2013/09/30

Lihaton lokakuu by Docventures

"On myönnettävä, että suomalaisten lihanmässytys on lähtenyt lapasesta: fläskiä hammitaan enemmän kuin koskaan. Vähemmälläkin pärjää ja on pärjätty. Terveydelliset haitat ovat myös merkittäviä: esimerkiksi syöpäjärjestöjen mukaan terveellinen määrä olisi korkeintaan 300 grammaa lihaa viikossa, kun suomalaiset kiskovat 200 grammaa päivässä! Me syömme lihaa, joka on tuotettu eläimiä, ihmisiä ja luontoa halvekusen. Jotain on tehtävä."

Näin haastavat Docventuresin tehokaksikko Riku ja Tunna Facebookiin luomassaan Lihaton Lokakuu tapahtumassa. Kyseinen haaste sai alkunsa, kun Docventuresin studiovieras Leo Stranius haastoi makkaransyöjä Riku Rantalan kuukauden lihattomaan ruokavalioon, johon mies hätäpäissään lupautui. Tähän samaiseen haasteeseen aion tarttua myös itse. Jotta tästä ei kasvissyöjälle tulisi liian helppoa, jätän lokakuun ajaksi myös kaikki muut eläinperäiset tuotteet pois ruokavaliostani. Eli siis ne juustot, croissantit ja maitosuklaan ym. ruuat, jotka sisältävät maitoa tai kananmunia.

Kuva

"Suomalainen pisteli poskeensa viime vuonna keskimäärin 78 kiloa lihaa. Sen tuotantoon käytetetään 550 000 litraa vettä. Kuukauden lihattomalla säästyy siten 6,5 kiloa lihaa ja 45 500 litraa vettä. Eikö olisi hienoa kasvattaa yhdessä tuo luku ihan älyttömän suureksi?"

Kyllä olisi!

Tulen blogissani kertomaan lokakuun ajan omia vinkkejäni kasvisruokavalioon liittyen, joten vertaistukea on myös täältä suunnalta saatavilla. Ensimmäinen maidoton aamiais/välipalaohje tulikin postailtua jo viime viikolla. Toivottavasti teistäkin moni on mukana! Tehokaksikko nimittäin muistuttaa, että jo yksi lihaton päivä viikossa lokakuun aikana on hyvä alku. Olen tismalleen samaa mieltä, joten rohkeasti vain kokeilemaan kasvisruokia. Itse haasteeseen pääset liittymään täällä.

Kivaa ja lihatonta viikkoa ystävät!

PS. Jos mieltäsi kaivelee vielä perustelut miksi Lihaton Lokakuu, niin lukaisepas täältä.

EN // I've been some sort of vegetarian for 16 years. Now I'm planning to give up all the animal products for October and be a vegan to support this "Meatless October" event.


38 kommenttia :

 1. Mä oon ainakin ajatellut ehdottomasti osallistuvani! Oon muutenkin ajatellut vähentäväni lihansyömistä, mutta en oikeen "osaa" syödä kasvisruokaa kauheasti. Ajattelin että jos kuukauden ihan yrittämällä yrittää muiden kanssa ja ettii paljon hyviä reseptejä, niin niitä innostuis sitten syömään myöhemminkin enemmän! :) Odottelen innolla myös sun reseptejä :)

  http://fortheloveoftyping.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jei! Hienoa! Kyllähän se varmasti aluksi on opettelua, mutta kun ennakkoluulottomasti alkaa kokeilla uusia reseptejä niin hyvä tulee (:

   Poista
 2. Minusta on mahtava idea kannustaa ihmisiä vähentämään lihan kulutusta, sillä kyllä sitä itse kukin popsii aika paljon. Tähän väliin täytyypi antaa pisteet itselleen siitä, että perjantaina valikoin lounaslistalta vegeversion, mikä (valitettavasti) on allekirjoittaneelle aika harvinaista... Mutta toisaalta olen sitä mieltä, että tällaisen jätä-liha-pois-kuukaudeksi-meiningin seurauksena saattaa olla vähän sama ongelma kuin Earth Hourn seurauksena. Earth Hour kun on ilmeisesti ainakin joskus jossain tuottanut vähän ongelmaa, kun iso määrä sähkölaitteita ja valoja sammuu samaan aikaan ja syttyy samaan aikaan, mistä aiheutuu jonkinlaisia virtapiikkejä jne. Jos lihaton lokakuu saa siis isommatkin määrät ihmisiä liikkeelle ja yhden kuukauden lihankulutus poikkeaa paljonkin normaalista lihankulutuksesta, niin tulee siitä erilaisia ongelmia mm. tuottajille, teurastamoille, kaupoille jne jne. Mutta siis tietysti näin käy vain, jos tästä tulee joku suuri buumi.

  Kaikenkaikkiaan kannatan ehdottomasti lihansyönnin vähentämistä ja olenkin yrittänyt lisätä mm. papujen käyttöä keittiössä, jotta voisin ainakin osan lihasta korvata jollain muulla proteiinilla. Lihaa tuskin jätän kokonaan pois koskaan, mutta pienillä muutoksilla sen käyttöä voi kyllä vähentää helpostikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pisteet todellakin sinne! Mies totesi yksi päivä, että syö nykyään ennemmin omia eväitä, kuin menee lounasbuffaan, kun niissä on niin huonot kasvisruokavaihtoehdot :D Repesin ihan täysillä! En olisi pari vuotta sitten uskonut kuulevani tuollaista hänen suustaan, mutta niin ne ajat muuttuu ja se on hyvä se.

   Onneksi sitä proteiinia on oikeastaan kaikissa ruoka-aineissa, joten itselläni ei ole ollut koskaan ongelma, etteikö sitä saisi tarpeeksi (: Paitsi, jos koittaa pelkällä pastalla tai nuudeleilla elää! Heh.

   Mietin itse ihan samaa, että toivottavasti teurastamot ovat varautuneet siihen, että jos tätä (facebookin mukaan yli 20 000 ihmistä) haastetta suuri joukko noudattaa, niin lihankulutus tulee lokakuussa laskemaan jonkun verran. Tuskin nyt ihan älytöntä vaikutusta kuitenkaan on, kun vertaa Suomen asukaslukuun.

   Poista
 3. Mä osallistuisin mielelläni ja haluaisin muutenkin syödä vähemmän lihatuotteita, mutta mä syön niin paljon vanhempieni luona et veikkaan, ettei mun kohdalla tää tulis onnistumaan ollenkaan :/ Mut oon kyl hengessä mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta sanot vanhemmille, että otetaanpas yksi kasvispäivä viikossa ja aina omassa kodissa kokkailet vain kasvisruokia, niin siitähän se lähtee (: Et kuule arvaa miten vaikeaa oli meikäläisellä 14 vuotiaana sanoa kotona, että nyt en aio syödä enää lihaa! Sittenpä sitä elettiinkin salaatilla ja potuilla, ku äiti ei ymmärrettävistä syistä alkanu mulle kokkaamaan erikoisruokia vaikka nykyään kyllä kokkaillaankin paljon yhdessä.

   Poista
  2. Niin no ihan oikeassa olet, kuinkahan paljon tässä on omaakin viitsimistä? Ehkä vähän on kyse siitäkin, ettei juuri jaksaisi sitä "sä olet muutenkin niin pieni, ja mistä sinä ravintoa sitten saat jnejne". Niin monet taistelut käyty tästä aiheesta, miten se onkin vanhemmille ihmisille niin vaikeaa ymmärtää tätä :P Mutta hei, VÄHINTÄÄN voisin kokeilla tätä ihan omassa kodissa, mutta suuri epäilys johtuu ihan siitä kun ainoa asia mitä tulee mieleen kasvisruoasta on salaatti, joten innolla odottelen, jos sulta tulee jotain reseptiä! Mielelläni kokeilisin, jos oikeasti pystyisin tähän itsekin :)

   Poista
  3. Kuka tahansa pystyy (: Se on vain ihan täysin itsestä kiinni! Se on jännä, ku itse on niin kauan ollut syömättä lihaa, ettei aina oikein osaa edes samaistua sekasyöjien rooliin ja muistella sitä aikaa, miten itse "vieroittautui" lihasta. Mutta varmasti itselläkin oli samoja ongelmia juuri reseptien kanssa.

   Poista
 4. Mulla ei varmasti tule onnistumaan, koska mies haluaa joka päivä lihaa, ei kuulemma kasviksilla voi elää. En jaksa laittaa kahdenlaista ruokaa joka päivä. Mutta jos löydän täältä tai muualta jotain kivoja reseptejä, kokeilen varmasti. Olisi kyllä hyvä yrittää edes vähentää lihansyöntiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sun miehen pitäis maistaa mun kasviskokkailuja! ;) Eilenki tein niiiin hyvät intialaismätöt ihan vegenä, että oksat pois vaikka itse sanonkin. No ei vaan, mutta ymmärrän kyllä yskän.

   Kokeilepas tehdä esim. tällä ohjeella makaroonilaatikkoa, mutta laitakin jauhelihan asemasta soijaa. En usko, että mies huomaa edes eroa, jos et kerro ;) Ei ainakaan meillä huomannut!

   http://ruoka.ts.fi/ripaus-hyppysellinen/helpoin-makaronilaatikko-ikina/

   Poista
 5. Mä mietin kovasti, että voitaisiin osallistua ainakin niin, että lisätään viikon ruokavalioon kasvisruokapäiviä. Mies tuskin suostuu syömään pelkkää kasvista, enkä jaksa kahta ruokaa ruveta valmistamaan samaan aikaan. Ongelmaksi vain muodostuu se, etten osaa tehdä kasvisruokaa. Kaikki nopeasti löytämäni reseptit ovat pelkästään keittoja tai lisukkeita tai vaihtoehtoisesti aina sisältävät jotain, mitä rakas nirso mieheni ei syö... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsopas esimerkiksi tämä juuri Kaktullekin linkkaamani linkki (: Siellä on paljon muitakin kasvisruokia!

   http://ruoka.ts.fi/ripaus-hyppysellinen/helpoin-makaronilaatikko-ikina/

   Poista
 6. Hei tää haaste sai mutkin innostumaan! En tiedä miten mun käy, mutta saa nähdä :) Reseptejä ja ideoita odotellessa ;) Maitotuotteista en kyllä aluksi ainakaan uskalla luopua:)

  VastaaPoista
 7. Mäkin skippaan haasteen, vaikka ehdottomasti olen sen kannalla. Aivan huippua! Olen kuitenkin jo aika pitkään lobannut meidän perheen ruokavalioon enemmän ja enemmän lihatonta ruokaa. En ole oikein koskaan tykänyyt punaisesta lihasta ja itselläni on suurin vieroittaminen broilerista. Pikkuhiljaa... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa (: Askel se on tuokin oikeaan suuntaan! Kukin tyylillään, mutta arvostan sydämeni pohjasta ihmisiä, jotka viitsii ottaa asioista selvää eikä vain sulkea silmiään tosiasioilta.

   Poista
  2. No todellakin! Mulle oli työvoitto kun kuulin, että äitinikin aikoo vähentää lihansyöntiä (toki hän ei niin kovasti sitä kuluttanut muutenkaan), mutta tässä asiassa ollaan selkeästi menossa oikeaan suuntaan kun kasvissyönti ei ole enää "ituhippeilyä".

   Poista
  3. Oi hurraa! Todellakin (: Kyllä jokaisen kannattaa ihan jo oman terveydenkin takia kohtuullistaa lihan käyttöä.

   Poista
 8. Täälläkin alkaa huomenna vegaaninen lokakuu :)

  VastaaPoista
 9. Mukana ollaan! Meiän koululla on onneksi tosi hyviä kasvisruokia, mitä ennenkin usein olen syönyt. Ihan helppoa ei lihattoman pitäminen tule olemaan vaikka päätimmekin ystävieni ja poikaystäväni kanssa sallia lihansyömisen "pakottavissa sosiaalisissa tilanteissa" esim. häissä jossa tarjotaan vain liharuokaa tai kun mummo on tehnyt lihapullia kun taas pitkästä aikaa menee käymään jne. Omasta mielestäni on tärkeää, että pyrkii vähentämään lihansyöntiä. Vaikka söisinkin lihaa muutaman kerran lokakuun aikana, on se silti paljon paljon parempi kuin jos söisin sitä joka päivä. Eli sillä mennään!

  Odotan jo innolla, että päästään yhdessä kavereiden kanssa kokkailemaan hyviä kasvisruokia. Linssikeitto ensimmäisenä listalla, nam!

  Ihanaa, että säkin olet mukana, vähän jo arvasinkin asian ennen kuin laitoit tänne ilmoitusta. Huippua jos kirjottelet kasvisresepteistä. Niistä varmasti hyötyvät niin me mukana olijat kuin muutkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ihan loistavaa!! Kyllä se on tilanne täysin eri varmasti kouluillakin nykyään (: 16 vuotta sitten ei meidän pikkukylän koululla oltu kuultukaan kasvisruuasta :D Kun menin lukioon tilanne onneksi muuttui!

   Kerrohan sitten miten teidän kokkailut on sujuneet!

   Poista
  2. Joo eipä meidänlään yläasteella tai lukiossa kovin kummoisia ollut tarjolla, yliopistolla onneksi ihan eri tilanne :)

   Poista
 10. Ei, hävisikö mun kommentti? Kirjoitin pitkän kommentin, ja kun kirjauduin sen jälkeen google-tiliini julkaistakseni kommentin se hävisi? Ehkä se tulee jostain kuitenkin esille, en tiedä. No, tiivistän.

  Hieno juttu, tämä lihaton. Arvasinkin, että varmaan lähdet siihen mukaan. En tosin tiennyt, että olet jo kasvissyöjä kun lähinnä noita sun hääjuttuja olen lueskellut monien muiden hääblogien kanssa samaan aikaan ja se yksityiskohta on näköjään unohtunut. Kuitenkin. Hienoa jos kirjottelet kasvisreseptejä, niistä on varmasti iloa meille mukaan lähteville mutta myös muillekin jotka haluavat syödä enemmän kasvisruokaa. Itse kaipaisin lähinnä reseptejä joissa ei olisi käytetty jotain lihaa korvaavaa ainesosaa esim. soijaa.

  Itse lähden siis mukaan, samoin kuin monet ystäväni ja sulhaseni. Odotan jo innolla yhteisiä kokkaushetkiä. Ensimmäisenä listalla taitaa olla naan leipä ja linssikeitto, nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen tein muuten naan-leipää ja linsseistä kormakastiketta + riisiä. NAM NAM!

   Poista
 11. Innostuin myös mukaan. Pitkään olen miettinyt, että pitäisi kokata enemmän kasvisruokia ja vähentää lihan kulutusta ja tää tuli kuin tilauksesta! Pyrin, että en lokakuun aikana söisi lihaa, mutta maitotuotteet ajattelin pitää silti mukana. Ja kylässä tms en kieltäydy liharuuasta, jos muuta ei ole. Jospa tästä tulisi kuukauden aikana jo jonkinlainen tapa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JES! Ihan mahtavaa, että näin moni on mukana! Ihan varmasti kuukauden aikana sieltä alkaa löytyä ne omat suosikit kasvisruuista ja siitä tulee kuin huomaamatta tapa! (:

   Poista
 12. Kiva, että jaat täällä vinkke. Itsekin mukana ja vaikka en paljon muutenkaan syö lihaa, on tässä samalla itselle haaste keksiä uusiakin hyviä kasvisruokia. Nyt vasta oikein heräsin siihenkin, että en koskaan ole tullut ajatelleeksi tarpeeksi proteiinin saantia vaikka lihaa en juuri syökään. Siihen aion nyt kiinnittää huomiota huomattavasti enemmän..

  Aika tyttö olet kun luovut samalla muistakin eläinkunnan tuotteista. Itsepä en varmaan pystyisi. Siis ilman suklaata, OMG. :D Tosin sokeriton marraskuu voisikin olla se oma seuraava haasteeni! :) Kivaa viikkoa ja lihatonta lokakuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en minäkään mieti saanko proteiinia tarpeeksi vaiko en :D Koitan syödä proteiinipitoisia ruokia, mutta yleensä syön mitä tekee mieli enemmänkin. Eipä ole vielä ollut ongelmia proteiininsaannista ,mutta täältä löytyy aika hyvää tietoa mitä mikäkin kasvi prodea sisältää:

   http://www.vegaaniliitto.fi/proteiini.html

   Syön muutenkin enää tosi vähän maitotuotteita (lähinnä vain juustoja joskus ja sitä suklaata), joten en usko että tämä ihan hirmuisen suuri haaste on (: Hih. Ehkä syön sitten sitä raakasuklaata senki edestä! :D

   Poista
 13. Chiasiemeniä ostettu, rahkat ja raejuustot jätetty kauppaan. Koskematon linssipaketti odottaa kaapissa. Siispä mukana ollaan joiltakin osin.. parempi edes vähän kuin ei ollenkaan :)

  VastaaPoista
 14. Tää on niin huikea juttu. Paras juttu vuosiin Suomessa.
  Mukana täällä myös! Ja lihattomuus tarkoitus jatkua myös ;--)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa! Juuri sinunlaisiasi ihmisiä tämä maapallo tarvitsee (: Ja vaikka ei kokonaan lopettaisikaan, niin se käytön kohtuullistaminenkin on jo tosi iso juttu.

   Poista
 15. Ohhoh, ei yhtään vastalausetta?!
  No mä laitan ;O)) Meillä ei vietetä lihatonta lokakuuta :P
  Mutta meillä ei myöskään käytetä mitään ulkomaista lihaa eikä mielellään muutakaan. Suomalaisena maidontuottajana olen hyvin tarkka siitä, että ostamani tuotteet ovat kotimaisia =)
  Meillä jopa lapsi joutuu "kärsimään" siitä, ettei äiti suostu ostamaan kaupasta mitään Paula-lehmäjogurtteja tai Danoninoja, kun ne eivät ole suomalaisia ;O))

  Noh, ei meilläkään joka päivä lihaa syödä, että sinänsä ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeasti se on loistava juttu, että käytätte vain kotimaisia tuotteita ja yhä paranee, ettette joka päivä syö edes lihaa (: Tehän olette jo selkeästi sillä oikealla tiellä! (: Eiköhän tämän "tempauksen" tarkoitus ole nimenomaan herättää ihmisiä kohtuullistamaan lihan käyttöä.

   Poista
 16. Täältä tulee vastakommentti :D Mä en ymmärrä tätä buumia, mikä on ongelma lihan syömisessä? Hyvää, proteiinipitoista ravintoa ravintoa mun mielestä. Vähän kummalliselta tempaukselta tuntuu tää lihaton lokakuu, jonkin sortina hippimeinki ekana mieleen hiipii ... vähän niinkun joku tipaton tammikuu. : D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lihan terveellisyyteen en voi ottaa kantaa, kun en ole itse lihan terveydellisistä tai epäterveydellisistä vaikutuksista järin kiinnostunut, kun liha ei jokatapauksessa omaan ruokavalioon kuulu. Syöpäjärjestöillä on tähän olemassa jo kattavat tutkimukset sekä suosituksensa viikottaisesta lihan syöntimääristä, joten turhapa minun on niitä tähän referoida.

   Mutta jos oma terveys taikka eläinten kohtelun epäeettisyys tehotuotannon rattaissa ei ole riittävä syy edes hieman kohtuullistamaan sitä omaa lihan käyttöä, niin miten olisi ympäristötekijät? Niistä voi kuka tahansa lukaista lisää esim. täältä:

   http://www.animalia.fi/animalia-toimii/toimintakohteet/tuotantoel%C3%A4imet/ymp%C3%A4rist%C3%B6vaikutukset

   Lyhyesti Animaliaa referoiden tässä yksi vastaus siihen, mikä mm. on ongelmana on lihan syömisessä ja minkä vuoksi Docventuresinkin "kampanjassa" haluttiin ihmisiä herätellä. Jos ihmiset eivät kohtuullista lihan kulutustaan, niin ei tarvi enää kauaa tällä maapallolla meidän kenenkään taistella. Sinällään minulle on henkilökohtaisesti ihan sama, mitä muut ihmiset syövät, mutta olisi hyvä kuitenkin muistaa, että niillä omilla pienillä valinnoillakin on merkitystä ison kokonaisuuden (maapallon) kannalta (:

   " Tämän päivän koneistettu lihantuotanto kuluttaa moninkertaisesti enemmän fossiilisia polttoaineita tuotettua kaloria kohti kuin kasvisten kasvattaminen. Suuri osa (n. 70 %) maailman viljelykelpoisesta pinta-alasta käytetään laidunmaana tai karjanrehun kasvattamiseen. Vain hyvin pieni osa eläimille syötettävästä kalorimäärästä saadaan takaisin lihan, maidon tai munien muodossa. On ravinnon ja luonnonvarojen tuhlausta kierrättää kasvikset eläinten kautta. Jos haluamme, että ruoka riittää kaikille, meidän pitää vähentää lihankulutustamme radikaalisti.

   Karjatalous vie suuren osan maapallon vesivaroista ja on myös merkittävä vesistöjen saastuttaja. Naudanlihakilon tuottamiseen tarvitaan 100 000 litraa vettä, kun taas soijakilon tuottamiseen tarvitaan vastaavasti vain 2 000 litraa vettä.

   Eläinperäisten tuotteiden tuottaminen aiheuttaa lisäksi vakavia ympäristövahinkoja. Sademetsää on hävitetty karjatilojen tieltä. Märehtijöiden pilkkoessa ruokansa syntyy metaania, joka kuuluu kasvihuonekaasuihin. YK:n maatalousjärjestö FAO:n mukaan kasvihuonekaasujen vähentämisen kannalta ruokavaliolla on suurempi vaikutus kuin tieliikenteellä. Lisäksi kotieläinten virtsasta ja ulosteesta haihtuva ammoniakki aiheuttaa järvien ja maaperän happamoitumisen. Vesien rehevöityminen, lisääntyvä kalakuolleisuus sekä eroosio ovat muita esimerkkejä teollisen karjankasvatuksen haitoista."

   terveisin Hippi ;)

   Poista

Hei, kiitti kommentista (: