikkoa!

PS. Vielä yhteistyöhön liittyen sen verran, että reissu on täysin omakustanteinen lukuunottamatta Sokos Hotelsissa viettämäämme yötä. Onneksi saatiin junapiletit hankittua halvalla, eli otettiin ne epäinhimilliseen aikaan starttaavat lähdöt, jotka kustansivat vain 39 euroa per laaki. Bussilla olisi päässyt vielä huomattavasti edullisemminkin, mutta näin lyhyen reissun vuoksi yli tuplasti pidempään kestävä linjurimatka ei ollut ehkä se järkevin vaihtoehto.

35 kommenttia :

 1. Mä olen käynyt kerran Pietarissa opintomatkalla kymmenen vuotta sitten ja pääsyy reissulle oli vierailu Eremitaasin taidemuseoon. Taiteen lisäksi mieleen jäi Eremitaasin edustalla madelleen jonon lähettyvillä älykääpiöt, joilla oli karhunpentuja ketjun päässä näytillä turistien "iloksi" :( Onneksi kymmenessä vuodessa tuo kauheus on varmasti saatu lopetettua! Mieleen jäi myös Neva-joen ylittävät sillat, jotka avattiin yöksi laivoille. Mun muistikuvat on hatarat, mutta paljon mielenkiintoista tutkittavaa varmasti löytyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä karhuja oli ketjun päässä vielä vuosi sitten. :(

   Poista
  2. Tämä onkin juuri yksi syistä, miksi Venäjä aiheuttaa ristiriitaisia tunteita. Toivon todella ettei törmätä kahlittuihin karhuihin ja että moinen järkyttävä touhu olisi loppunut. Siltoja odotan kyllä kovasti :)

   Poista
 2. Kirkoista on upein Kirkko veren päällä, mutta Iisakin kirkkoakin voi suositella. Retkisuositukseni on Pietarhovin palatsin puisto suihkulähteineen, sinne pääsee lähijunan lisäksi myös veneellä Eremitaasin luota. Eremitaasi on niin valtava, että lyhyellä käynnillä suosittelen sen sijaan Venäläistä museota. Pääkatu Nevski Prospektilta kannattaa poiketa Bolshaja Konjushennaja -kadun ikivanhaan munkkikahvilaan.

  VastaaPoista
 3. Mä oon myös ollu Pietarissa luokkaretkellä 90-luvulla viimeks... ja muistan edelleen Eremitaasin täydellisen turkoosin sävyn. Samoin yhden ihanan luostarin, joka oli myös sitä samaa sävyä. Mun lemppariväri! Ihanaa reissua teille... mulla on samanmoinen trippi suunnitteilla venäjänopettajan johdolla jossain vaiheessa syksyä, ni pääsee vähän harjottamaan vähäistä venäjän kielitaitoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi mahtista, että pääset treenailee kieltä! Minä olen koulussa opiskellut venäjää viisi vuotta, mutta kun sille ei ole ollut mitään käyttöä, jäänee nähtäväksi onko siitä kuinka paljon jo unohtunut :D

   Poista
 4. Mä olen haaveillut tuollaisesta Siperian junamatkasta jo vuosia. Ehkä joskus sitten. Myös Pietari kiinnostaa, ja varmasti jossain vaiheessa teemme tämän, vähän helpomman matkan. Kiva siis päästä lukemaan teidän fiiliksiä ja vinkkejä tietenkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli suunnitteilla alunperin junamatka tälle kesälle, mutta noh, kohtalo puuttui peliin ja saatiinkin jotain muuta odotettavaa :)

   Poista
  2. Ehkä jopa jännempää odotettavaa :) Mutta hei, kun palailette reissusta, laita mulle viestiä miten sun aikataulut, jos ehtisi tosiaan treffaamaan :)

   Poista
 5. Kävin Pietarissa "opintomatkalla" joitain vuosia sitten. Missään vaiheessa olo ei tuntunut turvattomalta, vaikka tätä etukäteen jännitinkin! Ei edes sinä iltana, kun seikkailtiin paikalliseen yökerhoon ties minne... Itselle jäi mieleen juurikin tuo vastakohtaisuus. Eli jos pysyttelee pääkaduilla, on kaikki viimeisen päälle kiillotettua, mutta kun poikkeaa vähänkin syrjään, niin on sitä rappioromantiikkaa. Eli kauas ei tarvitse lähteä. (Ja ekassa kommentissa mainitut karhut bongattu myös...)

  Meillä oli useampi päivä aikaa, mutta silti juostiin Eremitaasit ja Katariinan palatsit hätäisesti ja kiireellä läpi. Itselle jäi parhaiten mieleen tuo jälkimmäinen, mutta sinne on valitettavasti taas matkustettava keskustan ulkopuolelle. Jos lähtisin pikavisiitille, keskittyisin varmaan kiertelemään keskustan tuntumassa ja ihailemaan rakennuksia pääosin ulkoa. Tosin kirkothan ovat suht. nopeita käydä sisälläkin! Niitä ei tuolla reissulla ehdittykään katsella!

  Mutta mukavaa reissua, jään innolla odottelemaan raporttia! :)

  /Suvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin ajattelinkin, että sama juttu kuin missä tahansa muualla. Jos valuu vain pääkatuja massan mukana, niin moni mielenkiintoinen nurkka voi jäädä näkemättä. Eli siis kurkitaan myös niille kujille! Minun liikkuminen on sellaista puuskutusta tällä hetkellä, että parempi varmaan skipata kauemmat kohteet ja keskittyä siihen ytimen seutuun :) Nuo karhut kyllä puistattaa jo nyt. Voi tsiisus.

   Poista
 6. Joskus olis muuten kiva käydä vaikka kahvilla, kuulisin ihan livenäkin tosi mielelläni tästä Pietarin reissusta, plus että olisi tosi kiva tavata :)

  VastaaPoista
 7. Itsellä jäi muutaman päivän Pietarin reissusta mieleen metroasemat. Ostettiin metroliput ja ajeltiin vähän yli tunnin ajan asemalta toiselle, halvaksi siis tuli. Asemat ei siis todellakaan ole mitään Kontula - Myllypuro tyyppisiä, vaan niissä riittää ihmeteltävää. Metroissa on taideteoksia, kultaisia patsaita ja esimerkiksi kristallikruunuja. Ensimmäinen ajatus oli, että eipä moiset Helsingissä selviäisi yhdestäkään pe-la yöstä ehjinä! :D
  Meille paikalliset kertoi kaikenlaisia kauhutarinoita turvallisuuteen liittyen, mutta tuskin päiväsaikaan mitään ongelmia pitäisi tulla. Kielimuuri on monesti iso, mutta kaikki paikalliset olivat todella ystävällisiä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kovasti! Metroasemista olen kuullutkin, että ovat upeita :) Niitä siis katselemaan ja ihmettelemään!

   Poista
 8. Olen käynyt kolmesti Pietarissa. Kokemusteni mukaan turvallisuuden suhteen ei ole ongelmaa Pietarissa, kun käyttää tervettä järkeä – ja olen seikkaillut myös Pietarin yössä ja lähiöissä. Blogissani on jonkin verran juttua Pietarista ja lisää on tulossa, mutta tässä Panun perusvinkit lyhyelle reissulle:
  – Pietari-Paavalin linnoitus
  – Aurora-panssarilaiva
  – Iisakin kirkko + näköalatasanne
  – retki Pietarhoviin
  – pikaruoaksi blinejä Teremok-kioskista
  – Pyhän Nikolaoksen merikatedraali puistoineen
  – Verikirkko ja ikuisen tuli läheisessä puistossa
  – metroasemien tutkimista
  – jokin museo (valinnanvaraahan riittää!)
  – Kontrasteja voi metsästää vaikka Suomenlahden rannan lähiöstä (Primorskayan metroaseman seudulta)

  Eremitaasi on upea kokemus, mutta aikaa siellä käymiseen menee rutosti. Kannattaa siis ehkä harkita, josko sen jättäisi toiseen kertaan ja keskittyisi nyt arkkitehtuuriin ja yleisfiilikseen. Ja bonusvinkkinä:
  – Massiivista kommunistista (stalinistista) arkkitehtuuria Moskovan aukion seudulla, Moskovski Prospektin alkupäässä.Täällä esittely paikasta: http://apamobil.blogspot.fi/2008/06/tintti-neuvostojen-maassa-antti.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Panu! Arvasin, että sulla on kohteesta tietämystä! Huippua, että laitoit näin paljon vinkkejä. Ehdottomasti näitä seuraillaan :)

   Poista
 9. Oman kokemukseni mukaan on suht turvallista kaikkialla (kunhan pitää järjen päässä, vaaratilanteitakin olen nähnyt kun järki on lähdetty esim revittelemään omaisuudella) ja alkeellisella venäjällä pärjää, kunhan ne alkeet tosiaan on olemassa, sillä pelkällä englannilla ei kovinkaan monessa paikkaa pärjää. Alkeet tässä siis numerot, kirjaimet, ja perustervehdykset - niillä pääsee jo pitkälle, ja kaikki sen lisäksi on plussaa.

  Paikasta toiseen pääsee kätevimmin metrolla (ne asemat on aika komeita!) tai "taksilla". Jälkimmäinen toimii niin, että nostetaan käsi tien vieressä pystyyn ja odotetaan, että joku Lada tms pysähtyy. Jos kyydissä on kuskin lisäksi joku muu, huidotaan se tiehensä, mutta jos autossa on pelkästään kuski, niin ei kuin neuvottelemaan. Muistaakseni 2008 yleispätevä hinta laajalla keskusta-alueella oli "sto rubli" per matka, jota joutui aina vähän tinkaamaan kunnes päästiin yhteisymmärrykseen. Veikkaan, että "hinnat" ovat siitä nousseet jo ihan senkin takia, että se sata ruplaa oli silloin taannoin muistaakseni neljä euroa ja nykykurssilla vain kaksi, mutta ei varmaan siitä huolimatta ole mitään erityisen kallista.

  Eremitaasista kannattaa katsoa pari juttua, mitä haluaa nähdä, ja printata sitten sellaisesta kioskista sisäänkäynnin luota kartta, joka kertoo, miten sinne pääsee. Muuten sinne eksyy. Jos on kaunis sää, niin jokiristeily on hauska juttu, mutta selostus on todennäköisesti täysin venäjäksi. Myös sirkus voi olla ihan hauska, niitä oli useampi vaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nuo perusjutut nyt ainakin on hallussa kielestä viiden vuoden opintojen jälkeen, vaikka paljon on todellakin unohtunut :) Jospa me kielen puolesta pärjättäis! Mieshän ei osaa sanoa edes päivää, mutta äkkiäkös minä sitä junamatkan aikana opetan :D Kiitti kovasti tipseistä! Sirkukset ei oikein ole meidän juttu, sillä emme halua tukea mitään viihdettä, joka sisältää eläimiä. Toki siellä voi olla myös pelkkiä "ihmissirkuksia", mutta jätetään nekin kuitenkin muille :)

   Poista
  2. Arvelinkin tuosta postauksesta, että jommalla kummalla teistä täytyy olla jotain havaintoa kielestä. Mulla se kolme vuotta venäjän opintoja riitti siis tauon jälkeen juuri noihin alkeisiin. ;)

   Mä en muista, että mun näkemässä sirkuksessa olisi ollut muita eläimiä kuin hevosia, ja upeimpia oli nimenomaan ne ihmisten suorittamat temput. Cirque du Soleilin esiintyjistähän merkittävä osa on Venäjältä, koska siellä akrobatiaa yms pidetään arvossa. Mutta teillä varmaan tosiaan riittää tekemistä muutenkin.

   Poista
  3. Hyvä tietää! Ehkä me siis pärjätään :) Pitänee ottaa varalta joku sanakirja kuitenkin mukaan.. Siis ihan varmasti ihmisten akrobaattiesitykset on niitä huikeimpia! Tämä ituhippi on sitä mieltä, että hevosen(kaan) paikka ei ole sirkuksessa, joten jää nyt temput näkemättä. Mutta taatusti sitä koettavaa löytyy pariksi päiväksi muualtakin! :)

   Poista
 10. Olen käynyt Pietarissa kymmenisen kertaa. Teininä 8 vuotta sitten ihan ensimmäisen kerran ja keväällä 2009 vietin kuukauden Pietarissa asuen lähiössä ja kuljeskellen paljon yksin. Ihana kaupinki! Lemppari heti Barcelonan jälkeen. :)

  Pieniä käytännön vinkkejä:
  Hanavettä ei tietenkään tule juoda, mutta en suosittele pullovettäkään, tai ainakin kannattaa katsoa pohjaa ennen kuin ostat. Saattaa olla paljonkin ruostetta tms. sameaa pohjalla. Juo siis aina mielettömän hyvää venäläistä marja/karpalomehua, jota saat sanomalla MORS tai kivennäivettä, jota saat sanomalla MINERALNUJU VODU.

  Lounaaksi suosittelen minäkin Teremokin lättyjä sienitäytteellä tai pelmenejä smetanalla oikeastaan mistä tahansa. Jälkkäriksi tai välipalaksi pullataikina pohjaisia rahka- tai marjapiirakoita. AHH! <3

  Nähtävyyksien suhteen komppaan pitkälti muita kommentoijia, mutta sirkuksesta en itse nauttinut lainkaan mm. kahlittujen karhujen takia.

  Vielä vinkkinä kiva vaatekauppa INTERAKTIV JUNOST, jossa on mm. skeittihenkisiä ja nuorten suunnittelijoiden vaatteita ja koruja. Osoite on Malaja Sadovaja, dom (talo) 2. Uskon, että tykkäät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mineraaliveden olisin jopa osannut tilata, mutta kiitti tuosta mehuvinkistä! :) Oi pullataikina marjapiirakat kuulostaa huipuilta! Kiitos kovasti näistä vinkeistä! Joo sirkukset jää kyllä meilläkin välistä ja kierrän kaikki eläinjutut ihan taatusti muutenkin kaukaa. Tällä mahalla ei vaatteita kannata nyt edes katsella, mutta ehkäpä sieltä löytyis miehelle jotain :) Kiitos!

   Poista
  2. Jes! Mahtavaa matkaa! <3
   Junostilta löysin itselleni ihanan, joustavan a-linjaisen mekon...

   Poista
 11. Lisäisin listaan vielä baletin! Ostettiin hotellilta halvalla saman päivän aamuna liput balettiesitykseen, ja oli kyllä huikea! t.Papu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi totta! Miten en tuota tajunnut, vaikka itsekin olen balettia harrastanut? :D Pitääpäs kysellä hintoja! KIITOS!

   Poista
 12. Pietari on yksi kauneimmista kaupungeista, jossa olen käynyt..upea, upea! Eremitaasi, Pietarhovi ja baletti..siinä ne minunkin tipsit. Ja kanavaristelykin oli huippu. Paras makuelämys oli hatsapuri, georgialainen juustopiiras. Suosittelen maistamaan, jos jossain sellainen tulee vastaan. Palvelukulttuuri on ehkä vielä vähän lapsenkengissään osassa paikoissa, mutta paikalliset on kyllä ystävällisiä ja avuliaita. Ihanaa matkaa :) Terveisin Mari

  VastaaPoista
 13. Pietarhovia mäkin suosittelen! :) Kantosiipialus lähtee muistaakseni ihan Eremitaasin takaa rannasta. Puistoa riittää ja upeita suihkulähteitä on pilvin pimein (kivoja paikkoja myös vaikka piknikille tai muuten vain istuskeluun) ja palatsi ja muut rakennukset on näkemisen arvoisia :) Taidettiin kolmessa tunnissa keretä käymään läpi upeasta megalomaanisesta puistosta vain 1/3. Aika ei meillä valitettavasti riittänyt siis edes palatsikierrokselle. Pietarhovissa vilisi myös venäläisiä hääpareja, joiden hääpukeutuminen oli melkein jo nähtävyys itsessään.

  Baletti on kanssa toinen mitä suosittelen ^^ Ihanaa reissua teille kolmelle! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin hetken, että kuka se kolmas on, mutta sitten tajusin että niin joo tämä taitaa olla jo aika mones ulkomaanmatka myös maha-asukille :D Kiitti Kitty tipseistä!

   Poista
 14. Voi että! Pietari on ehdottomasti yksi omista lemppari kaupungeistani ja valitettavasti kovin aliarvioitu. Kun uskaltaa lähteä vähän main streetejä pidemmälle tutkimaan, löytyy kaupungista vaikka mitä aarteita. Perinteisten turre kohteiden lisäksi kannattaa käydä kukkaamassa esim. urbaani Loft Project ETAGI, joka on yksi Pietarin isoimmista näyttelytiloista. Sieltä löytyy Pietarilaista nykytaidetta kerrakseen ja tilat ovat mielettömät.

  Jos haluaa paikallista ruokaa maistella niin yksi hyvä paikka on ainakin kruusialainen Hochu Harcho (Хочу харчо, sijaitsee Sadovayan metroaseman lieppeillä). Paikasta löytyy isot englanninkieliset kuvalliset listat, josta on helppo kartottaa vaihtoehtoja. Tosin valikoima on niin laaja, että meinaa valinnanvaikeus iskeä ;) Suosittelen kokeilemaan jotain lammasta ja lisukkeeksi perinteistä hatsapuri-juustopiirasta. Mikään keventäjän valinta kruusialainen ruoka ei kyllä ole, mutta super maukasta!

  Aamupalavinkiksi voisin suositella ketjumestaa nimeltään Dve palochki (Две палочки), joita löytyy ainakin Nevskin varrelta useampia. Siellä on tarjolla kaikennäköistä mukannaista pannareihin sekä smoothieihin, ja hinnat on todella kohtuullisia. Esim. paikan moniviljapuuro on varmaan parasta mitä olen koskaan maistanut (ei taida olla kevytmaitoon keitettyä... :D)

  Ihanaa viikonloppureissua teille! Nauttikaa Pietarin ylhäisyydestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pauliina vinkeistä! Kuulostaa tuo Loft Project kieltämättä mielenkiintoiselta! Ja jotain paikallista ruokaa pitää ehdottomasti maistella. Tosin lammas taitaa meiltä kasvissyöjiltä jäädä kokeilematta ;) Meillä on hotellissa aamupalabuffa, mutta miksipäs sitä ei vaikka välipalaksi voisi nauttia aamiaisen numero kaksi, kun lomalla ollaan! :)

   Poista
 15. Minä kävin myös Pietarissa opintomatkalla historianlukijana muutama vuosi sitten. Me keskityttiin nimenomaan tuohon historialliseen puoleen totta kai, joten melko monta paikkaa tuli koettua. Pari kohdetta mitä en ole huomannut muiden mainitsevan ovat Jusupovin Palatsi (erittäin varakkaan ja tsaariaikaan merkittävän suvun mieletön koti jossa oli kaikki omasta teatterista lähtien.Tämän talon kellarissa myös murhattiin Grigori Rasputin, eli siinäkin mielessä tosi merkittävä mesta) suosittelen ehdottomasti. Toinen oli muistaakseni Smolna, johon on museoitu Leninin työhuone. Me ajelimme ympäriinsä oppaan kanssa bussilla, ja hän tiesi näyttää sellaisia kohteita kun esim. Mannerheimin kotitalo ja talo, johon Dostojevski sijoitti Rikoksen ja Rangaistuksen, siis ns. Raskolnikovin talo. Kaikenlaisia helmiähän sieltä löytyy, jos historiasta on kiinnostunut!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kyllä! Historia on ehdottomasti mun juttu ja voisin ahmia siitä laidasta laitaan kirjallisuuttakin päivät pitkät. Harmi, että tuo meidän aika perillä on vain pari vuorokautta ja muutenkaan ei ison mahan kanssa halua ottaa liian kiireistä menoa, vaan enemmän chillailua :) Mutta kiitos kovasti näistä! Pistän ehdottomasti jokaisen tipsin korvan taakse ja tänne ne onneksi jää muistiin tuleviakin reissuja ajatellen.

   Poista

Hei, kiitti kommentista (: