2013/02/25

Vapaaehtoistyöhön mualimalle?

Blogiani jo pidemmän aikaa seuranneet tietävät, että olen jokseenkin aika tunteikas eläinten ystävä ja niiden oikeuksien puolestapuhuja. Pyrin omalla vaatimattomalla panoksellani vaikuttamaan kaikkien karvaisten ja karvattomien luontokappaleiden oloihin ja kuulun myös muutamaan eläinten oikeuksia puolustavaan yhdistykseen. Toki oman toimintani eettisyydessä on vielä paljonkin parannettavaa, mutta suunta on joka tapauksessa kohti oikeaa, sillä tiedostan itsekin oikein hyvin, mihin asioihin omassa elämässäni voisin ja haluaisin vielä pystyä vaikuttamaan.

Joka tapauksessa minulla on ollut jo vuosikausia haaveena päästä tekemään vapaaehtoistyötä eläinten hyväksi jonnekin päin maailmaa. Oli se sitten valaiden suojelua Eteläisellä jäämerellä tai merikilpikonnien pelastusoperaatio Costa Ricassa, olisi meikkis enemmän kuin suurella innolla mukana! Siskoni oli neljä kuukautta töissä Vietnamissa orpokodissa pari vuotta sitten ja kokemus oli hänelle kuulemani mukaan unohtumaton. Ihan näin pitkäksi aikaa emme harmi kyllä tällä kertaa voi vapaaehtoistyöhön lähteä (se kun on tällaiselle tavalliselle tallaajalle sitäpaitsi maksullista lystiä), mutta tulevalla häämatkallamme maailman ympäri haluaisimme mennä edes pariksi viikoksi auttamaan paikallisia ihmisiä heidän tärkeässä työssään eläinten paremman huomisen puolesta.

Olenkin nyt iltatolkulla googletellut ja yrittänyt etsiä sopivaa ja aidosti eläinten asioiden hyväksi toimivaa kohdetta. Tällä hetkellä paikat joita olemme miettineet ovat Thaimaalainen norsupuisto, joka on pelastanut satoja norsuja turismin ja muun ihmisten aiheuttaman kaltoinkohtelun kynsistä. Näille harmaille jättiläisille pyritään tarjoamaan luonnonmukaisia oloja vastaavat elintilat ja lopulta vapauttamaan ne mahdollisuuksien mukaan takaisin luontoon rauhoitetuille luonnonsuojelualueille.

Toinen vaihtoehto olisi Indonesiassa Borneon, Sumatran tai Sulawesin saarilla toimivat orankikeskukset, joissa hoidetaan vahingoittuneita orankeja. Nämä meidän oranssit serkkumme vapautetaan kuntoutuksen jälkeen takaisin luontoon, sillä luonnonvaraisten orankien määrä on ollut jo pitkään hälyttävässä laskussa. Indonesiassa ja Malesiassa etenkin palmuöljyn keräämisen vuoksi kuolee ja vahingoittuu vuosittain tuhansia orankeja ihmisten ahneuden ja julmuuden vuoksi, puhumattakaan niiden elinympäristöjen tuhoutuvien sademetsien musertavista määristä.

Kuva

Ehkä meidän panoksemme tulee olemaan vain pieni tippa valtameressä, mutta haluamme silti antaa aikaa ja taloudellista tukeamme jollekin, millä koemme olevan valtavasti merkitystä.

Onko kenelläkään teistä kokemusta vapaaehtoistyöstä eläinten hyväksi? Olisitko sinä kiinnostunut tekemään hyväntekeväisyyttä eläinten tai vaikkapa lasten puolesta omalla lomamatkallasi, jos siihen olisi mahdollisuus?

Kivaa ja eläinystävällistä uutta viikkoa nuput!

PS. By the way. Melkoinen lottopotti tuo J, kun se on aina yhtä suurella innolla ja sydämellä mukana kaikissa meikäläisen "hömpötyksissä".18 kommenttia :

 1. Vastaukset
  1. No en siitä tiiä (: Kovasti ainakin yritän oman mittapuuni mukaan elää mahdollisimman "oikein" (:

   Poista
 2. Intialainen ex-kollega tiivisti asian ytimekkäästi: "Charity starts from home".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinhän se just on. Pienillä teoillakin on merkitystä!

   Terkut Sveitsiin kerrankin aurinkoisesta Suomesta ;)

   Poista
 3. Heips! VE-työhön voi lähteä myös ilmaiseksi, mutta se vaatii ehkä hieman enemmän töitä. Verkossa on paljon nettisivuja (valitettavasti nyt ei ole antaa linkkejä kun en ole omalla koneella :/) joista löytää paikkoja, osa vaatii tosin pienen (muutaman kymmenen euroa) rekistöitymismaksun. Yksi vaihtoehto on tietysti ottaa suoraan yhteyttä mielenkiintoisiin järjestöihin ja kysyä sopiiko tulla muutamaksi viikoksi auttamaan.

  Itse teen vapaaehtoishommia Suomessakin, joten toki voisin tehdä sitä reissussakin, mutta sitten olisi kiva olla vähän pidempään paikallaan. Tällä hetkellä olemme Penangin saarella, Malesiassa ja täältä löysin nopeasti googlettamalla monia ilmaisia VE-paikkoja. Jäi kuitenkin tällä erää välistä, mutta kyllä sitä vielä ehtii. Useimmat vapaaehtoispaikat tosin joita olen itse löytänyt verkosta (esim. Thaimaasta) eivät kylläkään liity eläimiin, mutta eihän sitä tarvitsekaan kuin löytää yksi hyvä niin se riittää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Teea vinkistä! Miten minä en muka ole löytänyt ilmaisia paikkoja, vaikka olen etsinyt viikkotolkulla. Ehkä en ole tarpeeksi hyvä googlettelija ;) Ilmaisia paikat ovat toki olleet, jos olet esimerkiksi eläinlääketieteen opiskelija tms. alalle vihkiytynyt, mutta tavan tallaajille tuntuu olevan vain maksullisia tarjolla. Olen ollut yhteydessä myös Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liittoon, WSPA:han sekä Humane Societyyn. Haluaisin nimenomaan paikkaan, joka tekee yhteistyötä jomman kumman viimeisenä mainitun järjestön kanssa, ihan vain vakuuttuakseni, että toimintaa tehdään nimenomaan siksi, että eläimiä halutaan aidosti auttaa, eikä siksi, että ylläpidetään eräänlaista "eläintarhaa". Näitäkin kun tuppaa pilvin pimein olemaan..

   Vielä ei ainakaan ole tärpännyt ja hieman ihmetyttääkin, miten sopivaa paikkaa (joka ei kisko viikosta parista rahaa tonnitolkulla) on niin haastava löytää. Asialla ei ole kiire, sillä lähtöönhän on vielä reilusti aikaa, joten olisin tosi kiitollinen avustasi, jos ehdit kotiin palattuasi vinkkailla jotain paikkoja!

   Mukavaa lomaa (:

   Poista
 4. Olen viettänyt joskus yhden uudenvuoden seudun itänaapurissa, vierailimme kolmessa eri lastenkodissa. Voi sitä rakkauden kaipuuta... Oli varmasti ikimuistoisin 'lomamatka' koskaan :)
  Voin siis kovasti suositella, ja etenkin tuo noiden orankien kohtalo on aivan liian julma. Hyi meitä :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Hyi meitä. Ihminen on kyllä pahin peto maan päällä. Oli varmasti ikumuistoinen uusi vuosi! En epäile yhtään. Toivottavasti mekin löydetään meidän rahapussille sopiva paikka päästä auttamaan näitä karvaisia kavereita..

   Poista
  2. Facebookissa pyörii tähän teidän keskusteluun kuin nappiin sopiva kuva, tulin siis huutelemaan sekaan :)

   https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/285296_10151466838835813_2057514778_n.jpg

   Poista
 5. Oi, joskus - takuulla!
  Pian selviää, tuleeko meille muutto ulkomaille ja jos niin, niin varmasti teen asian eteen töitä, että pääsisin tekemään lasten/eläinten parissa hyväntekeväisyystyötä!

  Sopiva kode löytyy teille varmasti, mutta orangeille erityis peukutukset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa suunnitelmalta! (: Mihin päin maailmaa muutto mahdollisesti on tulossa vai haluatko kertoa?

   Kyllä me ollaan nyt kovasti itse myös orankien auttamisen kannalla. Toivottavasti sopiva paikka löytyy!

   Poista
  2. Meillä on sellainen tämä tilanne, että maa selviää vasta myöhemmin jos paikka nyt aukeaa. Lentohommia tekee hän siis ja kurssituksen jälkeen tulisi kotikaupunki vasta tiedoksi :) Mutta Euroopan rajojen sisällä, kenties ;)

   T. Vaimokkeen blogi

   Poista
  3. Ooo aikamoista ;) Elätte siis hyvin jännittäviä aikoja!

   Poista
 6. Oi, teidän suunnitelmat kuulostaa mahtavilta! Ja ihanaa, että miehesikin on mukana "hömpötyksissäsi" :) Ihan mielenkiinnosta, kuinka paljon vapaaehtoistyöstä sitten joutuu maksamaan? Tämä kun oli minulle ihan uutta tietoa, että siitä täytyy maksaakin.

  -Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se riippuu ihan paikasta ja siitä, varaatko paikan itse suoraan esimerkiksi tietyn järjestön kautta vai joltain "matkatoimistolta". Kyllä viikosta voi joutua maksamaan reilusti yli tuhat dollaria. Tämä toki sisältää sitte ylläpidon siellä ja ilmeisesti valtaosa rahoista menee eläinten auttamiseen, mutta voiko siitä sitten olla varma, ettei maksetut setelit mene vain virkamiesten ja muiden pamppujen taskuihin.. Me ei kyllä näin paljoa aiota maksaa, joten siksi tämän sopivan paikan löytäminen on aika haasteellista. Asiaa helpottaisi, jos olisi vaikka eläinlääkäri ;)

   Poista
 7. Heippa, hieman jälkijunassa luen näitä postauksiasi, toivottavasti ette ole kuitenkaan vaparipaikkaa vielä lukkoon lyöneet! Kehitysmaantieteen opiskelijana on kyllä pakko mainita, että lyhyillä pätkillä saattaa jopa aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Esimerkiksi kambodzassa vanhemmat vievät lapsiaan orpokoteihin, koska siellä riittää länsimaalaisia hyväntahdonlähettiläitä. Vaikutus on siis aivan päinvastainen. Myös vahva käsitys, että kehitysmaihin pitää lähteä auttamaan, korostaa sitä käsitystä että nämä ihmiset eivät itse pärjää ja ovat avuttomia. Rikkaat länsimaat pitävät entisistä siirtomaistaan siis edelleen "huolta". Tietysti monet ihmiset ja projektit tarvitsevat oikeasti auttavia käsiä, mutta kohde on valittava huolella ja varmistettava, että paikalliset hyötyvät itseä enemmän. Monille kun vapaaehtoismatkailu tarkoittaa lähinnä omia kokemuksia itselle...

  En missäön nimessä teilaa suunnitelmianne tai kiellä menemästä, päinvastoin on ihanaa että ihmisillä riittää myötätuntoa ja motivaatiota tehdä työtä paremman maailman eteen! Sanonkin vain, että miettikää kohde ja omat motiivinne huolella, menkää sinne oppimaan älkääkä opettamaan, olkaa avarakatseisia älkääkä ainakaan tuhansia euroja tästä lystistä maksako, moni tekee ihmisten hyväntahtoisuudella pelkkää bisnestä.

  Ihanaa seurata teidän reissusuunnitelmia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Norppi ja kiitos hyvästä kommentista! Olen ihan tismalleen samalla aaltopituudella sun kanssa ja ollaankin tätä asiaa pohdittu moneen kertaan mieheni kanssa. Juuri se, että palveleeko vapaaehtoisena tehtävä hyväntekeväisyystyö oikeasti tarkoitustaan, vaiko yritetäänkö sillä vain saada itselle "parempi mieli"? Meidän tapauksessa näin ei missään nimessä ole ja olemmekin etsineen juuri sen takia sopivaa paikkaa pitkään ja huolella. Ja se on nyt löytynyt. Menemme siis tekemään nimenomaan vapaaehtoistyötä eläinten hyväksi ja paikka johon menemme, on Pohjois-Thaimaassa sijaitseva norsujen luonnonpuisto, joka toimii ihan täysin vapaaehtoisten lahjoittamin varoin. Puistossa on siis kaltoin kohdeltuja ja lähinnä turismin kynsistä pelastettuja Aasian norsuja, jotka saavat nyt elää suuressa luonnonpuistossa juuri sellaista elämää, kuin villieläimen kuuluisikin saada elää, ilman pakollista "ehdollistamista" ihmisille.

   Me emme todellakaan ole menossa sinne ketään opettamaan, vaan nimenomaan oppimaan. Ja tämä paikka on edullinen, vaikka kyllä viikosta sen muutaman satasen sisältäen täyden ylläpidon ihan mielellään maksaakin.

   Mukavaa viikkoa (:

   Poista

Hei, kiitti kommentista (: