2014/01/30

Reissubloggarin tärkein matkakumppani

Kirjoituspaikka: Tanote Bay, Koh Tao, Thaimaa

Omissa silmissäni kertomukset autioista hiekkarannoista, kaupunkien päättymättömistä valomeristä tai valaiden bongaamisesta ovat pelkkää sanahelinää, mikäli niiden tueksi ei löydy kuvamateriaalia. Toki näillä tarinoillakin on aikansa ja paikkansa, mutta jo vanha kansa ties sen; kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Kenellekään ei siis varmasti tule yllätyksenä, että meikäläisen mielestä reissarin tärkein esineellinen matkakumppani on kamera (sen passin ja luottokortin lisäksi)! Mikä tahansa kamera periaatteessa käy, sillä parhaat kuvat syntyvät luonnollisesti juuri sillä kapineella, joka sinulla sattuu olemaan ainutkertaisen hetken koittaessa käsissäsi. Hyvän kuvan ei aina tarvitse olla superlaadukas. Tärkeintä on mielestäni, että kuvaa kertoo oman tarinansa. Esimerkiksi veljeni otti viime kesänä tyttärestään perheemme mökillä ihan huikaisevan hienon kuvan kännykällänsä. Sitäpaitsi, mitä tekisin monen kilon painoisella kameran mötikällä, jos se olisi liian painava reppureissuilla mukana kuljetettavaksi? Jos minulta kysytään, niin pieni on kaunista (ja kätevää)! Siksi minäkin valitsin oman kamerani huolella, yhtään kuitenkaan laadusta tinkimättä.


Minun uskollinen matkakumppanini on kohta vuoden päivät ollut Olympuksen OM-D E-M5 järjestelmäkamera, josta kerroinkin hieman tarkemmin tässä toivepostauksessa viime syksynä. Vaihdoin tähän kevyeeseen minijärkkäriin Canonista aluksi hieman skeptisenä, mutta tämä pieni tehopakkaus on todistanut minulle erinomaisuutensa useammin kuin tuhat kertaa, joten takaisin ei taida olla enää paluuta. Mukana minulla järkkärin rungon lisäksi on kolme linssiä, joista ahkerimmassa käytössä on taatusti M.Zuikon loistava 45mm 1.8, jolla otan aina kaikki yksityiskohtaisemmat lähikuvat. Maisemien ja laajempien kokonaisuuksien kuvaamisessa sen sijaan käytän mainiota ja laatuunsa nähden edullista Sigman 19mm 2.8 laajakulmaa. Kolmas linssi on M.Zuikon 40-150mm zoomi, joka on ansaitusti lunastanut paikkansa matkalinssitriossani kauempana häämöttävien kohteiden zoomailemista varten.

Sigman tilalle havittelen uutta M.Zuikon 12-40mm 2.8 PRO linssiä, mutta tällä hetkellä pelimerkit sen hankkimiseen eivät riitä. Kappas, kun tämä reissu on kivasti nielaissut suurimman osan meidän perheen käteisvaroista. Lisäksi minulla on kaksi muutakin linssihaavetta, mutta lisää niistä sitten myöhemmin. Myös Olympukselta reissulainassa oleva Tough oli nappivalinta vedenalaisen maailman kuvaamisen, kuten näistä Aitutakin otoksista voitte nähdä. Aluksi koko kamerakalusto kulki mukana Billinghamin olkalaukussa, mutta kyllästyin sekä päivärepun että kameralaukun mukana roudaamiseen ja ostin Uuden-Seelannin poistomyynneistä tällaisen näppärän suojakotelon, joka nyt sujahtaa vaivattomasti mukaan Fjällrävenin kettureppuun päiväretkille pitäen sisällänsä koko kamerakalustoni. Ja ei muuten varmasti paina tämä koko kamerapaketti kiloa enempää! Tosin useimmiten repusta löytyy pelkästään suojakotelostaan pari linssiä, sillä kamera roikkuu 90 % ajasta kaulassani tai toimii käteni luonnollisena jatkeena.




Kuten tiedätte, valokuvaaminen on minulle todella rakas harrastus. Joskus puolivakavissani haaveilen tekeväni tästä itselleni sivutoimisen ammatin. Siihen tosin on näistä taidoista vielä matkaa, mutta ainahan sitä saa nähdä päiväunia. Pyrinkin kehittymään paremmaksi kuvaajaksi joka ikinen päivä, jokaisen laukaisun jälkeen löydän jotain uutta opittavaa ja jälkikäteen kuvia katsellessani syntyy uusia oivalluksia vaikkapa sommittelusta. Valokuvaaminen on yksi suurimmista intohimoistani eläinten ja maailman tutkimisen lisäksi. Ehkä vielä joku kaunis päivä pystyn jollain tapaa yhdistämään nämä kaikki kolme? Mene ja tiedä.

Millä kameralla sinä kuvaat? Kysyttävää kuvauskalustostani?

******

IG Travel Thrusday on viikottainen kokoelma blogipostauksia. Tempauksen viralliset järjestäjät Suomessa ovat KaukokaipuuRunning With Wild Horses sekä Destination Unknown. Lisää tempauksesta voit lukea täältä. Kaikki postauksen kuvat on otettu iPhone 4 - matkapuhelimella  ja minut löydät Instagramista nimimerkillä @rimmanen.

EN // Introducing my best travel mate - Olympus OM-D camera. These photos have been taken by iPhone 4 and the post is part of the Instagram Travel Thursday. You can read more about IGTT from here.


39 kommenttia :

  1. Tuollanen pienempi järkkäri olis kyllä aika näppärä!

    Joskus on vähän raskasta, kun pitää raahata yhtä ylimääräistä reppua kuvauskalustoa varten.. Varsinkin kun meille aina käy niin, että jos ottaa vaan osan objektiiveista mukaan niin sitten tulee joku tilanne että nyt tarttis just sitten sitä joka on kämpillä. Murr! Ja itse kamerakin kun on sen kokoinen, ettei se oikeen mihinkään käsilaukkuun mahdu, pitää olla reppu aina jos ei koko aika halua roikuttaa kaulassa.

    Meillä on Canon EOS500D, mutta haluttaisiin kyllä päivittää se jo vähän uudempaan. Kuvaamiseen on kyllä tullut käytettyä ihan iLuuria, perus digipokkaria sekä GoProta (joka sekin pitäisi kyllä päivittää kaikista uusimpaan, mutta ei ole vielä raaskinut ostaa).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on kyllä todellakin niiiin näppärä! Ja vaikka haaveissa olisikin päivittää hitusen kookkaamapaan ammattilaismalliin, OM-D E-M1:seen niin se taitaa olla vain muutaman kymmentä grammaa tätä nykyistä painavampi (: Kannattaa oikeasti siinä vaiheessa, kun kameran vaihto tulee kyseeseen, käydä testailemassa muitakin merkkejä ja just näitä minejä! Ainakin itse olen ollut todella tyytyväinen (:

      Ja niin tiedän ton tunteen nuiden linssine suhteen :D Harvemmin uskallan siis jättää matkasta pois yhtäkään... Onneksi nämä on niin pieniä ja kevyitä ;)

      Poista
  2. Tämä postaus pisti miettimään. Itse kuvaan Canonin järeällä järkkärillä joka painaa, ja jonka kanssa ei ole kaikkein helpoin (enää) reissata kun mukana on kaksi muksua joiden perässä pitää aina välillä juosta. Kovin vaikealta tuntuisi siitä kyllä luopuakin, mutta täytyy kyllä taas pohtia asiaa... Kiitos "herättelystä" aiheeseen joka aina välillä käy mielessä!

    Ja tietenkin, tervetuloa mukaan kamppikseen, ihanaa kun olet mukana! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä vaiheessa, kun kameran päivitys tulee ajankohtaiseksi (niinkuin itselläni vuosi sitten oli) kannattaa ehdottomasti testailla muitakin, kuin "isoja järkkäreitä" (: Ehkä sieltä löytyy passeli sullekin ja jos ei, niin oletpahan ainakin kartoittanut tilannetta!

      Kiitos (:

      Poista
  3. Onko tossa omdssä se silmäreikä? :D onkos se nyt etsin nimeltään..

    VastaaPoista
  4. Mukava postaus! Lämmitti mieltä, koska olen itsekin Olympus-miehiä: käytössäni on ollut reilut kaksi vuotta E-PL2. On vaikea kuvitella, että käyttäisin täysikokoista järkkäriä, niin käteviä nämä 4/3-järkkärit ovat. Toistaiseksi olen tyytynyt kittobjektiiviin, mutta nyt uusi aika on alkamassa, kun tilasin itselleni Zuikon 17 mm F 1,8 -objektiivin. Innolla odotan, mitä tuolla saa aikaan. Valovoimaa olen kaivannut jo pitkään lisää.

    Pidemmän aikavälin haaveena olisi tuo mainitsemasi 12-40 mm Zuiko, mutta voi olla, että heti budjetin salliessa vaihdan rungon vielä parempaan. Olen uneksinut käytössäsi olevasta OM-D E-M5:stä, mutta nyt markkinoille tulossa myös OM-D E-M10, joka alkoi kiinnostaa vielä enemmän. Matti Sulannon Sulanto-blogissa olikin siitä jo juttua eilen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi mahtavaa Panu! Se 17mm 1.8 on ihan superhyvä linssi! Testailin sitä joskus viime keväänä. Nyt helmikuussa on tulossa myyntiin se 25mm 1.8, joka taitaakin kolahtaa mun käyttöön heti (: Se oli sen verran edullisempi, kuin tuo minun haavelinssi, että ehkä hankinkin sen ensin. Mielenkiinnolla odotan millaisia kuvia saat uuden linssin kanssa aikaan!

      Minulla on haaveena päivittää oma kamera E-M1:seen, että kerro vain mikäli tällainen käytetty, mutta kuin kukkaa kämmenellä pidetty E-M5 runko kiinnostaa, niin voidaan hieroa kaupat (: Luinkin Sulanto-blogista arvostelua tuosta E-M10:stä! Vaikuttaa sekin kyllä loistavalta peliltä!

      Poista
    2. Hei, mahtavaa. Heitä mua viestillä, jos oikeasti toteutat tuon vaihdon. Kiinnostaa nimittäin kyllä kympillä!

      Poista
    3. Hei näin tehdään! Pitää ensin laskea reissun jälkeen jäljelle jääneet sentit ;)

      Poista
    4. Pakko vielä sanoa, että alkoi minuakin kiinnostaa tuo 25 mm 1.8. 17 mm:n tilaukseni voi vielä perua, mustaa kun ei saanut heti varastosta. Ehkä hankin sittenkin tuon 25 mm:n ja säästän hieman. Pahuksen vaikea valinta!

      Poista
    5. I so feel you! Molemmat on aika klassisia, kun toisen kinovastaavuus 35 ja toisen 50 mm. Omaan käyttöön tuo 50mm on aika loistava (kuvaan siis kotona paljon eläimiä) 90mm (45mm 1.8) rinnalle, mutta kyllä täällä reissussa olisi ollut tuolle M.Zuikon loistavasti piirtävälle 17mm tarvetta. Olen huomannut tuon Sigman 19mm linssin kanssa pientä tarkennusongelmaa, joten jos vain olisi ollut rahaa, olisin itsekin sijoittanut tuohon kalliimpaan M.Zuikoon.

      Piti ihan kaivella sinulle parit kuvapostaukset, jotka on otettu tuolla 17mm:llä ja kaikki tosi erilaisia kuvia. Muokkaustaidot on vuodessa näköjään parantuneet huimasti (ainakin omasta mielestä), mutta kun katsoo nyt enemmänkin sitä kuvan tarkkuutta ja piirtoa, niin kyllä tuo linssi on ihan priimaa! Ja todella monikäyttöinen! Loppupeleissä 17mm saa kuitenkin otettua "saman" kuvan kuin 25mm:llä, kun astuu askeleen lähemmäs (: (Sori, kauhea sepustus. Vähän innostuin!)

      http://fiilistelijanpilvilinnoja.blogspot.com/2013/03/lady-in-black.html
      http://fiilistelijanpilvilinnoja.blogspot.com/2013/04/paasiaisen-route-66.html
      http://fiilistelijanpilvilinnoja.blogspot.com/2013/03/meil-on-metsassa-nuotiopiiri.html
      http://fiilistelijanpilvilinnoja.blogspot.com/2013/03/kampaajan-penkissa.html

      Poista
    6. Kiitos! Mukavaa että innostuit. :)

      Mietin tätä valintaa nyt niin toden teolla, että peruin tilaukseni 17-millisestä. Periaatteessa nykyiseen kuvaustyyliini tuo 17 mm olisi käyttökelpoisempi ja tosiaan lähemmäs voi aina mennä. :) Toisaalta tulen pian syntyvän esikoiseni myötä kuvaamaan aiempaa enemmän ihmisiä, ja siihen puuhaan toi 25 mm voisi olla parempi. Myös halvempi hinta houkuttelee, valovoima on kuitenkin molemmissa sama.

      Mietintä siis jatkuu!

      Poista
    7. Tsemppiä mietintään! Valitsitpa kumman tahansa linssin, et varmasti voi valita väärin (: Veikkaan, että priimaa on myös tämä 25mm!

      Poista
  5. Hienoja kuviahan sä olet pitkin matkaa kamerallasi napsinutkin! Mukava ollut seurata reissun etenemistä, mutta kohtahan se on jo ohi. Itse olen kuvaillut myös vuoden päivät Fujin X-E1 mini järkkärillä. Tällä viikolla Fuji julkisti uuden X-T1 mallin joka kuumottelee kovasti, mutta toisaalta minulla on myös ihan mukava ongelma.. Tykkään niin paljon tuosta nykyisestä, etten oikeastaan ole ihan varma, tarvitsenko edes parempaa. En siis ehkä raski vaihtaa vanhaa pois, vaikka tarjolla olisikin uudempi ja parempi malli. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohta on reissu ohi ja ei muuta kuin uuden suunnitteluun! Se onkin LÄHES yhtä kuvaa, kuin itse reissaaminen. Siis pyöritellä karttapalloa ja ihmetellä, minne sitten (:

      Ahahah! Voi ei! I feel you! Minäkin olen oikein tyytyväinen tähän nykyiseen, eikä tässä mitään vikaa tietenkään ole. Mutta kyllä se E-M1 silti polttelisi...

      Poista
  6. Yllättävän monet vielä jaksavat raahata täysikokoisia järkkäreitä mukana, vaikka pärjäisivät näillä minijärkkäreillä hyvin. Olympus E-M5 on nyt edullinen ja olisin sen ostanut jos kivilattialle pudottamani Sony NEX-5R ei olisi tullut huollossa kuntoon. Toistaiseksi olen onnistunut välttämään hifistelyn kiinteillä objektiiveillä ja käyttänyt vain 18-200mm yleiszoomia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa hyvä, että kamera tuli kuntoon! Luulen, että nämä minijärkkärit tulevat yleistymään koko ajan enemmän ja enemmän. Meitä minikuvaajia ajatellen se on hyvä juttu, koska koko ajan tulee uusia linssejä ja päivityksiä kameroihin (:

      Itse olen oikeastaan aina kuvannut vain kiinteillä linsseillä (näin siis jo vanhan "ison" järkkärin aikoihin), joten ne on se tutumpi ja rakkaampi kuvausmuoto. Tokihan se olisi helpompi kuljettaa yhtä tai kahta zoomia mukana, mutta kun niissä ei sitten yleensä riitä se valovoima, kun tykkään kuvata hämärässä/sisätiloissa/isolla aukkolla.

      Poista
  7. Musta on jotenkin niin kiva lukea valokuvausaiheisia juttuja ja kuulla ihmisten haaveita sen suhteen. Mustakin paras kamera on se, joka on mukana! Vuoden alussa ostin ensimmäisen järkkärini, Canonin 100D:n, ja valitsin sen muun muassa kokonsa vuoksi. Minejä lukuunottamatta se oli pienin malli ainakin Canonilla. Halusin, että kamerani olisi sellainen, jota nimenomaan jaksaisi pitää mukana matkassa. Eniten tykkäisin kuvata makrokuvia mm. kasveista ja muista yksityiskohdista ja sitten taas toisaalta kuvaillla lintuja ja eläimiä(eli ihan ääripäät! :D), mutta tällä kittiobjektiivilla noista saa lähinnä haaveilla. Siksipä mukana kulkee vielä pikkupokkari, jolla saan kivoja lähikuvia ja toisaalta joskus myös poikaystävän superzoom-kamera, jolla pääsen sitten kauemmas :) Mutta kuten Cherrynkin blogiin tällä viikolla kommentoin niin nyt yritän opetella ihan näitä perusjuttuja järkkärillä niistä aukoista ja ajoista alkaen. Jos nyt ihan haaveilemaan aletaan niin joskus toivoisin olevani huippuhyvä luontokuvaaja, ja kuvaisin etenkin luonnonvaraisia eläimiä niin Suomessa kuin ehkä jossain maailmallakin. Nyt kun "sanoin tuon ääneen" niin se kuulostaa jopa ihan toteutumiskykyiseltä unelmalta, jossain vaiheessa :) Onneksi valokuvauksessa kehittyy koko ajan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valokuvaus on kyllä sellainen taiteenala, että siinä kehittyminen on ihan omasta aktiivisuudesta kiinni (: Tai no melkein mikä vain on ja tokihan sellaista kuvaussilmää vaaditaan, mutta kaiken muun voi opetella. Koskaanhan ei varmasti osaa "kaikkea", mutta matka eteenpäin valokuvauksen tiellä on kyllä jo itsessään niin palkitseva, kun näkee sen oman kehityksen niin konkreettisesti! Luonnonvaraisten eläinten kuvaaminen olisi ihanaa. Sellaisesta minäkin haaveilen, mutta ehkä vielä enemmän haluaisin kuvata tuotantoeläimiä ja kertoa niiden, toivottavasti joskus myös iloisia, tarinoita.

      Eli kohti näitä päämääriä siis jatkamme molemmat! (:

      Poista
  8. Mä kyllä vielä täräytän ja hankin jonkun tuollasen pienemmän kaverin 7D:n kaveriks, kunhan tää mun putkiremonttibudjetti vähän hellittää kesän jälkeen! Muutamia oon käyny Verkkokaupassa hypistelemässä ja tykännyt erityisesti siitä sunkin haaveilemasta OM-D E-M1 ammattilaismallista, siinähän ei kyllä oo mitään vikaa hinnan lisäksi. Istuis mun käteen kuin hanska! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mä tiiän! Hitsi ku se ois tonnin halvempi, niin mä olisin jo ostanut sen ;) Pitää nyt jostain haalia se uupuva osuus kasaan ja vaihtaa tuo E-M5 siihen, niin pääset sinäkin sitten sitä testaamaan! (:

      Poista
  9. Mä olen ihan siinä hilkulla, että painelen kauppaan hakemaan tuon E-M5:n. :D Oon tässä muutaman kuukauden pyöritellyt päässäni ajatusta pienempään siirtymisestä, kun ei niska oikein kestä mitään koko illan heilumista isomman järkkärin kanssa. Hippasen vaan "pelottaa" kaluston päivittäminen, kun olen kohta 10 vuotta kuvannut Nikonin digijärkkäreillä - kamala jos en tykkäisikään Olympuksesta. Tosin nyt näkyy olevan sen verran hyviä tarjouksia E-M5:sta, että voisin ehkä jättää D7000:n varalle ja myydä sitten pois jos paluuta ei ole. :)

    Sun taidoilla en empisi hetkeäkään kokeilla valokuvausta sivutoimena, sen verran huikeita kuvia täällä saa aina ihailla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta tuohan on loistopläni! Ei muuta ku kauppaan vaan (: Itsekin ensin jätin vähän niinku varalle Canonin linssejä (rungon kyllä myin pois, kun se olisi pitänyt päivättää joka tapauksessa), mutta viikko sen jälkeen kun E-M5 oli rantautunut kotiin lähti nekin linssit myyntiin :D :D Rohkeasti vain kokeilemaan!

      Kiitos. Ihanasti sanottu!

      Poista
  10. Voi ei, tämä postaus pisti ajattelemaan. Muutenhan se on hyvä juttu, mutta tässä tapauksessa lompakon puolesta ei niinkään x)
    Itse aikoinaan ostin Nikonin perusjamppa-järkkärin kun innostuin kuvaamisesta, mutta sitten tuolla "kentällä" eli matkatessa tuli vain todettua, että liian hankalaa. Enkä koskaan "kerennyt" opetella käyttämään kameraa kunnolla, niinpä myin sen ennen nyt maailmalle menoa kaverilleni ja olen itsepäisesti räpsinyt kuvia vain iLuurillani. Nyt siis aloin miettiä, että olisiko tuollainen minikamera itselleni sopiva vekotin sittenkin :--) Kiitoksia siis mahtavista vinkeistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti olen sitä mieltä, että saisit varmasti tällaisesta ministä enemmän irti kuin kännykästä! Vaikka ei sillä, että iLuurissa mitään vikaa olisi, jos se on se mikä varmasti kulkee aina mukana (: Turhaanhan sitä kameraa ostaa kotiin pyörimään, jos se mahdu vaikka käsilaukkuun tai päiväreppuun näppärästi mukaan. Olympukselta löytyy varmasti jokaiseen hintaluokkaan sopiva kamera, kun näiden hinnat kuitenkin lähtee ihan muutamasta satasesta, päättyen sinne puoleentoista tonniin! Että ei muuta ku googlailemaan (: Anna mielelläni lisää vinkkejä, jos tulee jotain kysyttävää mieleen!

      Poista
  11. Ooh jee valokuvauspostaus! Kuviesi suurena ihailijana olinkin jo aikeissa ilmaista hennon toiveeni siitä, että kirjoittaisit enemmän valokuvauksesta. Mä oon vasta aloittanut koko homman opettelun: ostettiin viime keväänä järkkäri Nikonilta, ja alun "ääk en osaa käyttää kuin automaattiasetuksia, mutta ne eivät jostain syystä tarkoita taianomaisia kuvia" -vaiheen jälkeen olen nyt pääsemässä vähän sisään tähän hommaan. Koska olen kuitenkin vielä valovuosien päässä mistään taidoista, mua kiinnostaisi kovasti kuulla, miten sun historia valokuvauksen parissa on mennyt. Mistä olet hakenut vinkkejä, onko jotain suosikkitiedonlähteitä? Oma touhu on nimittäin välillä pienehköä hakuammuntaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahahah! Mä niin muistan itsekin ton saman "ääk"-vaiheen :D Mutta kiitos kovasti kommentista ja todellakin voisin tehdä oikeasti tarkemman postauksen vähän historiasta valokuvauksen saralla! Enhän minä toki mikään pro ole itsekään (valovuosien päässä), mutta kyllä sitä näköjään ilman opetustakin kehittyy, kun vain jaksaa erehdyksen kautta testailla menemään (:

      Poista
  12. Multa taas löytyy Canonin 60D (tämä pitäis päivittää uudempaan malliin) ja jatkeena vakiputkena 70-200mm/2.8. L
    Ihan lyömätön vehje mun käyttöön kun ruutuja tulee kuvattua tuhansittain vuodessa, enimmäkseen ratsastuskisoissa - heti hyvänä kakkosena kotona kavereiden hevosia, koiria ja häissä sain kuvattua riittävän kaukaa ja huomaamattomasti ihmisiä. Hääkuvauksia olisikin haaveissa päästä toteuttamaan enemmänkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo onkin kauempaa kuvattaessa varmasti loistolasi! Ja valovoimaakin on zoomille tosi hyvin (: Häät ovat varmasti mielenkiintoisia paikkoja kuvailla. Itsellä yhdet pienet takana, mutta en koe vielä olevani tarpeeksi hyvä, että niitä enempää haluaisin kuvailla. Kavereille ilmatteeksi toki ^_^

      Poista
  13. Kysyin aiemmin että millä kameralla kuvaat ja täältähän se vastaus löytyi! :D Mikrojärkkärit <3

    VastaaPoista
  14. hei kuule, onko sulla jokin erikoinen kuvankäsittelyohjelma? oon kuola poskella kattellut näitä teidän reissukuvia ja ihan ku kaikissa olis joku superkiva filtteri! 8)

    /essi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi apua on menny tää sun kommentti ihan ohi! Siis muokkasin tuolloin kuviani Lightroomilla ja VSCO:n filmiemuloinneilla. Nykyään teen ihan samaa, mutta lisäksi mulla on käytössä myös Exposure6 :)

      Poista
  15. Mulla on nyt ihan hirveä valinnanvaikeus... ottaako pienempi ja kevyempi PEN vai parempi ja hitusen painavampi OM-D. Mikäli päätyisin PENiin niin "kunnon" järkkäri jäisi minulle, mutta mikäli OM-D on se oikea niin vanha canon menisi myyntiin. Onko sinusta OM-D kevyt kaulassa kannettavaksi??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ota OM-D, jos oot kuvannut järkkärillä, koska PEN:eissähän ei ole sitä etsintä ollenkaan. Toki sen saa lisävarusteena, mutta itse kyllä lähtisin tolle OM-D-linjalle! Mulla ei oo enää tää E-M5 käytössä vaan aavistuksen järeämpi ammattilaisversio E-M1 ja siihen vielä akkukahvakin. Siltikään se ei paina juuri mitään vanhaan kameraan verrattuna ja kulkee helposti kaulassa :) Eli en sitä painoa miettis yhtään! E-M10:kö olet ajatellut vai tota samaa E-M1;stä mikä mulla?

      Poista
    2. Itse asiassa E-M5. Noin hyvää kun sulla on en tarvi (vielä...) ja kymppikin on vähän liian kallis nyt. No itse asiassa alkuperäinen budjetti oli 500 mutta harvemmin sitä hommaa itselleen tutkinnon joten eiköhän pieni budjetin ylitys sallita :D Kympissä olis kyllä litteä linssi. Itsekin jo tässä vähän pohdin että on epätodennäköisempaa että om-d:n ostoa katuu, penissä voi alkaa aika pian huomaamaan puutteet. Kiitos kun vastasit!

      Poista
    3. E-M5 on kyllä oikeasti loisto-ostos, joten vahva suositus! Entä jos ostat pelkän rungon ja multa tän linssin (joka on mielestäni paljon parempi kuin perus kitti-zoomi) puoleen hintaan? ;)

      http://www.verkkokauppa.com/fi/product/24073/dkxtx/Olympus-M-ZUIKO-DIGITAL-ED-12-50mm-1-3-5-6-3-EZ-objektiivi-m#product-description

      On ihan uusi eikä kertaakaan käytetty, sillä multa löytyy samalla polttovälillä toinen linssi, niin tälle ei ole ollut tarvetta.

      Poista

Hei, kiitti kommentista (: