2014/10/02

Uskollinen matkakumppani - Olympus OM-D E-M1

Yksi suosituimmista hakusanoista blogiini näyttäisi tilastojen valossa liittyvän meikäläisen kameraan. Tämän lisäksi saan jatkuvasti kyselyjä valokuvauskalustostani sekä kommenttiboksissa että yksityisviestein, joten päätin tarttua uudestaan aiheeseen nimeltä uskollinen matkakumppani, sillä kamera nyt aika luonnollisesti on bloggarin kuin bloggarin yksi tärkeimmistä kollegoista. Edellinen postaus aiheesta on väännetty lähes päivälleen vuosi sitten, jolloin käytössä oli sama merkki - eri malli, joten update lienee ihan syystäkin paikallaan.

Kun palasimme honeymoonilta viime kevättalvella, oli minulla heti mielessä kameran päivitys tuoreempaan malliin. Ei sillä, ettenkö olisi ollut super-tyytyväinen entiseen OM-D E-M5:seen, jolla on otettu ihan kaikki meidän maailmanympärimatkan kuvat, mutta muutamia tiettyjä lisäominaisuuksia kameraltani kaipasin ja siihen vastauksen tarjoili ammattilaisille (vaikka totaalisen toistaitoisia amatöörejä tässä yhä ollaan) suunnattu Olympus OM-D E-M1.

Olen kuvannut nyt E-M1:llä reilun puolen vuoden ajan todella aktiivisesti niin reissut kuin asiakaskuvauksetkin, enkä voisi olla enemmän myyty. Rakastan tätä kameraa! Se on kevyt ja ilman akkukahvaa litteällä linssillä varustettuna humpsahtaa helposti jopa reilun kokoiseen taskuun taikka käsveskaan. Matkoilla minulla on tosin käytössä hieman kookkaampi M.Zuiko PRO-linssi, jonka kanssa (kuten näistä Pietarissa otetuista kuvista voit nähdä) kamera ei ole pienin mahdollinen, mutta on se silti huomattavan paljon kevyempi ja kompaktimpi kuin monet peililliset järjestelmäkamerat.Aktiivisessa käytössä itselläni on tällä hetkellä neljä objektiivia, joista jokaiselle on oma tarpeensa.

M.Zuiko PRO 12-40mm f2.8 - erittäin pätevä ja laadukas yleislinssi, joka minulla on kamerannokalla useimmiten juuri reissussa, retkellä tai kuvatessani esimerkiksi jotain dokumentaarista settiä.
M.Zuiko 45mm f1.8 - ihan mahtava potrettilasi, jolla kuvaan todella paljon etenkin pienempiä yksityiskohtia ja kuvia, joista haluan tehokkaasti "sumentaa taustan".
M.Zuiko 25mm f1.8 - tämä polttoväliltään klassikko (kinovastaavuus 50mm) on oikea jokapaikan höylä. Käytän myös tätä lasia hirmuisesti, sillä se ei ole sisätiloissa liian ahdas ja valovoimansa vuoksi loistava myös hämärämpiin olosuhteisiin. Jos reissussa haluan kameran mahtuvan pieneen tilaan, laitan aina tämän objektiivin kiinni linssin pienen koon ja monipuolisuuden vuoksi.
M.Zuiko 40-150mm f4-5.6 R - tämä hintalaatu-suhteeltaan erinomainen zoomi on itseasiassa aika vähällä käytöllä, mutta ostinkin sen lähinnä sellaisia tilanteita varten, jos haluan matkoilla kuvata kauempana näkyviä (eläin)kohteita. Haluaisin päivittää tämän uuteen 40-150mm PRO-linssiin, mutta koska tälle polttovälille on toistaiseksi ollut niin vähän tarvetta, asia ei ole just nyt ajankohtainen.

Jokaisella valokuvaajalla on tietysti jokin linssihimotus ja itselläni valikoima selkeästi huutaa M.Zuikon 75mm:stä obiskaa. Hintaa kyseisellä kapineella on pyöreästi tuhat euroa, joten hetki pieni tässä menee, että sellaisia summia on varaa kalustoon sijoittaa. Etenkin nyt kun äitiyslomakin kolkuttelee ovella.. Mutta saa ja pitäähän sitä haaveilla!


Jos harkitset näppärän kokoisen matkakumppanin hankintaa, niin voin erittäin lämpimästi oman kokemukseni perusteella suositella Olympuksen kameroita. Objektiivivalikoima on todella laaja ja jokaisen kuvaajan tarpeisiin sekä kukkarolle löytyy taatusti sopiva runko. Itse olen hurahtanut näihin OM-D-sarjan yksilöihin, mutta esimerkiksi PEN:stä löytyy todella suosittuja malleja, joita näkee roikkuvan todella monen tuttavankin kaulassa (eikä vähiten meikäläisen suosituksesta hehee).

Jos teillä on kysyttävää Olympuksen kameroista, obiskoista, valokuvauksesta reissun päällä tai kotona niin nyt kannattaa pommittaa kommenttilootaa! Koitan vastata parhaan kykyni mukaan.

Toiveikasta travelleri-torstaita kuomat!

******

IG Travel Thrusday on viikottainen kokoelma blogipostauksia. Tempauksen viralliset järjestäjät Suomessa ovat KaukokaipuuRunning With Wild Horses sekä Destination Unknown. Lisää tempauksesta voit lukea täältä. Postauksen kuvat on otettu iPhone 5S  - matkapuhelimella. Minut ja lisää kännykkänäpsyjä löydät Instagramista nimimerkillä @rimmanen.

EN // My dear travel buddy - Olympus OM-D E-M1 camera. These photos have been taken by iPhone 5S and the post is part of the Instagram Travel Thursday. You can read more about IGTT from here and you can find me from the Instagram by name @rimmanen.


26 kommenttia :

 1. Täällä myös Olympukseen hurahtanut kuvaaja! Kiva tietää, että on meitä Olympuksen faneja siis muitakin, valokuvauspalstalla kun pyörii lähes poikkeuksetta Canonin ja Nikonin omistajia, jotka kannattavat vaan sitä omaa leiriään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanos jo muuta! Mulla oli ennen käytössä Canon, mutta nyt on Olympuksen kanssa yhteiseloa jo 1,5 vuotta takana eikä paluuta taida olla :)

   Poista
 2. Vaikea miettiä mitä nuo olisivat Canonin linsseinä, mutta hyvältä näyttävä setti sulla on käytössä.
  Ainut, että mulla taas painottuu selkeästi pidempiin putkiin oma mieltymykseni, kun sulla taas enemmään lyhyet näyttää miellyttävän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne saa täyskennoisen linsseiksi muunnettua, kun kertoo mm-luvun kahdella :) Sitten jos käytössä on Canonilta kroppikenno, niin tuo lukuu pitää vielä kertoa 1,6:lla, jotta ollaan samoissa kuvakulmissa! Pientä opettelua siis, mutta tykkään kyllä selkeästi enemmän noista normaaliobjektiiveista ku tosi laajoista ja/tai pitkistä linsseistä.

   Poista
 3. Jes, tulipas sopivaan väliin tämä postaus! Mulla on himotuksena juurikin tuo 25mm, mutta pelkona on ollut, että 45mm jäisi siten vähemmälle käytölle/tarpeettomaksi. Ilmeisesti näin ei kuitenkaan ole :) 45mm on ihana, mutta se ahtaus on toisinaan hieman haastavaa. Hauskinta on aina kun peruuttelen monta askelta taakse päin, että saan jonkun pyödässä olevan yksityiskohdan kuvattua ja porukka ympärillä alkaa ottaa kuvausilmettä naamalleen, vaikka kuvaan ei tosissaan mahdu kuin se pöydällä oleva lautanen tms. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D :D Joo nyt äkkiä 25mm tilaukseen! Se on kyllä loistava peli.

   Poista
 4. Mun kaulassa roikkuu nykyään lähinnä PEN Canonin sijaan ja oon kyllä ehdottoman tyytyväinen juuri tuon kompaktisuuden vuoksi! :) Ajoittain kaipaan Canonia, mutta toisaalta en luopuisi Olympuksesta, jos sellaisen takaisin ottaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! PEN on varmasti loistava just ihan kakkoskameranakin, jos haluaa ison järkkärin tilalta vähän kompaktimman reissukaverin. Tosin, menee se kyllä varmasti laatunsa puolesta ihan ainokaisenakin :)

   Poista
 5. Mua kyllä joskus kiinnostelis testailla eri kameroita jos haluaisin kevyempää kaveria reissuille mukaan... toistaiseks siihen ei kuitenkaan oo varaa. Ehkä mä saan vähän hipelöidä sun Olympusta joku kerta! :)

  VastaaPoista
 6. Ihanan kevyen näköinen paketti, minulla kulkee paikassa kuin paikassa mukana Canonin DSLR ja onhan se iso ja painava. Varsinkin kun kainalossa on usein myös ainakin yksi muksu :) Merkin vaihto on kuitenkin vaikeaa kun objektiivejä löytyy ja mieskin kuvaa Canonilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepä se! Itselläkin oli Canoniin monta hyvää linssiä ja kaikki sitten piti tietty myydä pois, kun tein vaihdon. Mutta toisaalta en ole katunut :) On tämä niin kevyt ja loistava peli!

   Poista
 7. Voi tulipa hyvään väliin tää postaus! :) Oonki kysely sulta neuvoa muutamassa postauksessa Olympuksen ostoon ja piti tulla kertomaan että ostin OM-D E-M5:n kitillä, budjetti ei riittäny parempaan linssiin. MUTTA voisin kuulemma saada lahjaksi piakkoin :) mutta nuo objektiivit on mulle ihan hepreaa enkä tiedä millä lähtis liikenteeseen. Varmaan joku "yleisobjektiivi" vois aluksi olla hyvä?? Millä ISO-arvolla kannattaa kuvata ettei kuvat menis rakeiseksi (?)? Muistan vaan, että kuvauskurssilla sitää oli puhetta, mutta en nyt enää muista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi mahtavaa! Varmasti teit loistavat kaupat :) Ehkä tosiaan kannattaa nyt hetki kuvata sillä KIT:llä niin sitten ehkä hahmottuu millaista linssiä tarvisit siihen rinnalle. Siinä mukana tulleessa KIT:ssä ei tosiaan se valovoima (tuo f-luku) ole mikään paras mahdollinen, joten siksi olet varmaan joutuntu nostamaan ISO-arvoa. Kannattaa pitää ISO mahdollisimman pienenä ja pidentää valotusaikaa. Näissä kun on niin loistava kuvanvakain, että pidemmälläkin valotusajalla käsivaralta onnistuu hyvin kuvata etenkin kohdetta, joka ei liiku :) Itse olen kyllä välillä kuvannut ihan 8000 ISO:lla ja enemmänkin, mutta ihan erikoistapauksissa vain. Yleensä pidän sen siis niin pienenä ku mahdollista.

   Poista
 8. Meillä minä kuvaan ihan pokkarilla - mutta mukana useimmiten kulkeva ja myös blogiamme erityisesti kuva- ja tekniikkapuolella työstävällä siipalla sentään on Canonin järkkäri (Canon EOS 6D). Vähän olen miettinyt, että pitäisikö minunkin ruveta kantamaan jotain pientä järkkäriä, mutten ole vielä päässyt ajatuksessa ihan loppuun asti. Eilen kävimme Rajalan kanta-asiakasillassa Helsingissä kuuntelemassa luontokuvaaja Pekka Punkaria, joka muiden kuviensa lomassa esitteli useamman luontokuvansa (!), jotka hän oli ottanut Lumia 1020:lla - jäin miettimään, että olisiko sittenkin parempi vaihtoehto päivittää puhelin sellaiseen, jossa on huippukamera. Kulkisi ainakin mukana noin aina, vaikka pienemmässäkin käsilaukussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paras kamerahan on tietysti se, joka kulkee aina mukana, niin ei jää hetket ikuistamatta :) Oli se sitten kännykkä, pokkari tai järkkäri. Itsellä iso järkkäri tahtoi painaa niin paljon linsseineen, että useimmiten se jäi kotiin ennemmin kuin, että jaksoin raahata sitä mukana.. Tämä on kyllä ollut itselle nappivalinta, mutta kyllä kännykälläkin tulee edelleen kuvia näpsittyä! Niinkuin nämäkin tässä on otettu iPhonella.

   Poista
 9. Mun Canonin EOS 450D on jo niin laaast season kun olla ja voi! Ja Olympuksen kameroista olen kuullut vain ja ainoastaan hyvää, ja tuntuu, että joka blogissa niitä hehkutetaan. Siispä kuume uuden kameran hankkimiseen olisi kova. Joku vois vähän venyttää tän opiskelija penniä että saisin oman Olympuksen :) Mutta pakko todeta, että sun kuvat on kerrassaan upeita <3 niitä katselisi tovin jos toisenkin. Ja täytyyhän siellä kameran takanakin heilua taitavan typpin, että tällaisia kuvia tänne blogiin saadaan ihasteltavaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos kaunis kehuista! :) Mutta hyvä on kyllä kamerakin, ei voi muuta sanoa! Vahva suositus ^_^ Opiskelijaystävälliseen hintaan löytyy esimerkiksi just niistä PEN:stä varmasti passeli, jos ja kun joskus kameran päivitys on ajankohtainen :)

   Poista
 10. No mun Canonin EOS 1000D on vielä enemmän läääst siison kun Laursin 450D :P Jos mä saan yhden hakemani stipendin, niin sitten kyllä ostan Olympuksen, jotta se pääsee sitten keväällä reissuun! Ja, että sä ehdit opettaan mulle sen saloja ennen kun Pökly tulee :)

  VastaaPoista
 11. Minua kiinnostaisi kovin, millaisilla kamppeilla ja arvoilla kuvaat liikkuvaa kohdetta, esimerkiksi vaikkapa laukkaavaa hevosta tms :) ne tuottavat mulle päänvaivaa koska opettelen vasta manuaalisilla säädöillä eikä meinaa ymmärrys millään riittää :D minäkin muka aikoinani koulussa kuvauskurssit kävin mutta päähän ei jäänyt muuta kuin suljinaika :D kiitos kovasti etukäteen jo vinkistä ja postauksesta, tämä toi taas lisää valoa noihin objektiivijuttuihin :) >Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liikkuvan kohteen kuvauksessa on tärkeintä varmastikin käyttää niin lyhyttä valotusaikaa kuin mahdollista. Lisäksi jatkuva tarkennus ja sitten ei muuta ku sarjatulta kehiin treenaamaan ^_^ Mikä objektiivi vain käy! Yleensä kuitenkin kuvataan aika kaukana kohteesta, joten joku pidempi zoomi on aika hyvä!

   Poista
 12. Jee kamerajuttuja! Näistä valokuvaushommista jaksaisin lukea ihan loputtomasti. Meillä on Nikonin 5100D, joka on tasoltaan meikäläisen käyttöön tällä hetkellä ihan passeli (Lightroomin hankinta ja raw-muodossa kuvaaminen siirsi hommat jo niin sanotusti ihan nekstille levelille, ja käsittelypuolellakin riittäisi vielä opeteltavaa vaikka miten paljon). Nokalla on käytännössä aina 35 mm f1.8 objektiivi, joka tosiaan on jokapaikan höylä, kuten tuosta omasta 25-millisestäsikin jo sanoit. Sen kanssa paketti ei onneksi ole myöskään mikään aivan mahdottoman kokoinen tai painoinen, joten en ole vielä aivan totaalisesti joutunut harmittelemaan sitä, etten ostohetkellä jostain syystä tiennyt näistä Olympuksen peilittömistä kameroista yhtään mitään. Jos uuden kameran hankinta tulee jossain vaiheessa ajankohtaiseksi, katselen kyllä Olympuksia (varmaan se E-M5 olisi aika kiva peli) ehdottomasti sillä silmällä! Meillä ei tavallaan onneksi ole kuin kittiobjektiivi ja tuo 35-millinen, joten sinänsä merkin vaihto ei olisi vielä mikään ehdoton katastrofi. Just tällä hetkellä kuitenkin investointihimot on vähän toisaalla kaikenmaailman vauvahommien kanssa, mutta onhan sitä hyvä vähän miettiä tulevien vuosien varalle jo valmiiksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa, että olet ottanut Lightroomin käyttöön sekä raakakuvat :) Ne onkin just se askel mikä jokaisen kuvaajan kannattaisi rohkeasti ottaa! Ei raakakuvissa ole mitään "pelättävää". Jos joskus kameran vaihto tulee ajankohtaiseksi, niin pistä vaan viestiä! Mieluusti kerron kyllä omia kokemuksia tarkemminkin.

   Poista
 13. Moikka! Millä käsittelet kuvasi blogiin? Photoshopilla vai jollain nettiohjelmalla? Kuvissasi on aina niin kaunis väritys ja herkkä henki, että kuulisin mielelläni, minkälaista "suodatinta" käytät.

  VastaaPoista

Hei, kiitti kommentista (: