2013/10/23

Kruunuvuoren unohdetut huvilat

Oletko koskaan kuullut Helsingin Kruunuvuoresta ja sen hylätyistä huviloista? Minä olin ainakin vuosi sitten ihan hoomoilasena, kun ensimmäisen kerran tällainen huikea mesta lävähti netin syövereistä verkkokalvoilleni. Ja kyllähän se edelleen ihan uskomattomalta tuntuu, että Laajasalon rantakalliolta löytyy aarniometsän keskeltä niin mieletön ja eristyksissä oleva paikka, josta vielä kaiken lisäksi avautuu esteetön merinäköala kohti Helsingin keskustaa. Että ainakin puitteet on vimpan päälle kunnossa! Rakennukset toimivat vuosikymmeniä sitten eliitin hulppeina kesäasuntoina, mutta ovat sittemmin autioituneet ja jätetty luhistumaan luonnonvoimien ja kaiken maailman vandaalien armoille.

Mutta minkä ihmeen takia nämä upeat pytingit näin lähellä Helsingin keskustaa on sitten ylipäätänsä hylätty? Mitä kummaa tapahtui vuosikymmeniä sitten? No siitähän minä päätin ottaa neiti etsivämäiseen tyyliin selvää ja vastauksen tarjoilikin Minna Torpan ja Aurora Reinhardin kirjoittama kirja, Kruunuvuori - unohdettujen huviloiden tarina. Kannattaa lukea.

"Kruunuvuoren alue kuului alun perin Uppbyn kartanoon, jonka maita vuokrattiin 1880-luvulta alkaen Helsingin säätyläisille huvilapalstoiksi. Kesänvietto huvilalla oli tuolloin tulossa muotiin ja alueelle rakennettiin useita huviloita. Vuonna 1912 tila myytiin saksalaissyntyiselle kauppaneuvokselle ja Saksan konsulille, Albert Goldbäck-Löwelle, joka nimesi sen Kissingeksi. Toinen maailmansota kuitenkin mullisti leppoisan kesänvieton. Saksan hävittyä sodan Suomessa asuneiden saksalaisten omaisuus luovutettiin Neuvostoliitolle, myös Kissinge. Vuonna 1955 Neuvostoliitto myi Kruunuvuoren huvila-alueen vuorineuvos Aarne Aarniolle, joka kaavaili sinne kerrostaloja. Kun kaupunki ei myöntänytkään rakennuslupaa, huvilat jätettiin oman onnensa nojaan Aarnion Palkki Oy:n työntekijöiden kesäasunnoiksi. 

Talojen vähitellen rapistuessa Kruunuvuori on lähes autioitunut. Kruunuvuoren surumielinen idylli tulee katoamaan pian, sillä läheisen öljysataman paikalle suunnitellaan Kruunuvuorenrannan asuinaluetta kymmenelle tuhannelle asukkaalle."
Sotien jälkeen alue siis autioitui pikkuhiljaa kaavoitusongelmiin, kun kaupunki ei myöntänyt rakennuslupia kerrostaloille (sinänsä ihan hyvä päätös, muuten tuollakin todennäköisesti tönöttäisi YYA-hengessä rakennettu Merihaka vol2). Nyt tämä lupa on kuitenkin ymmärrykseni mukaan myönnetty ja tulevana keväänä Kruunuvuoren hylätyt huvilat ovat muisto vain uuden, modernin asuinalueen historiassa.

Menkää siis ihmeessä kokemaan tuo mystinen paikka vielä, kun se on mahdollista! 

Me kävimme viikonloppuna ja kyllä tällaisen historiaan hurahtaneen sydän läpätti ihmetyksestä, kun kuvittelin millaisia tarinoita näiden rapistuneiden huviloiden seinät pitävätkään sisällään. Vaikka suurin osa taloista onkin ihan purkukunnossa, on pari parhaiten säilynyttä kunnostettu ja otettu uudelleen käyttöön. Onneksi. Toivottavasti ne myös tullaan säilyttämään muistona Kruunuvuoren värikkäistä vaiheista.

Mukavaa keskiviikkoa!

EN // Forgotten villas in Kruunuvuori, Helsinki.

Photos: 
Olympus OM-D E-M5
M. Zuiko 45mm f1.8
Sigma 19mm f2.8


36 kommenttia :

 1. Luin näistä huviloista ensimmäistä kertaa pari viikkoa takaperin toisesta blogista ja olin jo silloin ihan sydän sykkyrällä! Wow, mitä tarinoita nämä voisivatkaan kertoa. Vähän surettaa tuo kaavailtu uusi asuinalue, ja sen alle jäävät huvilat ja niiden tarinat, mutta ymmärtäähän tuon, asuntoja tarvitaan. Ja niinkuin sanoit, toivottavasti huviloista edes muutama säilytetään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niin sääli, että nämä huvilat on päästetty rapistumaan. Ja vielä käsittämättömämmän asiasta tekee se, että se on niin huikealla paikalla. Harmi tosiaan, että lähes koko alue jyrätään.

   Poista
 2. Sama juttu kuin yllä Tuijalla, että luin näistä tänäkesänä ensimmisen kerran jostain toisesta blogista. Ja en, en tiennyt niiden olemassa olosta mitään! Tässä sitä näkee, että omasta kotiseudusta löytyy paljon nähtävää, ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan (heh, vaikka merellä vietämmekin kaiket kesät =D). Tänne pitää päästä kameran kanssa, kun se vielä on mahdollista, kiitos vinkistä! Niin ja mahdottiman ihania kuvia olit ottanut paikasta =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinpä! Kyllä kotimaan matkailussa on voimaa ja eksotiikkaa (:

   Poista
 3. Me oltiin Juhannuksena :) On kyllä jännä paikka...

  http://kinttupolulla.blogspot.fi/2013/06/kaupunkijuhannus-meren-aarella-koska.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi mahtavalta näyttää teidän juhannus! EI tainnut olla väentungosta ;)

   Poista
 4. Olipa ahdistavan näköistä. Vanhat talot ovat lähellä sydäntäni, joten tuntui surkealta katsoa kuvia. Näin sieluni silmin miten kauniilta ne näyttäisivätkään, jos eivät olisi jääneet oman onnensa nojaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Surullista siellä toden totta olikin. Jotenkin aika ihan pysähtyi tuolla samoillessa.

   Poista
 5. Miten upea paikka tuo onkaan ollut silloin loistonsa päivinä... :) Kylmät väreet kulki pitkin selkää näistä kuvista. Paikka olisi varmasti vielä mystisempi ilman noita graffiteja ja muita töherryksiä... Miksi aina pitää sotkea? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mekin ihmeteltiin, kun joka paikka oli täys lasinsiruja, roskaa ja töherryksiä. Ei voi käsittää.

   Poista
 6. Käyn melkein päivittäin koiran kanssa Mustikkamaalla lahden toisella puolen ja katselen aina tuonne kallioille päin. Kuvasin viime vuonna yhdet häät siellä lähellä Stansvikin kartanolla ja ihastelin aluetta jo silloin. Täytyypä mennä tässä lähiaikoina koiran kanssa käymään ihan kunnolla kun näitä kuvia tulvii nyt joka tuutista ja olisihan harmi jos alue jäisi näkemättä ennen sen tuhoamista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta tuohan on ihan huudeilla, että ensi kerralla suuntaatte tuonne (: Siellä oli vaan melkoisesti lasinsiruja, että meilläkin oli kaverin koira jatkuvasti sylissä siitä syystä..

   Poista
  2. Kiitos vinkistä! Laitetaan Javalle lenkkarit jalkaan... :)

   Poista
  3. Teidän kaveri taitaiskin olla vähän turhan raskas kannettavaksi :D

   Poista
 7. Harmi, että hommat on menneet niinkuin on menneet. Kaikista kaunein tämä paikka olisi alkuperäisessä loistossaan.

  VastaaPoista
 8. Ihana ja mystinen paikka on! Tykkään kovasti! Täällä (tekemässäni juttusarjassa) tarkat vinkit, miten sinne pääsee! http://www.city.fi/blogit/2485/vaihtoehto+ita-helsingista+kruunuvuoren+hylatyt+huvilat/123869

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä! Tästä on taatusti hyöytyä monelle, kuka sinne yrittää suunnistaa (: Ei ole mikään ehkä helpoin paikka löytää sattumalta.

   Poista
 9. Vautsi!! Voin kuvitella miten mystinen ja jännittävä fiilis olis kierrellä tuola :) olis ihanaa päästä käymään...täytyy pistää korvan taa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti käydä, jos vain Helsingin seudulla liikuskelee!

   Poista
 10. Ei, en ollut kuullut aikaisemmin. Pitää ehdottomasti koettaa muistaa vierailla ennen kevättä. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
 11. Me vierailtiin Kruunuvuoressa viime kesänä ja silloin postailinkin aiheesta, koska paikka teki todellakin suuren vaikutuksen! Hämmentävintä oli ehkä se, että kuulin koko paikasta ensi kertaa vasta silloin, vaikka asutaankin ihan pyörämatkan päässä kyseisestä paikasta Oli siis pakko lähteä melkein samalta seisomalta katsomaan :) Tunnelma oli kyllä mielenkiintoinen sekoitus historiaa, kauneutta ja vähän sellaista aavemaisuuttakin. Vähän haikealta tuntuu ajatus siitä tulevasta asuinalueesta, koska sen jälkeen se tunnelma on kyllä väistämättä mennyttä :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! En tajua miten se olikin mennyt niin itseltä kuin Laajasalossa asuvalta ystävältäni kokonaan ohitse :D No nyt se on nähty ja voisin kyllä mennä vielä uudestaankin ennen kuin koko alueen henki muuttuu, niinkuin sanoit. Mystinen ja kovin surumielinen paikka.

   Poista
 12. Oi ei miten surullista, että noin upeita huviloita ja kaunis paikka hyljätään. Kylläpä laittoi harmittamaan!! Rakastan vanhoja rakennuksia ja oon aina haaveillut tuollaisesta vanhasta pienestä huvilasta. Mikä surku!! :(

  VastaaPoista
 13. Luulin, että nuo tönöt on jo aikoja sitten jyrätty maantasalle. Se on kyllä niin kaunis paikka.. :/

  VastaaPoista
 14. Onko nämä kuvat otettu olympus om de m5? :) mitä objektiivia käytit?

  VastaaPoista
 15. Muokkaatko näitä kuvia paljonkin ennen tänne laittoa, vai tuleeko kamerasta suoraan näin hyviä kuvia? :) itsellä harkinnassa samainen kamera, ja mietin mitkä objektiivit siihen hankkisin.mitä itse käytät eniten? Sopiiko sigman 19mm f2.8 hyvin maisemiin ja "yleiskuvaukseen"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muokkaa paljon, mutta jokainen kuva käy läpi Lightroom käsittelyn, jossa muokkaan tarvittaessa värisävyjä ja esim. valkotasapainoarvoja (: Suosittelen kyllä kameraa oikein lämpimästi! Tuo 19mm sopii mielestäni hyvin juuri maisemiin ja dokumentaariseen kuvaukseen. Vielä parempi vaihtoehto olisi juuri tullut M.Zuikon PRO zoomlinssi, mutta se on aika paljon arvokkaampi kuin tuo kiinteä Sigma.

   Poista
  2. Juu sen pron hinta oli aikas suolainen :D luuletko että olisi parempi ottaa om de m5:sen runko ja siihen m.zuikon 45mm 1.8 ja toi sigman 19mm ku se että ottas kittiobjektiivilla?

   Poista
  3. Nämähän on luonnollisesti mielipideasioita, mutta tuo kitti on ihan varmasti hyvä yleislasi etenkin, jos ei ole tarkkaa käsitystä siitä "mitä haluaa" kuvaamiselta ts. millaisia linssejä tulee eniten tarvitsemaan. Mutta itse tein juuri niinkuin tuossa kirjoitit, että ostin rungon ilman kittilinssiä ja sitten siihen lisäksi muutaman linssin (: Tuo PRO olisi nyt seuraavana hankinnassa, mutta pitänee hetki vielä säästää euroja...

   Poista

Hei, kiitti kommentista (: