Eilen katkesi niin sanotusti kamelin selkä, kun yhden Suomen suurimman matkanjärjestäjän Instagram-sivuilla julkaistiin kuva heidän oppaastaan kellimässä huumattu tiikeri kainalossa, josta mm. Annika kirjoittikin jo kattavan postauksen. Tästä todella epäeettiseen toimintaan kannustavasta fotosta levisi ihan aiheellisesti melkoinen myllerrys, josta otti kopin myös Iltalehti omilla nettisivuillaan ja Reilun Matkailun yhdistys kommentoi tapausta täällä. Sosiaalisen median valtaansa ottaneen puhurin tiimoilta päätettiinkin pistää matkabloggajien kesken syyttävät sormet takaisin omiin taskuihin ja miettiä tätä ikävää asiaa vähän toisesta näkökulmasta #ReilutBlogit-haasteen muodossa. Miten voisin itse toimia vastuullisemmin niin omassa arjessa kuin matkoillakin? Minut haastoi mukaan maapallon toiselta puolelta Gia ja tartunkin tähän itselleni erittäin tärkeään asiaan oikein mielelläni!
Haaste menee näin:
1. Kerro minkälainen rooli kestävällä ja eettisellä toiminnalla on sinun elämässäsi.
2. Kerro jokin mukava kokemus mikä sinulla on ollut kestävästä matkailusta.
3. Haasta mukaan vähintään kolme muuta blogia. Sinun ei todellakaan tarvitse olla matkabloggaaja tätä varten, vaan voit kirjoittaa myös muista kestävään kehitykseen liittyvistä asioista.
Kerro myös kommenttiboksissa omista kokemuksista ja osallistu mieluusti sekä Twitterissä että Instagramissa hashtagillä #ReilutBlogit tähän kamppikseen ja jaa Facebookissa ilosanomaa myös muille, kun kohtaat hyvän tarinan! Voit osallistua tähän myös omassa blogissasi vaikket nimettyä haastetta saisikaan. Mitä enempi, sen parempi!
Ja meikämandoliini vastaa:
1. Olen ollut yli puolet elämästäni kasvissyöjä, joskin tänä päivänä linja on kääntynyt enemmänkin vegaaniuden puolelle. Tämä näkyy meidän perheen arjessa sekä kulutustottumuksissa luonnollisesti joka ikinen päivä, sillä myös puolisoni on jättänyt lihan ja muut eläinperäiset tuotteet pois niin ruokavaliostaan kuin muustakin kulutuksesta. Emme ole mieheni kanssa tällä tiellä pelkästään eläinten oikeuksien vuoksi (vaikkakin se suurin syy taitaa ollakin), vaan tiedostamme myös valintamme positiiviset ympäristövaikutukset, sillä yksi suurimmista ilmastoamme kuormittavista yksittäisistä tekijöistä on nimenomaan tehomaatalous ja etenkin naudanlihan tuotanto.
Kaikki minut tuntevat tietävät kuinka lähellä sydäntäni eläinten asiat ovat, joten olenkin vilpittömän iloinen aina, kun kuulen jonkun läheiseni alkaneen miettiä myös omia kulutustottumuksiaan eläinten oikeudellisesta näkökulmasta. Mainittakoon nyt esimerkkinä ystäväni Laura, joka lanseerasi itsellensä pienen vegehaasteen ja on sen myötä ottanut ohjelmaansa viettää kaksi täysin vegaanista päivää viikossa. Ihan mahtava juttu!
Meistä kukaan ei ole täydellinen kuluttaja, mutta jokainen voi kuitenkin pyrkiä omien resurssiensa mukaan toimimaan niin kestävästi ja eettisesti kuin mahdollista joka ikinen päivä. Pienistä puroista kasvaa isoja virtoja ja meitä on täällä maapallerolla PALJON, joten älä koskaan ajattele, ettei yksilön valinnoilla olisi mitään merkitystä!
2. Parhaat ja ikimuistoisimmat kokemukset kestävästä "eläinturismista" sijoittuvat meidän maailmanympärysmatkaan, jolloin pääsimme näkemään Uudessa-Seelannissa mm. luonnontilassa eläviä hylkeitä, pingviinejä ja delfiinejä. Kaikkein eniten meitä kuitenkin kosketti vapaaehtoisena työskentely Chiang Main Elephant Nature Parkissa, jossa asuu kymmeniä turismin kynsistä pelastettuja elefantteja. Näillä norsuilla ei ratsasteta, ne eivät maalaa kärsällänsä tai tee muitakaan temppuja turistien iloksi. Nämä kaverit saavat elellä niin luonnonmukaisesti kuin se vain on mahdollista valtavan kokoisessa vuorten ja joen ympäröimässä laaksossa yhdessä norsuystäviensä kanssa ilman kahleita, väkivaltaa tai alistamista.
Kotimaisena kohteena on pakko vielä mainita Somerolla sijaitseva pääasiassa maatila- ja tuotantoeläimille perustettu turvakoti Eläinsuojelukeskus Tuulispää, jossa vierailimme viime kesänä. Ihana paikka! Voin erittäin lämpimästi suositella jokaiselle, sillä kokemus voi olla todella avartava.
3. Haastan mukaan kolme reissaavaa ystävääni:
Herättävätkö nämä kestävämmän matkailun asiat teissä lukijoissa ajatuksia?
Keskustelu tärkeiden juttujen tiimoilta on aina tervetullutta, joten kommenttiloota on teidän!
Ihana! Voin vaan kuvitella miten upea kokemus tuo Elephant nature park on ollut ja Tuulispäätä fanitan ihan kybällä :-)
VastaaPoistaHienoa että saatiin tämä kampanja aikaiseksi!
Oli se! Oon sitä toitottanut nyt niin paljon, että jospa joku muukin innostuu sinne menemään vapaaehtoiseksi :) Ja sama koskee toki myös Tuulispäätä! Tää on kyllä huippu kamppis!
PoistaHeippa!
VastaaPoistaTäällä yksi blogisi säännöllinen lukija kommentoi ensi kertaa - valitettavasti nimettömänä, koska minulla ei ole tilejä joiden kautta rekisteröityä.
Tätä ekologisuutta kun usein reissublogeissa pohditaan, mielestäni olisi syytä pohtia ennen kaikkea itse reissaamisen eettisyyttä ja ekologisuutta. Nykyään matkustamisesta on tullut jokaisen henkilökohtainen oikeus riippumatta siitä, minkä verran vuosittaiset lentomatkat ympäristöä kuluttavat, ne kuitenkin kun ovat usein se suurin ja myös tulevaisuutta voimakkaimmin muokkaava ekologinen haitta (vaikka välttäisikin vaihtoja ja yölentoja). Pienistä valinnoista syntyy suuri kokonaisuus, mutta itse matkakohteessa tehtävät valinnat ovat kuitenkin mittakaavassa tosi pieniä lentämisen haittoihin verrattuna.
Itse en tässä asiassa (vielä) ole sen paremmalla tiellä kuin moni muukaan, mutta tarkoituksena on jatkossa pohtia reissukohteita siltä kantilta, että lentäminen jää minimiin ja jossakin vaiheessa kokonaan pois. Minulla on muutama tuttu, jotka tämän polun ovat jo valinneet.
Milla
Moikka Milla! Kiva että kommentoit ja olen kanssasi samoilla linjoilla. Mekin olemme pyrkineet lentoja vähentämään ja aina kun se vain on mahdollista, reissaamme muilla kulkuneuvoilla. Aina ei kuitenkaan onnistu, kun matkanteko muuten kuin lentämällä on todella hidasta ja aikaa usein rajoitetusti. Esimerkiksi viime talvena Aasiassa kuljimme kaikki mantereen sisäiset matkat pääsääntöisesti junilla ja Myanmarissa bussilla. Samaten viime syksynä menimme Pietariin junalla lentokoneen sijaan ja muutoinkin suositaan aina junaa ja vuokra-autoista otetaan se pienin, joka kuluttaa mahdollisimman vähän. Juuri ostin Oulun matkaa varten junalipun, vaikka lento oli saman hintainen jne. Eli mietitään kyllä kovasti näitä juttuja itsekin ja pyritään välttelemään lentoja, etenkin toistuvia lyhyitä sellaisia ja oleskella kohteessa ennemmin viikko kuin vain viikonloppu! :)
PoistaSilti uskon, että pienennämme omaa hiilijalanjälkeämme jokapäivisillä ruokavalinnoillamme merkittävästi. Vegaanin hiilijalanjäljen kun on tutkittu olevan puolet pienempi kuin sekasyöjän. Ilmastopuntarillahan tuon oman hiilijalanjäljen koon voi laskea ja sen kautta miettiä, miten sitä voisi jatkossa pienentää!
Tärkeitä pointteja, kiitos vielä tästä!
Mahtava kampanja!
VastaaPoistaHieman aiheen vierestä, mutta vegaaniudesta tuli mieleen: Minua kiinnoistaisi mitä ajattelette koirien ruokinnasta - mitä teidän ihanat chihut syö? Minustakin tuli syömisten osalta vegaani tammikuun vegaanihaasteen myötä, jee! :) Omalle chihulle on nyt tullut ostettua kotimaista luomunaudanlihaa, jota lisäilen kasvisten, riisin yms joukkoon.. Ilmeisesti koirakin voi olla periaatteessa kasvisruokavaliolla, mutta en oikein tiedä mitä siitä ajattelisin..?
Koira on karnivori eli lihansyöjä, koska sillä on lihansyöjän ruuansulatus ja ravintotarpeet. Koiran ruuansulatus pystyy käsittelemään kasviksia, mutta äärimmäisen hitaasti ja heikosti. On kamalaa, että kukaan edes harkitsee koiran ruokavalion muuttamista kasvisruokavalioksi. Kyseessä on kuitenkin eläin joka luonnossa söisi pelkkää lihaa, ihan sama vaikka se kuinka onkin kesytetty ja jalostettu.
PoistaKoira on omnivore, eli sekaruoan syöjä. Ilman lihaa se ei kuitenkaan tule toimeen, sillä kasviksissa ei ole ja sen elimistö ei pysty itse syntetisoimaan kasviksista kaikkia niitä ravintoaineita, joita se tarvitsee.
PoistaJep, juuri näin, eli koira on sekasyöjä ei lihansyöjä, kuten kissat.
PoistaIhan huikeaa S, että olet valinnut vegaanisen elämäntavan! Arvostan todella paljon :) Ja ihan samoja juttuja täälläkin harva se päivä pohditaan, eli miten ruokkia koirat. Olen tullut siihen lopputulokseen, että myös koirat ansaitsevat elää lajityypillistä elämää, samalla tavoin kuin muutkin eläimet, niin karsealta kuin se tässä tapauksessa kuulostaakin. Olen antanut koirille riistalihaa, mutta syövät myös nappuloita (lammas-riisi) ja luomupurkkiruokaa saa tilattua useista nettikaupoista. Koitan parhaani mukaan vältellä kaikkia koiranruokia, jotka sisältävät kanaa, koska se on mielestäni vähiten eettistä. Onneksi koirat ovat nuin pieniä, niin lihankulutus ei ole ihan järkyttävän suuri, mutta tähän asiaan ei jotenkin tunnu olevan sellaista "oikeaa" ratkaisua, joten näillä mennään :/
Kiitos vastauksesta! Erittäin järkevältä kuulostaa. :) Pitääpä katsella nettikauppojen valikoimaa tarkemmin.
PoistaYllätin itsenikin ja osallistumiseni tähän kuumaan perunaan on nyt eetterissä. :) Kiitos haasteesta!
VastaaPoistaJee kiitos Kea! Loistopostaus! :)
PoistaKiitos haasteesta, vastattu on! :)
VastaaPoistaKiitos Laura! Ihania kokemuksia sulla! Etenkin se ekohostelli sekä laittomalta kaupalta pelastetut villieläimet <3
PoistaMitä enemmän näistä asioista puhutaan, sitä enemmän ihmiset tulevat tietoisiksi asioista. Olen valitettavasti huomannut sen, että ihan oikeasti iso joukko ihmisistä ei tajua, kuinka epäeettistä esim juuri norsuviihde lomamatkoilla on. On karmeaa kuunneltavaa, kun ihmiset kotimaassa sitten ihastelee näitä "kokemuksiaan" ja latailee fb:n profiilikuviksi juurikin näitä poseerauksia vangittujen eläinten kanssa. Olen joskus sanonut näille, että olisiko ok, jos Suomessa vangittaisiin muutama hirvi tai ilves ihan turistien iloksi ja viihteeksi. Tuntuu, et ihmiset tarvii ihan konkreettisia esimerkkejä, ennenkuin silmät oikeesti avautuu edes hitusen.
VastaaPoistaTästäpä tuliki pieni saarnamainen purkautuminen :D Kiitokset sinulle kirjoituksesta ja etenkin tietoisuuden levittämisestä. Uskon vakaasti siihen, että joku päivä täällä pallolla tajutaan, että eläimet ns samalla viivalla meidän kanssa.
Juuri näinhän se menee. Siksi onkin tosi tärkeää, että näistä puhutaan ja sosiaalinen media onkin varmasti paras keino jakaa tietoa isoille massoille :) Loistava muuten tuo pointti, että nuiden esimerkkien kauttahan tätäkin kuviota pitää avata. Ja mitä ihmiset sanovat siitä, että se hirviemo ammutaan, kaapataan vasa ja pidetään sitä nälässä ja ahtaassa tilassa päiväkausia väkivallalla alistaen. Olisko sen selkään sitten niinkun ihan ok mennä? Huh.
PoistaKiitos vain itsellesi! <3
Mukava, että asiaan tartuttiin tällaisen haasteen muodossa. :) Meidän perheemme hiilijalanjälki on kasvanut aika roimasti vuoden vaihteen jälkeen, kun äitini piti siirtyä Helsinkiin töihin työpaikan lakattua Oulusta. Tämähän siis tarkoittaa sitä, että hän joutuu lentämään kahdesti viikossa; maanantaina Helsinkiin ja perjantaina takaisin Ouluun. Junalla aikaa menisi niin paljon, ettei hän ehtisi olla viikonloppuna ollenkaan kotona. Tuttavapiirissä on paljon ihmisiä, jotka joutuvat kulkemaan kaukana töissä joko autolla, junalla tai lentokoneella. Töitä on aika huonosti pohjoisessa ja kaikki vielä pyritään keskittämään pääkaupunkiseudulle.
VastaaPoistaTuo on kyllä ihan totta, että pohjoisesta työt siirtyy tänne etelään, niin lentoliikenne vain lisääntyy. Ja ihan ymmärrettävää, ettei äitisi voi junalla joka viikko puksutella molempiin suuntiin, kun onhan se tärkeää viettää aikaa oman perheen kanssa niin paljon kuin mahdollista.
PoistaKylläpä herätti sen verran, että pienesti kirjoittelin ajatuksia blogiinikin! :)
VastaaPoistaHei loistavaa! :)
PoistaKiitos mielenkiintoisesta postauksesta, mikä herätti paljon ajatuksia. En voi olla jakamatta ottamatta osaa keskusteluun hieman kriittisemmällä puheenvuorolla.
VastaaPoistaMinusta on hyvä, että tämänlaisista asioista keskustellaan ja monen matkustavan olisi hyvä pohtia sitä, kuinka nähdä maailmaa tukematta tuhoavaa toimintaa ja toimimalla itse mahdollisimman järkevästi. Mutta tosiasia kuitenkin on, että kaukomatkailu ei voi olla ekologista. Piste. On naiivia, että tässä kohtaa käydään keskustelua "ekologisesta matkustamisesta" kun koko konsepti on melko harhainen. Kyllä, omaan matkustamiseen voi puuttua ja ekologisempia kestävämpiä valintoja voi tehdä, mutta ihminen joka nousee lentokoneeseen ei voi kyllä kerätä mitään pisteitä hyvästä maailmaa pelastavasta toiminnasta. Itsekin tykkään matkustella ja nähdä maailmaa - se on yksi parhaimpia asioita elämässä - mutta tiedostan, että tämä tapa tekee minusta epäekologisen toimijan, jota mikään kasvissyönti ja kirppareilta ostaminen ja pyörällä ajaminen ei pelasta. Ja minusta matkustelussa mikään tarkoitus ei pyhitä keinoja. Jos on perhettä ja ystäviä kauemmissa maissa ja haluaa päästä niitä tapaamaan niin se on täysin ymmärrettävää, mutta ei poista toiminnan epäekologisuutta. Jos ajattelee, että oma mieli avartuu ja matkustamisen kautta oppii ymmärtämään paremmin muita niin ajatus on kaunis, muttei millään muotoa riittävä. Kaukomatkailu on vain yksi tapa matkustaa muiden joukossa, mutta jos sitä tekee on aika paksua esittää, että olisi jollain tavalla ekologinen ihminen. Pointti on, että matkustaa voi ekologisemmin mutta harvemmin ekologisesti ja olisi kiva jos kaukomatkailuun ei liitettäisi tällaista harhaanjohtavaa retoriikkaa.
Jos omasta kaukomatkailusta on huono omatunto tai muuten vaan haluaa tukea kestävämpää kehitystä niin kannustaisin tutustumaan esimerkiksi järjestöön nimeltä Greenseat (http://greenseat.nl/en/). Tälle järjestölle kohdistetut vapaaehtoiset maksut käytetään kestävän energiantuotannon kehittämiseen kehitysmaissa. Maksut eivät tietenkään lentomatkustamisen hiilijalanjälkeä pienennä, mutta kenties kompensoivat kokonaisuutta.
Kevätterkuin,
Kaisa
Kiitos kommentista! Jokainen voi olla asiastsa omaa mieltänsä ja olen ihan samoilla linjoilla, että matkustamatta jättäminen olisi se ekologisin vaihtoehto. Mutta siitä olen kyllä eri mieltä, etteikö muilla elämän valinnoilla olisi merkitystä sen oman kokonaishiilijalanjäljen pienentämisessä. Jokaisen ihmisen nyt täytyy syödä ja jos valitsee lautaselleen useimmiten kasvis- ja kausituotteita, niin sillä on merkitystä. Pitäisikin tehdä postaus muuten nuista vapaaehtoisista lentomaksuista, joita siis maksoimme kun läksimme sille maailmanympärysmatkalle. Niinkuin sanoit, ei ne hiilijalanjälkeä pienennä, mutta kyllä itselle tuli edes aavistuksen puhtaampi omatunto. Ja itseasiassa eikös ne lyhyet lennot saastuta suhteessa eniten (nousut ja laskut), joten on aina ekologisempaa matkustaa kauemmas ja pysytellä siellä pidemmän aikaa. Me ei olle lennetty nyt vuoden sisään kuin minä yhden ainoan kerran Sveitsiin, joten kyllä matkustaa voi onneksi muutenkin lentämällä.
PoistaKivaa kevättä Kaisa!
Kyllä, ehdottomasti muilla omilla elämänvalinnoilla on merkitystä suuremman kokonaiskuvan kannalta. Lentomatkustaminen on vain niin järkyttävän epäekologista, että toiminnan kompensoimiseen ei riitä pelkkä vegaanius. Jos kauemmas matkaa, on melko haasteellista päästä paikan päälle muulla kuin lentokoneella ja olet oikeassa, että sitten sopii ollakin matkalla pidemmän aikaa. Esimerkiksi viikon pyrähdys Thaimaahan kuulostaa melko kestämättömältä toiminnalta. Lyhyemmistä lennoista sen verran, että niitä ei pitäisi olla ollenkaan ja tulevaisuudessa näin varmaan tulee olemaankin. On ihan uskomatonta, että nyt Helsingistä voi lentää jonnekin Kuopioon!
PoistaMutta kiva kun sivusit tätä ekologisemman matkustamisen aihetta. Näistä jutuista toivoisi puhuttavan myös laajemmin ja kriittisemmin varsinkin sellaisissa blogeissa, jotka tituleeraavat itseään matkablogeiksi. Jotenkin tuntuu, että varsinkin nuorisolla on melko tiedostamaton ote näihin juttuihin, eikä blogimaailma useinkaan auta näiden solmukohtien avaamisessa. Ihmisten syyllistäminen on täydellisen perseestä, mutta jos joku haluaa tietää asioista enemmän niin on hyvä, että pohtivaa ja kriittistä materiaalia on tarjolla. Siinä kohtaa blogit ovat avainasemassa. :)
- Kaisa
Kiitos tästä erityisesti ekologista kestävyyttä valottavasta postauksesta! Erityisesti tuohon edelliseen kommenttiin + vastaukseen vielä sen verran lisäten, että vaikka ekologisesti kestävin tapa olisi jättää matkustamatta (mistä olen itsekin ihan samaa mieltä, näinhän se menee), haluan myös ajatella että ekologinen kestävyys ei ole ainoa kestävyyden muoto, jota matkoilla(kin) voi ottaa huomioon ja tukea / jättää tukematta :)
VastaaPoistaJuuri näin! :) Kiitos Sofia kommentista! Nämä on hyviä juttuja ja tosi kiva, että ihmiset näitä ajattelevat.
PoistaHyvä postaus! delfiineja ja pingviinejä olisi kiva päästä näkemään.
VastaaPoistaMinäkään en juurikaan syö liharuokia
Hienoa hienoa :)
PoistaHyvä postaus tärkeästä aiheesta. Kannoin korteni kekoon ja kirjoitin aiheesta muutaman rivin. :) Haastoin lisätyyppejä mukaan, toivottavasti tarttuvat asiaan. Mitä enemmän puhetta, sitä enemmän toivottavasti tekojakin. :)
VastaaPoistaOi mahtavuutta! Kiitos Jenni :)
PoistaOletteko koskaan harkinneet jotain pidempää laivareissua?:) tuli vain tuosta mieleen että jos kiinnostaa matkustaminen ilman jatkuvia lentoja edes takas. Minulla on nyt sellainen pitkä laivareissu harkinnassa, etenkin Englannista löytyy monipuolisia laivareittejä vaikka minne upeisiin kohteiseen, pitää ihan mainita jos voisi olla muillekin hyötyä. Laskin myös että saattaisi tulla halvemmaksikin pitkä laivareissu kuin monet lennot+hotellit useaan eri kohteeseen. Euroopassa interrail tyyppiset junareissut onnistuu aika hyvin, olen sen tapaisilla liikkunut pari vuotta lensin viimeksi 2013
VastaaPoistaOn tollasta tullut mietittyä, mutta harvemmin on mahdollista käyttää aikaa niin paljon, kuin se veisi :) Toisekseen, en tiedä onko laivalla matkustaminen ainakaan yhtään ekologisempaa kuin lentäminenkään... Reilaus on kyllä ihan huippua! Sellaisella on tullut oltuakin ^_^
Poista