2014/08/21

Junamatka + viisumi Pietariin = kuinkas kaikki sujuikaan

Idän ihmemaahan Pietariin pääsee matkustamaan hyvinkin näppärästi monella eri kulkupelillä. On risteilyä, lentokonetta, bussia ja tietysti meikäläisen suosikki elikkä juna - VR:n Allegro. Junapiletit olivat suhteellisen arvokkaat, jos halusi matkustaa muilla kuin aamuvarhaisilla lähdöillä ja luonnollisesti me piheyksissämme ostimme ne halvimmat, jolloin paluumatkalle herätyskello pärähti soimaan Suomen aikaan klo 04.00. Lippu kustansi 39 euroa per suunta per sierainpari eli yhteensä meiltä kahdelta 156 euroa. Bussilla olisi toki päässyt jopa kympillä parilla, mutta matka-ajan kasvaessa yli tuplasti pidemmäksi, ei se meidän mielestä ollut näin lyhyellä reissulla kaikkein järkevin vaihtoehto. Junassa matkustaminen oli sitäpaitsi kaikinpuolin sujuvaa ja nopeaa, koko matkan kestäessä vain kolme ja puoli tuntia. Ravintelivaunun tuore kahvi, kotoa mukaan otetut runsaat matkaeväät sekä langaton verkkoyhteys kruunasivat tietysti koko homman. Passit tarkastettiin molempiin suuntiin pariin otteeseen sekä suomalaisten että venäläisten rajamiesten toimesta. Matkalippuja sen sijaan ei tarvinnut näyttää ollenkaan, sillä piletit tsekattiin nimien perusteella kämmentietokoneilta. Maasto ei matkalla hirveästi poikenneet kotimaisesta metsiköstä, mutta kyllä Viipurin lähestyessä seurasimme miehen kanssa silmät pyöreinä junan ikkunasta välähteleviä maisemia.

Entäpäs viisumit? No ne houtuivat itseasiassa yllättävän näppärästi. Alunperin meillä oli tarkoitus hankkia ne suoraan Venäjän viisumipalvelukeskuksen kautta, jolloin hintaa kyseiselle läpyskälle olisi tullut palvelumaksuineen 61 euroa. Lopulta koimme hakemuslomakkeiden täytön sen verran työlääksi, että annettiin viisumianomusten hankkimisesta toimeksianto Lähialuematkoille. Hintaa viisumille tuli näin ollen 11 euroa enemmän per lärvi (72 eur), mutta onneksi meillä oli hotellin puolto joka tiputti loppusummaa 12 euroa per nokka (normaalisti siis 84 eur ilman puoltoa). Lisäksi viisumia varten piti toimittaa todistus matkavakuutuksesta, passikuva ja täyttää pari lomaketta. That's it.

Veimme tykötarpeet sekä passimme Helsingin rautatieasemalla sijaitsevaan Lähiealuematkojen toimipisteeseen ja noudimme uunituoreilla viisumeilla varustetut passimme samaisesta paikasta ennen lähtöpäivää.

Perillä Pietarissa olimme siis lauantaina aamusta, joten aikaa kaupungin koluamiseen jäi kaksi kokonaista päivää, mikä oli meille tällä kertaa ihan riittävästi. Ehkä ainut asia minkä olisin tällä pikaisella Venäjän pyrähdyksellä muuttanut olisi ollut päivän tai parin mittainen stoppi Viipurissa. Jostain syystä tuo muinoin Suomelle kuulunut kaupunki kiinnostaisi tätä sotahistoriafriikkiä ihan tuhottomasti, vaikka toki kaupunki on muuttanut melkoisesti muotoaan ajanhampaan kourissa. No, onpahan syy hankkia Venäjän viisumi uudemman kerran sen Siperian junamatkan lisäksi. Onko joku muuten käynyt Viipurissa?

Palaan itse Pietariin sekä aikaamme Sokos Hotelsin vieraina runsaamman kuvasaldon kera myöhemmin, jahka löydän sopivan rakosen käydä kaikki fotot läpi. Kahtena seuraavana viikonloppuna on nimittäin luvassa suomiretkeilyä, joten vähän meinaa olla tuo vapaa-aika kortilla. Mutta en valita! Ihan huippuja juttuja tiedossa.

Huikeeta torstaita kaverit!

PS. Jos viisumin hankinta ei napostele, niin risteilyllä pääsee Pietariin matkustamaan täysin viisumivapaasti.

******

IG Travel Thrusday on viikottainen kokoelma blogipostauksia. Tempauksen viralliset järjestäjät Suomessa ovat KaukokaipuuRunning With Wild Horses sekä Destination Unknown. Lisää tempauksesta voit lukea täältä. Postauksen kuvat on otettu Samsung Galaxy S4  - matkapuhelimella. Minut ja lisää kännykkänäpsyjä löydät Instagramista nimimerkillä @rimmanen.

EN // Raintrip from Helsinki to St. Petersburg Russia. These photos have been taken by Samsung Galaxy S4 and the post is part of the Instagram Travel Thursday. You can read more about IGTT from here and you can find me from the Instagram by name @rimmanen.
 
 

34 kommenttia :

 1. Viipurissa olen käynyt luokkaretkellä matkalla Pietariin vuonna 1997. Kerroinkin jo sulle sen lihapala torilla kokemuksen... mutta ehkä mielenkiintoisinta siinä visiitissä oli silti se, että toinen ukki oli kotoisin sieltä ja oli mielenkiintoista tutkailla sitä ympäristöä sen takia. Mummokin Sortavalasta, eli täysin 50% karjalainen olen minä... ehkä juuri siksi juttua riittää helposti koko ajan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se lihaköntti oli kyllä taatusti ällöttävä.. Hyh. Sä oot kyllä just niin ihana ja sosiaalinen, että selkeesti on karjalalaista verta! Toisin ku meillä kainuun örmyköillä :D

   Poista
 2. Nope, eipä ole itänaapuriin tullut koskaan matkattua. :)

  VastaaPoista
 3. Hyvä, että junamatka sujui hyvin :)

  Minullapa kävi kerran niin, että venäläiset passintarkastajat jättivät minut väliin Allegrossa, jolloin meinasi jäädä viisumi ilman leimaa. Eivät reagoineet minun keskusteluyrityksiini, mutta onneksi sain venäjän alkeillani ja elekielellä viestittyä ongelmani vierustoverille. Hän hoiti keskustelun venäjäksi ja sai tympääntyneen näköisen tarkastajan palaamaan tarkastamaan minun passiani. Hiukkasen meinas jo tulla hätä, ois voinu tulla sanomista, kun ois yrittänyt leimaamattomalla viisumilla takasin päin... :)

  Samaisessa junassa oli joku raukkaparka isossa suomalaisporukassa yrittämässä matkustamista passilla, jonka sivu oli repeytynyt. Ei muuta kuin samalla junalla takaisin Helsinkiin...

  VastaaPoista
 4. Oi, Pietarin ohitse on tullut vain hujautettua matkalla yöjunalla (ja takaisin) Moskovaan, sinne on kyllä aina kovasti tehnyt mieli. En tiedä miksi Pietarin reissu aina lykkääntyi kun asuin Helsingissä, ja nyt tuolta Norjasta käsin lähtö ei ole ihan yhtä kätevää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, että sieltä lähteminen ei ole läheskään niin kätevää ku täältä!

   Poista
 5. Huomasin juuri sinut tv2 blogistania ohjelmassa :D Olet kaunis!

  VastaaPoista
 6. Muakin kiinnostaisi paitsi Pietari, myös Viipuri! Jälkimmäinen jo senkin takia, että isoisä oli sieltä suunnalta kotoisin ja silti tiedän niistä paikoista hävettävän vähän.

  Mulla on onneksi kolme venäjäntaitoista kaveria, täytynee houkutella joku niistä reissuun. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin houkuttelet ja kerrot sitten minullekin VIipurista! Minun sukujuuret on pohjoisessa, mutta pappa oli armeijassa Viipurissa ja myöhemmin rintamalla. Siksikin sinne haluaisin kovasti.

   Poista
 7. Pietari kiinnostaisi ihan tosi paljon! Minulla on ystävä joka on sieltä kotoisin ja jonka isä asuu siellä, eli periaatteessa aika kivuttomasti olisi mahdollista mennäkin, asunnot ja kaikki valmiina. Eipähän vain olla saatu koskaan aikaiseksi. Buu. Ystäväporukka kävi myös toukokuussa siellä ja minunkin piti lähteä, mutta jouduin kuitenkin jättäytymään pois. Kyllä vastustaa :D

  Viipurissa olen käynyt kerran, ja se oli kyllä ihan mukava, tosin en nyt välttämättä toistamiseen menisi. Pappani oli syntynyt siellä joten senkin puolesta oli jännä katsella paikkoja. Kaupunki on aika ränsistynyt, mutta kuitenkin jotenkin karulla tavalla kaunis. Käytiin samalla reissulla tutustumassa myös Tali-Ihantalan sotatantereisiin ja se oli kyllä mielenkiintoista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ränsistynyt varmastikin ja toisaalta ehkä juuri siksi niin kiehtova, kun kaikkea ei ole kiillotettu... Voi että kun pääsiskin tuonne sotatantereelle kattelemaan :) Ehkä pitää lähteä jollekin järjestetylle matkalle!

   Poista
 8. Viipurissa olen käynyt joskus lapsena vanhempien kanssa. Muistan kerjäävät lapset, joille ostettiin Suomen puolelta iso laatikollinen jenkkipurukumeja. Niitä sitten vanhemmat jakoi lapsille. Lähtisin mielelläni uudelleen Viipuriin näin aikuisiällä. Myös Pietari houkuttelee, mutta ehkä risteillen. En jaksaisi tuota viisumirumbaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisumirumba on kyllä hanurista :/ Mulla on aika samoja kokemuksia, mutta Kostamuksesta!

   Poista
 9. Pietariin olen itsekin matkustanut jo parisen vuotta sitten Allegrolla ja taytyy sanoa etta olisipa mukava matkustaa aina nain junalla maasta toiseen. Niin katevaa kun paasee suoraan keskustasta keskustaan ja passintarkastuskin sujui niin katevasti junassa. Kivoja kuvia ja kiitti tuosta loistavasta vinkista viisumien suhteen. Toivon mukaan paasisin Pietariin viela vuoden sisaan ja tuo Lahialuematkat kuulosti aika katevalta tavalta hoitaa viisumit kuntoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös oliski! Aivan ihanaa ku ei tartteis lentää minnekään :D Lähialuematkojen kanssa kyllä homma hoitui tosi näppärästi! Suosittelen :)

   Poista
 10. On kyllä huikeeta miten lyhyessä ajassa pääsee junalla Pietariin! Ihan huippua! Pitäiskin joskus ottaa ja lähteä, joten mieluusti kuulen lisävinkkejä ja kokemuksia Pietarista. Omasta ainoasta matkastani itä-naapuriin on nimittäin pieni valovuosi, joten freesimmät havainnot on erittäin tervetulleita :)

  VastaaPoista
 11. Me mentiin silloin opiskelijaporukan kanssa laivalla, niin pääsi helpolla noiden viisumien suhteen. Ja tietty opinahjo kustans koko huvin ;) Saas nähä milloin tulee viisuminhaku ja bussireissu Pietariin...Ois kyllä kiva päästä koluamaa itää tarkemmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin olisi! Etenkin sitä maaseutua ja Siperiaa. No, ehkä joskus.

   Poista
 12. Pietarissa olen muutaman kerran ehtinyt jo käydä (juurikin viisumivapaalla risteilyllä, suosittelen!), mutta Viipurikin kiinnostaisi. Ja olisi kiva tosiaan joskus mennä tuohon suuntaan junalla. Tuli tästä postauksesta itseasiassa hyvä fiilis kun muistin, että kohta pääsen taas junailemaan säännöllisemmin. Vaikka bussimatkustaminenkin on edelleen superjees, niin jokin junamatkailussa on alkanut kiehtoa uudelleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä voin pahoin ihan kaikissa laivoissa ja hyvä etten myös kylpyammeessa, joten nuo risteilyt ei ole ihan mun juttu. Harmi kyllä! Ois aika näppärä :) Junamatkailu on kyllä todellakin ihan huippua!

   Poista
  2. No siinä tapauksessa en suosittele :D. Ekalla reissulla sattui olemaan sellainen myrsky, että minäkään en tykännyt kun kamat lentää sänkyyn päälle. Eihän laivalla tietenkään aina niin paljoa heilu, mutta ei tuo laivamatkailu tosiaan sovi jos paha olo tulee herkästi. Onneksi junat kulkee myös :)

   Poista
 13. Vau, ihana reissu teillä! Veljeni asuu Pietarissa mutta itse ei ole tullut käytyä siellä nyt sinä aikana vielä. Pitäisi mennä kun noin helpoksi on tehty!

  VastaaPoista
 14. Viipurissa tuli käytyä viitisen vuotta sitten äidin kanssa. Menin laivalla Saimaan kanavaa pitkin (huippua) ja tulin takakisin bussilla ( ei huippua). Silloin siellä ei vielä ollut mitään kunnostustöitä aloitettu, mutta nyt kuulin ilokseni, että ovat suuntaamassa sinne rahaa (turisti) paikkojen kunnostamiseen.

  Ihan kiva tori, linna, puistot, kirjasto. Karjalaiset sukujuuret omaava äitini oli tosin enemmän innoissani kuin minä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi tuo laivamatka kuulostaisi hienolta! Pahoinvoivalle en sitten tiedä miten onnistuis, mutta ajatuksena tekis kyllä mieli. Loistohomma, että rahaa ohjataan kaupungin kunnostukseen.

   Poista
 15. Kiitos tästä postauksesta, se motivoi taas Pietariin lähtemistä! Olen sinne kovasti aina halunnut mennä, mutta se on ilmeisesti niin lähellä että se aina unohtuu! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta :D Niin lähellä, mutta tuo viisumihässäkkä tekee sinne extempore-reissut mahdottomiksi!

   Poista
 16. Joo tää viisumisysteemi vähän kyllä ärsyttää, mutta saa nyt nähdä sitten kun reissu joskus toteutuu, että hankkiiko vai tyytyykö vaan risteilemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepäs se. Onneksi tosiaan paatilla pääsee ilman mokomaa läpyskää!

   Poista

Hei, kiitti kommentista (: