2013/12/13

Huikea (ja huonovointinen) lauttamatka pohjoisesta etelään

Jos Uuden-Seelannin pohjoissaari oli että wau, niin eteläpuoli on todellakin että W-A-U! Minulla on fotoja niiiiiin paljon, että joudun tipottelemaan näitä teidän näytille vähän pienemmissä erissä, ettei postausten pituus ala muistuttaa valokuvaromaania. Täten kerronkin lyhyesti ja ytimekkäästi meidän viime sunnuntaisesta lauttamatkasta pohjoissaaren Wellingtonista eteläpuolen Pictoniin.

Kaikkihan alkoi vajaata viikkoa aiemmin, kun menimme hakemaan Mustanaamiota firmasta, josta sen olimme netin välityksellä vuokranneet. Herttainen neitokainen tiskin takaa tiedusteli meiltä ensimmäisenä, että kai te olette (olettehan??) varanneet lauttamatkan pohjoisesta eteläsaarelle valmiiksi?  On nimittäin käynyt niin hassusti, että yksi liikennöivistä lautoista on kirjaimellisesti telakalla ja kaikki lauttapaikat tammikuun loppuun saakka varattuja. Ööööö. Ei me oltu todellakaan tajuttu varata mitään lauttapilettejä etukäteen, kun kuviteltiin että lautalla matkustaminen on täällä yhtä näppärää kuin Norjassa. Sen kun jonottelet lautalle vuoroasi ja maksat kulkemasi matkan paikan päällä. Juu ei se ihan näin helppoa ollutkaan. 

Siinä sitten erään hollantilaisen reissaripariskunnan kanssa (joilla oli siis sama aikomus kuin meillä, ottaa auto pohjoissaarelta ja palauttaa se eteläsaarelle) taivasteltiin, että mitäs nyt, kun tämä samaisen parin kauniimpi osapuoli onnistui ahkeran googlettamisen tuloksena löytämään kuin ihmeen kaupalla meille molemmille jotkin peruutuspaikat tulevan viikonlopun lautalta. Suolaiseen (kolminkertaiseen) hintaan tottakai, mutta ei sen väliä, kunhan matka vain jatkuu. Jouduttiin siis aikaistamaan eteläsaarelle aiottua matkapäivää parilla vuorokaudella, mutta näin jälkikäteen ajateltuna se oli erittäin hyvä ratkaisu, kun meidän makuun sopivaa nähtävää täällä tuntuu riittävän ihan mielettömän paljon.


Lautalle siis päästiin alun vaikeuksien jälkeen kunnialla ja kolmen ja puolen tunnin matka kohti etelää saattoi alkaa. Kyseistä kyytiä on kehuttu yhdeksi maailman kauneimmista, joten odotukset olivat korkealla kääriessämme takkeja tiukemmin yllemme, kun tuuli avomeren lähestyessä alkoi yltyä melkoiseksi puhuriksi. Minähän voin helposti pahoin niin mutkaisilla teillä auton kyydissä (hyvä idea siis ajella autolla pitkin vuoristoa kaiket päivät...), kuin vedessäkin matkustettaessa, joten tällainen aallokossa keinuva paatti ei pettänyt tälläkään kertaa. Onneksi raikas (lue: jäätävä) merituuli piti pään kutakuinkin kunnossa eikä tarvinut halata posliinia.

Ei aikaakaan, kun aloimme lähestyä eteläsaaren pohjoispäässä olevaa saaristoa ja Marlborough Soundsia. Hyvä ettei silmät tippuneet päästä, kun tajusimme millaiseen paikkaan olimme tulossa. Voi pojat, mitä maisemia! Ja minkä väristä vettä! Kylmähän siellä oli kuin siperiassa konsanaan, mutta kun viikon kestäneen sateen jälkeen paistoi vihdoinkin aurinko, ei voinut olla muuta kuin yhtä hymyä.


Kun saavuimme keinutuksen ja upeiden maisemien jälkeen vihdoin Pictoniin, hyppäsimme Mustanaamioon ja otimme suunnaksemme lännen ja parin sadan kilometrin päässä sijaitsevan Motuekan kaupungin, mihin ajelimme pohjoispään rannikkoa mukaillen. Maisemat olivat edelleen hiukaisevat koko matkan ajan, joten pysähdeltiin aika paljon ihmettelemään niitä haavit auki ja silmät selällään. Motuekaan saavuimme illansuussa, jossa seuraavana päivänä pääsimme vihdoinkin tekemään ensimmäisen kunnon vaelluksen yhdellä Uuden-Seelannin upeimmista reiteistä, mutta kerron siitä ja tapaamistamme pikkuruisista hylkeenpoikasista sitten seuraavassa postauksessa.

Nyt me aletaan nukkumaan! Huomenna vuorossa on Milford Sound. Huisia.

Mukavaa perjantaita sinne joka iikalle!

PS. Joko pikkujoulut on juhlittu?

EN // Traveling from North island to South in New Zealand by ferry.


18 kommenttia :

 1. No kylläpäs teillä sattui olemaan onni matkassa! Tuo lauttamatka on kyllä henkeäsalpaavan kaunis. Sininen meri! Kukkuloita! Uusi-Seelanti ainakin oli yksi omista lempparikohteista kauniine maisemineen ja ystävällisine ihmisineen. Lisäpostauksia odotellessa! :) Hei mukavaa Luciapäivää sinne toiselle puolelle maapalloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä onni todellakin! Melkoinen huoli ehti siinä tuskaillessa jo tulla, mutta onneksi ei luovutettu ja liput löytyi (: Kyllä täällä on ollut oikein mukava matkustella. Queenstown oli kyllä ihan mieletön. Huh.

   Poista
 2. ME OLLAAN KOHTA TUOLLA! Jeeee! Jätä mullekin jotain kuvattavaa hei ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaa täällä kuvattavaa ehkä nippanappa riittää sullekin ;) Hihi. Tavattiin muuten just pari päivää sitten joku suomalainen reissuparivaljakko, joilla oli tyyliin samalainen auto ku teillä siellä. Olivat menossa poimimaan tonne eteläpäähän jotain hedelmiä ^_^

   Poista
  2. Aijaa, toimiikohan niiden auto yhtä epäluotettavasti kuin meidän? :D Toi nimittäin sammuu valoihin nykyään vähintään kerran päivässä. Jännä nähä millanen korjauslasku siitä vielä saadaan...

   Poista
 3. Ihanan näköstä tuolla! Huh! Mäkin hoksasin muuten vähän aikaa sitten buukata tuon lauttamatkan. Olin kanssa siinä uskossa että sinne mennään sitten ja jonotellaan ja maksetaan. Sitten menin kerran netistä katsomaan ja kappas, melkeen kaikki täynnä! Onneks saatiin sitte vielä paikat. Mennään sillä toisella lauttafirmalla. Ihanaa kun sun kuvista pääsee etukäteen fiilistelemään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi olipa hyvä, että buukkasitte etukäteen! Me ollaan vähän tällaisia turhankin huolettomia, kun ei oikein ikinä varailla mitään etukäteen ja sitten välillä ihmetellään :D Mutta onneksi oli joustovaraa päivissä ja saatiin vielä liput! Jee, kohta te ootte jo täällä (:

   Poista
 4. Pikkujoulut juhlittu! Nyt odotellaan sitten varsinaista joulua:) upeat on maisemat, ja mä niin haluan joku päivä vielä uuteen-seelantiin!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja varppina tänne pääsetkin (: Joulu on ihan kohta! Voi oispa ihana viettää sitä kotona äidin ja isän kanssa. Ensi jouluna sitten taas (:

   Poista
 5. Upeita näkymiä. Tosta veden väristä tulee ihan Alaska mieleen, vaikka vuoret ja kasvillisuus onkin ihan eri maata! Innolla odotan seuraaviakin postauksia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Alaskaan pitäisi vielä joskus itsekin päästä käymään. Voit lähtee sit oppaaksi ^_^ Vuoria alkoi täälläkin riittää, kun päästiin vähän eteenpäin rannikolta, mutta ei varmasti ihan sellaisia tönkyröitä, kuin Alaskan päässä.

   Poista
 6. Noi näkymät on kuin satukirjasta! Ihan semmonen fiilis että ei noin kaunista voi olla olemassa! :)
  Vähän toista kuin nää pohjanmaan aakeet laakeet... B)
  Turvallista reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläs nyt. Varmaan uusi-seelantilaisista siellä olisi hyvinkin eksoottista (: Kiitos!

   Poista
 7. Voi ihanaa, että satuin löytämään blogiisi juuri nyt, kun olette Uudessa-Seelannissa! Mä olin sielä lukioaikaan vuoden vaihtarina ja pari vuotta sitten kävin ihan turistina uudelleen. Eteläsaari muuttuu aina vain paremmaksi, trust me! Mä olen muuten kokenut elämäni pahimman matkapahoinvoinnin juuri tuolla samaisella lautalla :D ihanaa reissua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä! Tosi kiva sattuma (: Tervetuloa tänne vain seurailemaan meidän reissua. Ollaan nyt Dunedinissa ja kyllä täällä eteläsaarella on riittänyt nähtävää! Ihan mieletön paikka!

   Poista
 8. Ei missään voi olla tuon näköistä! En kestä.

  VastaaPoista

Hei, kiitti kommentista (: