2014/04/10

Reissubudjetti ja sen kasaan haaliminen

Meidän oma reissurahastossa alkaa pikkuhiljaa pohja peittyä päivättäisten kolikkotäydennysten ansiosta. Näin saamme säästettyä mukavasti käyttörahaa kesälomareissua varten, vaikka eihän purkillisella kolikoita koko lystiä tietenkään kustanneta. Pari viikkoa Balkanilla ei rasita lompakkojamme onneksi ihan älyttömästi, sillä menopaluulennot Prahaan kustansivat vain 120 euroa per kärsä. Muutenkin lähdemme reissuun taas melkoisen pienellä budjetilla ja suurin menoerä tullee olemaan auton vuokraus (joka pitäisikin btw muistaa hoitaa samantien..) sekä kulkupeliin tarvittavat menovedet.

Miten sitten kartuttaa reissukassaa kotona ennen matkaa?

- Älä shoppaile kuin äärimmäiseen tarpeeseen
- Jos jotain on välttämätöntä hankkia, niin suosi käytettyä tai panosta kerralla hyvälaatuiseen ja kestävään
- Unohda viikottaiset ravintolakeikat tai baarit ja muu yökyöpelöinti. Kokkaile gourmet-brunssit kotona.
- Suunnittele koko viikon menusi etukäteen ja osta ruokatarpeet kerralla
- Käytä käteistä rahaa. Silloin pienetkin ostokset tuntuvat todellisemmilta kuin maksettaessa kortilla
- Tyhjennä kolikkosi päivittäin säästöpossuun
- Myy kaikki ylimääräinen tavara pois netissä tai kirppiksellä
- Pidemmillä reissuilla irtisano tai vuokraa asuntosi eteenpäin ja hankkiudu muutenkin arvokkaasta irtaimistosta eroon


Entäpä miten elvytämme rahapussiamme matkan aikana?

- Kokkaa ruokasi itse, mikäli se vain on mahdollista
- Hyödynnä kaikki mahdolliset kohdemaassa asuvat kontaktit mahdollisten sohvamajoituksen toivossa
- Matkusta junalla/bussilla yöaikaan, tällöin ei tarvitse maksaa yöstä hotellissa
- Nuku autossa, teltassa tai mahdollisimman edullisessa majoituksessa
- Selvitä etukäteen kannattaako majoitus varata etukäteen (high season) vai riittääkö, että etsit kukkarollesi sopivaa majapaikkaa paikan päältä
- Puntaroi tarkkaan kannattaako jokaisesta nähtävyydestä maksaa vai riittäisikö ilmaiset elämykset
- Älä aina turvaudu taksiin, vaan käytä paikallisten tavoin julkisia kulkuvälineitä tai kävele omin koivin
- Huolehdi kattavasta matkavakuutuksesta, sen turvin pystyt päivittämään reissugarderoobia, mikäli laukkusi eivät tulee lennolta ajallaan perille
- Mikäli varasi ovat tiukalla, laske päiväbudjetti jokaiselle päivälle ja pysy siinä ainakin viikkotasolla, toisena päivänä voi tuhlata enemmän, jos seuraavana pystyy pihistelemään
- Pidemmillä reissuilla kartuta matkakassaa tekemällä mitä tahansa työtä

Tässäpä ne tärkeimmät ajatukset tulivat. Toki ihmisillä on erilaisia tapoja matkustella ja ehkä meidänkin tyylimme tulee ajan myötä muuttumaan, mutta ainakin toistaiseksi matkustamme ennemmin useammin ja pienellä budjetilla kuin harvemmin ja vähän isommalla rahamassilla. Todennäköisesti jotain jäi listoista puuttumaan ja joku kokee meidän säästökeinot totaalisen oudoiksi, mutta näillä me on tähän asti menty ja hyvin pärjätty. Kyllähän mekin luonnollisesti välillä syödään ulkona ja muutenkin hullutellaan, mutta sopivissa määrin. Jos joku siis kuvittelee, että arkemme on vain pelkkää kituutusta, jotta pääsemme jatkamaan kituutusta matkoilla, niin se ei pidä missään nimessä paikkaansa. Kyllä me eletään juurikin sellaista täyttä elämää, kuin haluammekin, vaikka pyrimme säästämään euroja aina siinä kohtaa missä se vain on mahdollista!

Uudet säästövinkit kelpaavat aina, joten pistäkäähän parhaat tipsinne jakoon!

******

IG Travel Thrusday on viikottainen kokoelma blogipostauksia. Tempauksen viralliset järjestäjät Suomessa ovat KaukokaipuuRunning With Wild Horses sekä Destination Unknown. Lisää tempauksesta voit lukea täältä. Kaikki postauksen kuvat on otettu Samsung Galaxy S4 - matkapuhelimella ja minut löydät Instagramista nimimerkillä @rimmanen.

EN // Telling our tips how we save money for our trips. These photos have been taken by 
Samsung Galaxy S4and the post is part of the Instagram Travel Thursday. You can read more about IGTT from here and you can find me from the Instagram by name @rimmanen.



38 kommenttia :

  1. Voi ihania kuvia ja tuttuj kortti, löytyy meiltäkin <3 Myös vinkit olivat mainioita ja niitä toimitetaan täälläkin. Jes! Ei muuta kun pennoset säästöön ja seikkailuun. (:

    VastaaPoista
  2. Hyviä vinkkejä, täytyypä myöskin ottaa tuollainen kolikkokeräys käyttöön! Arjessa meillä palkkapusseista siirtyy aina palkkapäivinä suoraan tietty summa "seikkailutilille", vaikka summa ei ole mikään mielettömän suuri, siitä kertyy kuitenkin mukavasti ja melkein huomaamatta alkua matkakassalle, tai lentolippujen hinnat. Kirpputorille vietävääkin riittäisi, mutta suureksi harmikseni Norjassa ei ole samanlaista kirpputorikulttuuria kuin Suomessa, joten yleensä ystävät ottavat parhaat päältä ja loput lähtevät keräykseen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kolikkopurkki on kyllä erikätsy! Me harrastettiin pitkälle reissulle säästäessä ihan samaa, että joka kk meni summa säästöön (: Pitäisikin ottaa se keino taas käyttöön vaikka vähän pienemmällä rahamäärällä. Hyvä pointti Satu! Voi harmi, ettei siellä ole kirppareita. Niistä kun saa aina ihan kivasti pesämunaa reissuille, kun sitä ylimääräistä sälää tuntuu jostain kumman syystä olevan nurkat pyöreinä..

      Poista
  3. Kiitti vinkeistä, ei kun säästämään! ;)

    VastaaPoista
  4. Vähän hyvä idea tuo kolikkokeräyspurkki, täytyy kanssa ottaa vastaavanlainen käyttöön! :) Tuo turhan ostelun välttäminen on kyllä varmasti paras säästökeino. Ihan jo sillä, että jättää suklaapatukat ym. herkut ostamatta saa kuukaudessa säästettyä paljon :D Omista matkabudjeteista olen huomannut, että nähtävyyksiin ei oikeastaan edes mene paljoa rahaa reissatessa, että joku 8€:n pääsylippu ei isoa lovea matkakassaan tee. Enemmän menee reissussakin rahaa turhiin ostoksiin ja juurikin ruokaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo todellakin! Mietin itse ainakin jokaista ostosta kaupassa, että tarvinko tätä vaiko en :D Se on kyllä ihan totta, että jokaisesta jutusta ja nähtävyydestä, ei tietenkään kannata pihistellä, mutta vähän niitäkin kannattaa toki miettiä, eikä joka ikistä museota ravata läpi.

      Poista
  5. Kiva postaus! Yllättävän paljon säästyy reissukassaan rahaa, jos jättää ylimääräiset hullutukset pois. Yhteen baari-iltaan uppoa helposti sellainen summa rahaa, jolla eläisi Nepalissa viikon. Että kandee aina vähän puntaroida, mikä on itselle tärkeää.

    Mä aloitin nyt säästämään jo ensi vuoden matkaa varten. Lopetin tupakoinnin reilu kuukausi sitten ja laitan joka viikko 15 euroa säästötilille, noin sen verran mitä mulla meni tupakkaan viikossa. Nyt on jo 60 euroa säästössä. Vuodessa siitä tulee melkein 800 euroa. Kyllä sillä summalla sitten jo yhdet lentoliput ostaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin! Oi tuohan on Anne ihan loistavaa! Sekä tupakan polton lopetus, että se säästöön menevä rahasumma (: Äkkiä siitäkin kyllä sitten kertyy!

      Poista
  6. Hyviä vinkkejä, kiitos! Me käytetään ihan yleisesti tuota viikkobudjettia, vaikka rahatilanne ei tiukka olisikaan. En halua huomata puolessa välissä reissua kukkaronpohjan pilkistelevän pahaenteisesti. Myös kolikkopurkkilöytyy. Jos kyseessä on euromaa, alan kerätä matkan lähestyessä lompakosta löytyviä satunnaisia pienempiä seteleitä sivuun. Jos lompakossa on kymppi, eikä sille ole erityistä tarvetta lähipäivinä, laitan sen syrjään. Kertyneen setelipinon voi sitten napata matkalle lähtiessä mukaan. :)

    VastaaPoista
  7. Ihana postaus! Olet ehdottoman oikeassa että kaikki baari-ravintola-tms keikat pitää jättää minimiin, niihin kuluu oikeasti todella paljon rahaa. Olen yrittänyt vähentää ulkona syömistä Lontoossa, ja vaikka täällä onkin edullisempaa kuin Suomessa, on se silti lovi budjettiin. Ja reissuilla rakastan kokeilla paikallista keittiötä, jopa niin paljon että mielummin hieman satsaan ulkona syömiseen.

    Ensi viikolla matkaan Suomeen, varaan kirppispöydän ja myyn kaikki rojut mitä mulla on vielä Suomessa. Saapahan vähän kartutettua reissukassaa ja tilaa lisää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se ihan totta, että kyllä reissuillakin pitää ainakin välillä syödä ulkona (: Riippuu toki kohdemaasta sekin, että tuleeko ulkona syöminen jopa halvemmaksi kuin omat keitokset! Tervetuloa tänne pohjolaan (:

      Poista
  8. Kaikkihan on hyvin pitkälle valinnoista kiinni. Itse ostan hyvin harvoin vaatteita, enkä käytä rahaa juhlimiseen/alkoholiin oikeastaan laisinkaan. Hevonen syö minun tuloistani suurimman osan ja ihan joka kuukausi joutuu tarkkaan pohtimaan rahankäyttöä. Silti asetan tuon hepan niin monen muun asian edelle, ja tällä hetkellä mieluummin jätän ylimääräisen matkustelunkin väliin, jotta voin pitää hevosen. Siitä on iloa ihan joka päivä. En koe jääväni mistään paitsi, vaan enemmänkin olevani etuoikeutettu. Välillä saatan hankkia itselleni jotain arvokkaampiakin juttuja. Vältän kuitenkin tuhlaamasta turhuuksiin. Jokainen nauttii vähän eri jutuista, eikä minusta siinä ole mitään vikaa. Tärkeintä, että pystyy elämään arkea josta itse nauttii ja toteuttamaan unelmiakin välillä. Itse olen huomannut tuota meidän tulevaa matkaa suunnitellessa, että hintoja vertailemalla ja tarjouksia kyttäilemällä saattaa onnistua löytämään tosi kivojakin majapaikkoja pilkkahintaan. Etuna on tietysti se, että on niin ajoissa aloitettu suunnittelemaan. Kerkiää paremmin etsiä sopivimmat vaihtoehdot. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän tuohon hevoseen kieltämättä itselläkin uppoaa rahaa aika kiitettävät summat per kk, mutta ei niitä oikein osaa ajatella edes muina, kuin kiinteinä kuluina (: Ihan totta, että aikaisin varatessa saa varmasti edullisia tarjouksia just majoituksista! Me ollaan useimmiten vain niin huithapeleita reissaajia, että ei yhtään tiedä mihin yöksi päädytään saatika edes välttämätttä sitä kaupunkia ei ole tiedossa esim. roadtripeillä, niin parempi varailla yöpaikat vasta paikan päältä että välttyy turhalta kiirehtimiseltä (:

      Poista
  9. Meillä on aina laitettu matkatilille ne rahat, jotka menisivät tupakanpolttoon jos polttaisi. Iso summa kertyy vuodessa, jos kuvitteellisesti polttaisi askin päivässä.. n. 1800 €! "Tupakkarahoilla" me ollaan sitten reissailtu ympäri maailmaa. Omia valintoja, jotkut käyttää saman summan terveytensä tuhoamiseen ja itsensä pahanhajuiseksi saamiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin! Ihan loistoajatus. Pitäisipäs meilläkin ottaa käyttöön (:

      Poista
  10. Oikein hyviä säästövinkkejä eikä omaan korvaan kuulostanut yhtään kituuttamiselta. Aika samalla linjastolla mekin mentiin Suomessa eikä todellakaan tuntunut, että olisi jossain köyhäilyvankilassa, yllättävän pienellä pärjää Suomessakin hyvin. Ei ne suuret tulot vaan pienet menot! ;) Ja haluan kyllä jatkaa samalla lailla myöhemminkin, ylenpalttinen kuluttaminen ei enää saa mitään mielihyvän väreitä aikaan ennemminkin päinvastoin. Kirpparit on kyllä maailman paras keksintö! Ja omasta mielestä myös tuntui rahankäyttö paljon harkitummalta kun käsitteli käteistä. Silloin jäi yllättävän useinkin rahaa "käyttämättä" kun ostoksia punnitsi ihan eri tavalla kun korttia vinguttaessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin! Meillä on ton hevosen takia aika paljon isoja kuluja, mutta sitten voi säästää kaikessa muussa (: Olen ihan tismalleen samoilla linjoilla! Kyllä tästä on tullut meille enemmänkin elämäntapa, joten saa oikeasti kiitellä sitä, että on tajunnut että ylenpaltiinen kuluttaminen ja materian haaliminen ei todellakaan kannata.

      Poista
  11. Tosi hyviä vinkkejä, allekirjoitan kaiken :) Nyt itsekin reissun päällä olevana voin sanoa, että just samat vinkit käytössä :D Itse kokataan ruoat, hostellimajoitus ja shoppailu on pannassa - rinkkaa raahatessa ei tee mieli ostaa yhtään ylimääräistä painolastia.

    Mulla tosin käteisen minimointi on parempi keino estää turhat ostokset! Jos mulla on käteistä niin se tulee yleensä käytettyä koska muuta tarkoitusta sille ei ole, korttia käyttäessä taas tulee aina sellainen "ja nyt lähtee tililtä rahaa joka vois kasvaa korkoa" -fiilis joten kynnys käyttää korttia on isompi kuin käteistä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha! Niin se vain toisilla toimii käteinen ja toisilla muoviraha paremmin (:

      Poista
  12. Toihan on suoraan mun elämästä :D

    VastaaPoista
  13. Monet ystäväni ihmettelevät, miten voimme matkustaa ja miten rahamme riittävät. Resepti on yksinkertainen: Lopetimme lehtitilaukset ja irtisanoimme kuntosalijäsenyydet (joita ei muutenkaan käytetty, kunnon lenkkitossut ja käsipainot kotiin maksoivat parin kuukauden maksun, mutta niillä on nyt menty aika hyvin). Tupakointi loppui (miehellä, itselläni jo vuosia sitten) ja samoin alkoholin juonti. Baarista ja ravintoloista puhumattakaan. Samoin turhat kolikkopelit, lotot jne. joita taidettiin pelata vain tavan vuoksi. Ja sen jälkeen panostettiin vain laatuun, laatuun ja laatuun. Harkiten. Loput jäivät säästöön.

    Valinnoilla minusta se matkustaminen toteutetaan. Toiset haluaa syödä ulkona viikottain, se on valinta sekin. Meillä valinta on matkustus :)

    VastaaPoista
  14. Hyviä vinkkejä ja monet niistä onkin käytössä meidän arjessa. Yritetään elää pienillä kuluilla kotona ja reissussa syödään yleensä poikkeuksetta edullisimmissa vaihtoehdoissa. Tosin me ei oikeastaan koskaan tehdä ruokaa matkoilla ja harvoin ollaan edes huoneistossa. Aamupalaa tietenkin, mutta muuten syödään ulkona. Kotona ei sitten juuri käydäkään ulkona syömässä tai jos käydään, niin silloinkin mietitään minkä verran viitsii panostaa milloinkin. Saadaan kyllä hyvin säästettyä matkakassaa kun tarkkaillaan menoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvinkin tutulta! Riippuu kyllä niin maasta, missä voi ja kannattaa itse ruokansa kokkailla, esim. juuri Uudessa-Seelannissa ne tehtiin lähes poikkeuksetta itse retkikeittimellä, mutta esim. Myanmarissa syötiin aina valmista (:

      Poista
  15. Tosi hyviä säästövinkkejä! Mä olen kokenut itselleni parhaaksi tavaksi laittaa tietyn summan kuukausittain säästötilille eri pankkiin. Talletuksen jälkeen koko kakkostilin voi unohtaa ihan kokonaan ja vuoden päästä on kiva yllättyä siitä, mitä onkaan tullut säästettyä. Kun säästötili on eri pankissa, siihen ei myöskään tule ihan niin helposti kajottua. Toisaalta mun on pakko kyllä myöntää, että voisin säästää enemmänkin, ellen olisi niin perso suklaalle. :D Niistä rahoista säästöpurkki karttuisi ihan mukavasti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä taatusti hyvä keino! (: Pitääpäs pistää korvan taakse tuo toinen pankki.

      Poista
  16. Suurkiitokset loistavista vinkeistä - osa niistä onkin jo testattu ja hyväksi havaittu, mutta muutaman kohdalta löytyisi vielä parantamisen varaa... :) Mun mielestä on niin hassua, kun ihmiset helposti ihmettelevät sitä, miten opiskelijalla on varaa matkustaa useamman reissun verran vuodessa. Jos vaateshoppailut ja baari-illat ovat harvinaista herkkua, töistä tullut raha pyritään pistämään säästöön heti palkan tultua ja matkoilla suosii esim. couchsurfingia, off-seasonilla tai viikolla matkustamista sekä mahdollisimman monien ilmaisten tai edullisten juttujen ja paikkojen kiertelyä, riittävän budjetin kerryttäminen ei loppupeleissä oo ollenkaan niin haastavaa. Elämä on valintoja täynnä: toiset valitsevat luksuslaukun, toiset reissuilun - toisille matkaillessa on tärkeää yöpyä hyvässä hotellissa ja syödä kalliissa ravintoloissa, toiset taas majoittuvat hostelleissa tai toisten ihmisten sohvilla. :)

    VastaaPoista
  17. Heii viittisitkö kertoo mulle mitä eroa niillä Olympuksen OM-D viitosella ja kympillä on? en ymmärrä... kumpi ois parempi ja miks??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Öööö en kyllä nyt äkkiseltään osaa luetella eroja. Ainakin se kymppi on kai aavistuksen pienempi kooltaan! Melkein suosittelen turvautumaan googleen tai sitten Olympuksen nettisivuihin (:

      Poista
  18. Kiva postaus! Multakin on lähipiiristä paljon kyselty siitä että miten on ollut varaa reissata niin paljon opiskeluaikana. Jotenkin se säästäminen reissuja varten ei vaan ole ikinä ollut ongelma, koska motivaatio sinne matkalle pääsemiseen on ollut niin suuri :) En mä edes varsinaisesti koe mitenkään erityisesti säästäneeni tai kituutelleeni, koska olen aina ollut melko tarkka rahoistani, enkä ole saanut suuria kiksejä vaatteiden shoppailusta ym. Olen tiedostanut että kun rahat laittaa elämyksiin, kuten reissuihin, niin ne eivät koskaan kaduta ja antavat niin paljon takaisin. Siksi kun sen parikymppisen sijoittaa uuden paidan sijaan matkakassaan, niin se tuntuu luontevalta ratkaisulta ja reissu tuntuu olevan taas askelta lähempänä!

    VastaaPoista
  19. Hyviä säästövinkkejä joita suuurinta osaa sitä ihan huomaamattaan tuleekin noudatetta! :) Olis kiva jos laittaisit vielä itse tuosta toteutuneesta reissubudjetista postauksen, olis suuri apu tietää edes suunnilleen-menoeriä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se postaus on kyllä työn alla (: Kiitos vielä kun muistutit! Just yks päivä plarailin meidän budjettiexceliä ja mietin, että pitäisi se postaus kirjoitella pian!

      Poista

Hei, kiitti kommentista (: