2014/10/23

Hääpäivä Pietarissa

Aika rientää ja minä koitan pysytellä perässä. Aikalailla tasan kaksi kuukautta sitten juhlistimme armaan siippani kanssa ensimmäistä hääpäiväämme Pietarissa, josta on vielä kokemukset kuvasaaliineen hotellia sekä junamatkaa viisuminhakuprosesseineen lukuunottamatta jakamatta. Joten täältä pesee! Tunnelmia vielä niin kesäisen lämpöisestä Pohjolan Venetsiasta.

Me tehtiin miehen kanssa taktiset ja päätettiin olla etukäteen sen enempiä ressaamatta siitä, mitä kohteita ehdimme parin päivän pyrähdyksemme aikana nähdä ja kokea. Suunnistettiin siis enemmänkin sinne minne nokka näytti-periaatteella ja näimmekin aika monta upeaa pytinkiä sekä ihan sitä tavallista venäläistä arkea, kuten mummelin ruokkimassa jäätävän kokoista puluparvea laitakaupungilla, ränsistyneitä upeita taloja rikottuine ikkunoineen ja katukuvan vilskettä kahvilan terassilta käsin ihmeteltynä. Niin ja valitettavasti myös Thaimaa-tyyliin turistien "iloksi" kaduille tuotuja villieläimä pesukarhuista apinoihin. Kuvittelin kaupungin olevan lähempänä länsimaista Eurooppaa kuin Aasiaa, mutta tässä kohtaa olin ainakin todella pahasti väärässä.

Aiemminkin mainitsinkin jo palvelukulttuurista tai lähinnä sen puutteesta, mutta se nyt ei meitä hirveästi häirinnyt, kun vain piti oman naaman näkkärillä ja solkkasi venäjää sen minkä taisi. Toinen juttu jota vähän ihmettelimme oli se, että ihan keskustan kupeesta löytyi paljon ränsistymään jätettyjä vanhoja upeita kivitaloja. Vastaavaan ilmiöön en nimittäin ole törmännyt suurkaupungeissa mielestäni koskaan. Tuntuisi, että keskustan alueella olevat arvokiinteistöt ovat oikeastikin arvokkaita niin rahallisesti kuin historiallisestikin ja näin ollen kunnosta pidettäisiin huolta? Joku paremmin itänaapurin asioista tietävä voinee avata meikäläiselle mistä moinen voisi johtua.

 Muutoin kaupungista jäi positiiviset vibat. Historiaa ja omaa tarinaansa huokuva city kaikkine upeine arkkitehtuurisine iloitteluineen oli todellakin ilo silmälle ja ilman muuta kokemisen arvoinen kohde.Paljon jäi kokematta ja olisimme etenkin halunneet koluta enemmän keskustan lisäksi laitakaupunkia. Valitettavasti meikäläisen pallomaha supisteli koko reissun ajan siihen malliin, että jouduttiin ottamaan aika iisisti, joten jäi sitten ne syväluotaavammat tutkimusretket seuraavaan kertaan. Olemmekin jo päättäneet, että ensi kesänä teemme uusintatripin itänaapuriin kera L&L, sillä rajan takana pilkottava ennen Suomelle kuulunut Viipuri kiinnostaa tätä historiafriikkiä kovasti. Sinne kun näyttäisi pääsevän Lappeenrannasta Saimaata pitkin ilman viisuamiakin aikas näppärästi. Onko kukaan käynyt ja etenkin kyseistä reittiä pitkin?

Mukavaa torstaita! Stadissa sataa muuten lunta! Huisia.

 Photos: Olympus OM-D E-M1 & M.Zuiko PRO 12-40mm f2.8

EN // Few days in St.Petersburg Russia.


16 kommenttia :

 1. Vitsi taas mita kuvia, ihania! Haluan tuonne mahdollisimman pian. Tuo Viipurikin kiinnostaa. Italianoni on jo antanut reissulle suostumuksensa, saa nahda milloin me tuonne ehditaan :) Ihana haapaivan juhlintakohde!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällä voisi olla hyvä ajankohta, jos ei halua palella kuin siperialaisessa elokuvassa :D Haha no ei vaan. Onneksi molempiin pääsee tosiaan myös ilman viisumia!

   Poista
 2. Kyllä näyttää kaunistuneen Pietari sitten mun viime näkemän! Olin tuolla siis 1997 ja samalla käytiin myös mun isoisän kotikaupungissa Viipurissa. Se oli silloin vielä todella masentavaa katsottavaa, mutta kiinnostelisi kyllä lähteä joskus taas uudestaan... :)

  Upeita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on taatusti muuttunut parissa kymmenessä vuodessa. Ei muuta ku lähetään porukalla Viipuriin ensi kesänä ^_^ Kiitos Kea!

   Poista
 3. Kuvat ovat taas kerran upeita! :) Pietariin matkustaminen on ollut mielessä jo jonkin aikaa. Täytyykin alkaa tosissaan suunnitella reissua tuonne rajan taakse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kyllähän sinne on niin näppärä matkustaa ja vastassa on kuitenkin ihan eri maailma!

   Poista
 4. Upeita kuvia! Pietari kiinnostais kyllä kovasti, mutta jotenkin tuntuu niin vaivalloiselta hankkia viisumi vain muutamaa päivää varten, että en oo ikinä päässyt sinne asti :/ Mutta ehkä vielä joku päivä, ensin haluaisin tosin opetella venäjän alkeet, niin pääsisi sitten harjoittelemaan kieltä ihan käytännössä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pietariinhan pääsee kyllä botskilla ilman viisumia, jos sellainen matkustusmuoto innostaa :) Venäjän alkeille tuolla oli kyllä tarvetta, joten suosittelen lämpimästi! ^_^

   Poista
 5. Kiitos tästä postauksesta ja aivan upeista kuvista! Ja noi aurinkolasit! <3 Tuonne on muuten pakko päästä sitten joskus! :) Viimeksi käytiin Venäjällä miun autolla, joka oli siis melkein yhtä vanha kuin mie ja nyt on jo autojen hautuumaalla. Se oli jännittävä ja ikimuistoinen reissu Karjalan kunnailla... Jos haluat lukea, niin miun postaus löytyy täältä Vau miten rohkea oletkaan ollu, minä en ois uskaltanut lähtee Venäjälle raskaana. :P Historia on muuten tosi kiinnostavaa, kotimaassakin on mielenkiintoisia historiaan liittyviä kohteita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äiti kyllä sanoi, etten saisi lähteä raskaana sinne, että jos joudun sairaalaan niin ne varastaa lapsen tai jotain :D En nyt osannut itse asiaa pelätä ja hyvinhän se reissu sitten meni! Kyllä on tullut kotimaan historiaa luettua ja paikkoja koluttua vaikka kuinka! Ja ensi kesänä taas uudet seikkailut jatkuu :) Jotenkin olen ihan hurahtanut kotimaan matkailuun ja en malta odottaa, että sitä pääsee taas tekemään enemmän vauvan synnyttyä! Kiitos linkistä, pitää käydä lukemassa!

   Poista
 6. Koitin jo aamupäivällä kommentoida kännykällä, mutta eihän siitä mitään tullut. Mutta pitipä sanomani, että upeita kuvia taas, niinku aina! :) Ja toi Viipurin risteily todellakin toteutetaan ens kesänä! ^_^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti hei kuoma! ^_^ Todellakin! Ens kesänä mennään eikä meinata!

   Poista
 7. Kävin kerran Viipurissa. Huisia, kun torin reunalla naksauttaa keksin poikki, niin todellakin jäätävä lintuparvi tulee apajille. Siinä saa tuta leffasta "linnut" :D ..Mulla oli muksu mukana, mieleen jäi, miten vieraat mammat "ojentaa" lasta (sillä kertaa omaani), joka hypähtelee esim. jollain betoniporsaalla tms., jota en itse osannut pitää pahana. :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpäs siis pitää oma napero kurissa ja nuhteessa, jos ensi kesänä Viipuriin matkaamme ^_^

   Poista
 8. Ihania kuvia! Kävin itse ensimmäistä kertaa Venäjällä lokakuun alussa :) Kävin tosin lentäen ihan Uralilla asti, josta sitten tultiin junalla Pietariin ja siitä autolla kotiin päin. Täytyy sanoa, että Pietari on varsin länsimainen, eurooppalainen kaupunki verrattuna Uralin tuntumassa sijaitsevaan Permiin. Permissä kukaan ei puhu sanaakaan englantia ja mikään asia ei siksi tunnu hoituvan. Samoin junamatka, vaikka oikein siistiä 2. luokan hytissä olikin, niin kukaan junahenkilökunnasta ei puhunut sanaakaan englantia, joten kielimuuria matkalla kyllä riitti. Pietarissa englantia ainakin keskustassa yleensä vähintään ymmärretään, ja monissa paikoissa sitä osataan puhuakin. Pietari on paljon länsimaisempi ja epävenäläisempi kuin esim. Perm tai Moskova. Viisumeista: ei se hakeminen ole ollenkaan niin vaikeaa, ihan siihen erikoistuneita matkatoimistoja on Helsingissä paljon, jotka hoitaa ne viisumit kuntoon. Ajattelin, että Pietariin on pakko päästä uudestaan ensi keväänä. Lokakuussakin se oli kyllä valtavan kaunis! Ensi kerralla hypätään Helsingistä junaan, vaikka risteilykin voisi olla ihana! Ja vielä niistä ränsistyvistä kivitaloista: en ole mikään asiantuntija, mutta mulla on semmoinen käsitys venäläisestä mentaliteetista, ettei sitä taloa kannata korjata, jos se vielä pysyy pystyssä. Ei se mitään, että ovi natisee saranoissaan, harashoo, ei ole kuitenkaan tippunut vielä karmeilta alas :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä kommentista! Oli mukava lukea sun kokemuksia vähän erilaisesta Venäjästä :) Nuo talot oli tosiaan ihan asumattomia, kun vähän sisään ikkunoista kurkittiin. Monessa ikkunassa oli kalterit tms. munalukoilla varustetut systeemit. Mystistä!

   Poista

Hei, kiitti kommentista (: