2013/05/22

Not all those who wander are lost

Varattiin eilen lennot. Sitä on tullutkin harrasteltua viime aikoina jonnin verran. Nämä lennot tosin kustantivat vain 49 euroa per kärsä, sillä kyseessä oli väli Helsinki-Lontoo ja päivämääränä lauantai 16. marraskuuta. Tuona aamuna klo 7.40 meidän pieni perheemme lähtee kiertämään maapalloa unelmiensa matkalle ja sanoo hyvästit rakkaalle kotimaalle kolmeksi pitkäksi kuukaudeksi. Ehdimme viettää yhden yön Lontoossa, sillä jatkamme matkaa sunnuntai-iltana kohti San Fransiscoa.

Jollekin kolme kuukautta voi olla lyhyt aika reissun päällä, mutta ainakin meille se on ihan älyttömän pitkä pätkä. Itse olen ainoastaan kerran ollut poissa kotimaasta puolisen vuotta asuessani vaihto-oppilaana Irlannin nummilla, mutta kaikki muut reissut ovat siis olleet maksimissaan kuukauden mittaisia. Puhumattakaan J:stä, jolle pisin aika ulkomailla yhteen pötköön taitaa olla pari viikkoa. Sanomattakin lienee selvää, että alkaa pikkuhiljaa jännittää! Miten ihmeessä raskin jättää koko elukkalauman tänne kotiin? Kai ne pärjää? Se onkin oikeastaan ainut huolenaiheeni sen lisäksi, että riittäähän meillä varmasti rahat.


Olemme laskeneet aika tarkkaan matkabudjettia viikkotasolla riippuen ihan siitä, missä maassa kulloinkin olemme. Aasiaan voi huoletta kuvitella menevän maksimissaan 20 euroa henkilöä kohden päivässä (sisältäen majoituksen ja ruuat), kun taas Australian pätkälle luku onkin 70-80 euron luokkaa. Aika huimat on erot! Ei varmaan tarvi ihmetellä, miksi puolet reissusta tullaankin viettämään Aasian kamaralla... Yksi viikko tosin on Aasiassakin aavistuksen arvokkaampi, sillä vietämme sen Pohjois-Thaimaassa luonnonpuistossa turismin kynsistä pelastettuja norsuja hoitaen ja viidakkoon puita istuttaen. Puolet rahasta tämän viikon aikana (20 eur/pv) menee meidän omaan ylläpitoomme ja toinen puolisko lahjoitetaan luonnonpuistolle. Nämä vapaaehtoisilta kerätyt varat käytetään lähinnä norsujen ruokien hankkimiseen, mutta jatkuvasti tarvitaan uusia lahjoituksia, jotta norsujen elintilaa voidaan laajentaa ja ottaa puistoon asumaan uusia kaltoin kohdeltuja viidakon jättiläisiä. Tämä viikko Chiang Maissa tulee taatusti olemaan yksi reissumme ehdottomista kohokohdista!

Oman osansa matkakassasta vievät tietysti rokotukset, jotka J:lle täytyy ennen reissua hankkia. Minulla pitäisi kaiken olla jo kunnossa. Lisäksi kustannuksiin pitää laskea viisumit, mantereen sisäiset matkat niin maalla kuin ilmassa, auton vuokra sekä bensakulut niin Uuteen-Seelantiin kuin Jenkkeihinkin, unohtamatta tietenkään kaikkia kotimaassa juoksevia kustannuksia, kuten asuntolainan lyhennykset sekä hevosen tallivuokrat. Tietysti kun reissussa ollaan, siellä halutaan nähdä ja kokea asioita, joten sitäkin varten on hyvä olla joku satanen taskussa. Rinkat on onneksi molemmilla, mutta riippumattoon ja kevyisiin vaelluskenkiin trekkausta varten pitäisi vielä sijoittaa. Huh. Onneksi ne päälennot sekä osa majoituksista on jo maksettu. Kovasti tässä on säästelty ja pihistelty, mutta samalla linjalla siis jatketaan vielä melkein puoli vuotta, jolloin viimein odotettu marraskuu koittaa. (Kerrankin joku odottaa iki-ihanan, märän ja piemän marraskuun saapumista..)


Mutta kyllähän sen täytyy olla kaiken tämän pihistelyn arvoista. Irtiotto arjesta ja pois hyppääminen hermoja raastavasta oravanpyörästä tekee varmasti hyvää meille molemmille. Muistamme tämän kuluneen vuoden taatusti ainakin siitä, että olemme tehneet ihan älyttömästi töitä unelmiemme matkan eteen. Muistamme tämän ajan varmasti myös läpi vuoden jatkuneesta ensimmäisen yhteisen oman kotimme remontoinnista sekä yhdestä elämämme tärkeimmästä päivästä, jolloin sanomme toisillemme tahdon. Ja myöskin siitä hetkestä, jolloin hyvästelemme kyyneleet silmissä kaikki läheisemme ja olemme rinkat selässä valmiina ottamaan loikan kohti tuntematonta. Yhdessä. Avioparina.

Ihanaa viikkoa ystävät! 

Kyllä tämä elämä on mahtavaa.


26 kommenttia :

 1. Tuo kutkuttava fiilis matkaa odotellessa. Ihan parasta :) Itse olin siinä mielessä hieman outo, etten osannut matkaa juurikaan jännittää. Ehkä se tuntui niin uskomattomalta jutulta, ettei sitä oikein realisoinut. Ja nyt, 2,5 vuotta reissun jälkeen, on taas sellanen olo, että mitä? Minäkö? Olinko minä todellakin tuolla kaikkialla? :D Onneks on matkapäiväkirja (suosittelen!) ja lukuisat kuvat todistusaineistona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä parasta (: Ei minuakaan sinällään reissu jännitä, vaan se, että miten mun "karvalapset" pärjää ja mitä jos niille sattuu jotain poissaollessamme. Hui. Mutta kyllähän niillä asioilla on tapana järjestyä!

   Onneksi on tämä blogi, niin matkapäiväkirjaa tulee pidettyä ja kuvia räpsittyä vähän kuin itsestään ;) Varmasti on ihana palata muistoihin niiden kautta. I feel you!

   Poista
 2. Aivan ihanalta ja jännittävältä kuulostaa. Kateuksissa lueskelin täällä myös teidän lomasuunnitelmista. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Kyllä tätä on suunniteltukin (: Nyt se vihdoin on konkretisoitumassa!

   Poista
 3. Matkastanne tulee varmasti upea ja sillä on kyllä hieno symbolinen merkityksensä. Tuo norsuhomma kuulostaa aivan huippumahtavalta. Pidäthän sitten täällä blogin puolella meidät ajan tasalla? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Norsuhommaa odotetaan molemmat kyllä hirmuisesti! Ehkä sitten joskus myöhemmin päästään niitä orankeja auttamaan? Mene ja tiedä, mutta tämä nyt tuntui parhaalta ratkaisulta (:

   Pidän tietenkin! (: Lupaan päivitellä edes sen kerran viikossa blogia ja toki sitten Instagrammin ja Facen puolella voi tapahtua vähän tiuhempaankin!

   Poista
 4. Kuulostaa kyllä aivan mahtavalta! :) Erityisesti tuo luonnonpuisto-osuus, siitä haluan sitten tietää paljon! Että jos itsekin joskus sinne lähtisi norsuja hoivaamaan.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä tulee kyllä taatusti sitten ihan oma postauksensa (: Ja ehkä jo ennen reissua voisin kertoa paikasta ja sen periaatteista hieman enemmän! Ei muuta kuin norsuja hoivaamaan! Ihana tukea tuollaista paikkaa, joka tekee oikeasti hyvää norsujen eteen, toisin kuin valtaosa norsuturismista Thaimaassa tekee ihan päinvastoin :(

   Poista
 5. Aika huikeeta vuotta olet elämässä! Saa nähdä raskinko itse tänä vuonna lainkaan poistua Suomen kamaralta, mutta nautiskelen sinun matkassa mukana blogin kautta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäpä sitä merta edemmäs kalaan lähtemään, kun täälläkin on niin paljon nähtävää (: Juuri mietiskelin, että häiden jälkeen olisi kiva tehdä pieni lomamatka Ahvenanmaalle pyöräilemään!

   Poista
 6. Matka kuulostaa huikeelta, täydelliseltä reissulta ja on varmasti jokaisen pennin arvoinen! Norsujen hoivaaminen on varmasti upeeta ja ihanaa, että pääsette tekemään itse ja näkemään, että apu menee varmasti perille <3 Luonnollisesti, täällä jo odotellaan tulevia matkakertomuksia sitten aikanaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 No sepäs se. Ihana päästä tuolla reissulla tekemään jotain hyvääkin ja nimenomaan eläinten puolesta! Ei malta odottaa (:

   Poista
 7. Ihana matka teitä odottamassa!! :) Kunnon irtiotto ja upeita kokemuksia yhdessä. Ihan uskomatonta että menette häämatkalla tekemään vielä hyvää. Niin moni haaveilee luksuslomista joissa saa rentoutua, ei sillä kyllähän nekin irtiottoja ovat, mutta tuollainen kokemus saada pariskuntana jonka te koette, on varmasti iso yhdistävä juttu lopuksi elämää. Teillä on suuri sydän! ♡ :) Täälläkin kyllä innolla odotetaan kuulla matkasta!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Irtiottoja nekin, mutta me ei haeta mitään luksusta, vaan uusia kokemuksia, tutustumista uusiin kulttuureihin ja tosiaankin edes jotain, missä voimme olla avuksi (:

   Kiitos ihanista sanoista <3

   Poista
 8. Vau, kuulostaa ihanalta! Rupesin jo odottamaan reissua teidän puolesta. ;) Olisi ihan huippua kiertää maailmalla noinkin pitkään, tai puhumattakaan puolen vuoden tai vuoden mittaisesta reissusta. Niin se vaan menee, että unelmien eteen pitää uurastaa. Harmi, että monesti raha ratkaisee, mutta onneksi elämän parhaimmat asiat ovat ilmaisia! :) Vivi Vinna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille tämäkin tuntuu jo pitkältä ajalta :D Alunperin suunnittelimme puolen vuoden reissua, mutta totesimme, ettei se ole ehkä meitä varten. Ei enää, kun on kuitenkin nuita karvakavereita koti täynnä. Pääseehän sitä sitten lähtemään uudelleen, jos siltä tuntuu! (:

   No siinä olet ihan oikeassa! Parhaimmat asiat ovat todellakin ilmaisia ja niistä jutuista saakin olla kiitollinen joka päivä (:

   Poista
 9. Kokemus puhuu: on se sen arvoista! Kannattaa olla tosiaan pelivaraa budjetissa tonni tai pari, jos keksittekin tehdä jotain kallista (kuten hypätä laskuvarjolla tai tehdä sukelluskurssin). Meillä meni just noiden extrajuttujen takia sen parisen tonnia yli budjetti, mutta oltiin varauduttu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole meidän juttuja nuo laskuvarjohypyt taikka sukellukset, mutta tosiaan eihän sitä tiedä jos jotain sellaista halutaan kokea, johon pitää varautua (: Kiitos vinkistä! Pitää yrittää säilöä siis kaikki rahat mitä ikinä vain kasaan ehditään saada :D

   Poista
 10. WAU! Tuo on kyllä jotain ihanaa, takuulla ja nimenomaan - avioparina! <3
  Tajusin juuri tuota lukiessani, että niin viimeistään marraskuussa tämäkin täti loikkaa kohti tuntematonta ja pakkaa laukun ja koirat ja lähtee miehen perässä maailmalle. Minne? Sitä ei tiedä mutta jotain yhtä jännää varmasti luvassa kuin teilläkin, tosin sukulaisille ja ystäville pitää sanoa hiukan pidemmät heiheit;t...

  Ihanaa elää teidänkin avioitumisessa ja lähdössä mukana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, niinpä! (:

   Niin ajatella! Kohta se sinunkin tulee aika sanoa heipat, mutta ehkä sitä vielä joskus pääsee takaisinkin jos haluaa? (:

   Poista
 11. Teille tulee todella todella upea kokemus. Varmasti mietityttää miten rakkaat eläimet pärjää, mutta heillä on varmaan hyvät hoitajat <3 Enpä tiedä pystyisinkö samaan, että jättäisin nuo karvaturret kuukausiksi ;) Välillä ajattelen sitäkin, etten enää millään pystyisi lähtemään puoleksi vuodeksi Suomesta pois. Mutta jotnekin silloin 19-vuotiaana Englantiin muutto oli helpompaa. Onneksi tuli silloin tehtyä ;)

  VastaaPoista
 12. Varmaan ihan mieletön jännitys teillä sitten syksyn korvilla, kun häät on tanssittu ja alkaa viimeisten konkreettisten valmisteluiden tekeminen matkaa varten. :) Kirjoitit tästä odotuksesta ja tunnelmista niin kauniisti, aivan liikutuin. Odotan itsekin niin sitä tunnetta, kun ensimmäisenä aamuna häiden jälkeen herään ja saan sanoa olevani Vaimo. <3

  VastaaPoista
 13. Laitoin eilen kommentin ja netti pätkäisi just lähetyshetkellä. Höh!

  Mutta siis teidän reissu kuulostaa aivan mahtavan ihanalta! :) Ja saatte paljon tehtyä ihania juttuja yhdessä ja tää matka varmasti sitoo teitä vielä entisestään yhteen. Ja koette paljon ja voitte niitä muistoja uudelleen elää kerta toisensa jälkeen. Voi että!♡ Ei mulla muuta! :D

  VastaaPoista
 14. Oi, tuosta tulee varmasti upea, mieliinjäävä reissu!

  VastaaPoista
 15. Tällä hetkellä 2 kk reissun päällä, vielä 4-5 kk edessä. Tässä vaiheessa voi todeta, että niitä elukoita tulee todella ikävä, myös suomalaista ruokaa, perhettä ja kavereita. Usein vituttaa ja väsyttää, esim. siinä vaiheessa, kun ahtautuu 12 hengen minibussiin 26 muun ihmisen kanssa :D Mutta - niiiin upeita elämyksiä ja kokemuksia takana, että ei paremmasta väliä <3

  Me tosiaan taidetaan heittää femmat lentokentällä, ollaan palautumassa kotiin varmaan noihin aikoihin tai ehkä paria viikkoa ennen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ymmärrän ja uskon, että just nuita fiiliksiä tulee itsekin käytyä läpi moneen kertaan! Mutta kyllähän ne elämykset ja kokemukset kuittaa kaiken sen vaivan <3

   Teillä on vielä pitkästi reissua jäljellä. Nauttikaa ja ottakaa välillä ihan vaan iisisti, niinkuin kyllä olette postauksista päätellen tehneetkin (:

   Poista

Hei, kiitti kommentista (: