2014/06/05

Hakusessa retkivarustusta

Me emme omista telttaa. Emme edes lakanakankaista kummempia makuupusseja taikka retkipatjoja. Sen sijaan meillä on erinomainen äidiltä saatu taskulamppu. Ei ehkä ihan riitä, jos ajatuksena olisi lähteä retkeilemään niin lähimaastoon, Lapin kesään tai vaikkapa Sloveniaan. Olen nyt kolunnut kaikenmaailman nettikauppoja, mutta kun tarjontaa on ihan älyttömästi emme oikein osaa päättää ostasimmeko Motonetistä parinkympin kelpoteltan vai panostaisimmeko kerralla vähän laadukkaampaan yksilöön. Tietysti olen tämän jälkimmäisen vaihtoehdon kannalla, koska tuotteiden pitkäikäisyys ja kestävyys on kaiken a ja o, etenkin kun puhutaan ulkoilu- ja retkivarusteista. 

Onko teillä oman elämänne retkeilijöillä vinkkejä telttaostoksille? Teltan pitää olla tietty mahdollisimman kevyt, jotta sitä jaksaa heiveröisempikin roudata rinkassa mukana. Paksuja makuupusseja emme tarvitse, vaan sellaiset kevyet kesäkäyttöön passelit niin painoltaan kuin täytteiltäänkin. Retkipatjatkin tuntuvat olevan oma tieteenlajinsa ja hintahaitari eurosta satasiin, joten kaikki tipsit otetaan myös niiden suhteen vastaan.

Lopuksi vielä mainittakoon, että tämä koko setti pitäisi tietysti saada hankittua mahdollisimman edullisesti, kun pihejä budjettimatkaajia ollaan.


Retkivarusteet joutuvat ensimmäisen kerran testiin jo juhannuksena, joten tässähän tulee hankinnoilla kohta kiire! Valitettavasti emme tänä vuonna pääse näihin mökkimaisemiin juhannusta viettämään, sillä matka on pahoinvoinnista kärsivälle ruuhkineen päivineen ihan turkasen liian pitkä. Päätettiin sitten viritellä teltat jonnekin tänne lähihuudeille ja suunnistaa päivisin tutkimaan saaristoa. Ei huono vaihtoehto sekään ja välttyypähän niiltä pahuen ruuhkilta! 

Aurinkoista torstaita retkeilijät!

EN // Planning on buying some camping gear. Neef for a tent! And some other stuff. Recommendations, anyone? 


25 kommenttia :

 1. mäkin olisin kiinnostunut tästä aiheesta! jostain on hiipinyt sellainen olo että pitäisi päästä kunnon retkelle. äidin ja isän mukana tuli asuntovaunuiltua 20 vuotta (tapasivatkin leirintäalueella aikoinaan) ja nyt yhtäkkiä on itsellä sellainen olo, että pitäisi päästä telttaan!

  kummallakaan tässä taloudessa ei ole mitään kokemusta telttailusta tai yli tunniksi metsään menemisestä, mutta ai että tekisi mieli. mitä sinne tarvitsee mukaan? eli vink vink voisitko tehdä jonkun infoavan postauksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että aihe kiinnostaa! Itsellä vähän sama tilanne, että porukoiden kanssa on koko lapsuus ja nuoruus telttailtu/retkeilty, mutta nyt aikuisena se on rajoittunut lähinnä festsareihin ja autoöihin ulkomailla. Loistava idea tehdä tuo postaus mitä ottaa mukaan ja minne saa mennä! Toteutan sen ehdottomasti, kunhan pääsemme itse testaamaan touhua :)

   Poista
 2. ja tärkein unohtui: mihin sitä voisi mennä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokamiehenoikeuksien varjolla lyhytaikaisesti saa leiriytyä lähes minne vain, mutta ei pelloille tai muille viljelys/suojelualueille. Luonnonpuistoissakin on usein osoitettu tietyt leiriintymispaikat, joten ehkä sellaisesta olisi helppo aloittaa, jossa olisi nuotiopaikkakin valmiina, niin ei tarvi roudata mukana retkikeitintä?

   Poista
  2. En tiedä onko yleinen käytäntö puurajan alapuolella olevien kansallispuistojen kanssa, mutta esim. Seitsemisissä (http://uffit.blogspot.fi/2014/05/kansallispuiston-kauneus.html) ei saanut käyttää edes merkattua nuotiopaikkaa metsäpalovaroituksen aikaan. Lapin vaelluksilla ei olla koskaan törmätty moiseen.

   Poista
 3. Itselläni on useampi telttailureissu parin viimeisen kesän ja syksyn ajalta.
  Makuupusseista ja -alustoista tuli sellainen vinkki mieleenni, että molemmat eivät saa olla ns. liukasta materiaalia. Meillä on menossa makuualustat vaihtoon ihan vain sen vuoksi, että nukkuminen on hiemankin epätasaisessa maastossa vaikeaa liukkaan makuupussin ja liukkaan alustan vuoksi. Yöllä molemmat heräävät teltan toisesta päästä pienessä mytyssä, jos maasto vetää hiukankaan alamäkeen :)

  Jos johonkin haluaa panostaa, niin sanoisin kesäreissuilla telttaan. Se kuitenkin pitää teidät kuivina. Kesäöinä kevytkin makuupussi riittää helposti hyviin yöuniin! Tosin sitten taas jos haluaa grammoja laskea, ei halvimmat makuupussit välttämättä pärjää painonsa vuoksi. Vertailun vuoksi voisin kertoa vielä sen, että meillä on n. 350 euron teltta ja minulla 50 euron kesämakuupussi ja vaihtoon materiaalinsa vuoksi menevä 30 euron makuualusta. Niillä on pärjätty!

  -viipei

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos loistavasta vinkistä! Ei olisi tullut mieleenkään, mutta tuohan on ihan totta! Ei siis sekä liukasta makuupussia ja makuualustaa :) Meillä on sellaiset lakanakankaiset makuupussit, jotka on tuolla etelänmailla kätsyt, mutta sellaisessa en kyllä minä vilukissa tarkene nukkua.

   Poista
 4. Meillä on tarpeettomana Haltin 2-hengen teltta! Peruskäyttöön erittäin passelli, laadukas ja muistaakseni aikalailla uudenveroinen, vaikka ostettu vuonna 2007. Tää teltta tais olla vaan Norjassa meidän mukana, sen jälkeen meni vaihtoon. Vaihdettiin Fjellun Akkaan sen vuoksi, kun koira alkoi kulkea vaelluksilla mukana, niin oli saatava absidi jonne rinkat mahtui paremmin. Muistaakseni tuossa Haltin mallissakin on pikkuruinen eteinen, jonne mahtuu rinkat just ja just. Näkyiskö kuva? (http://i2.photobucket.com/albums/y7/liquidflit/vaellus2007/IMG_8997.jpg) Paino 2,7 kg, pakkautuu pieneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MEILLE MEILLE MEILLEEEE! Paljolla myytte? ^_^

   Poista
  2. Parin satkun teltta se kai aikanaan oli. 60€ (+postit)?
   Me muistaakseni pidettiin rinkkoja jalkatilassa, kun kaksi viikoksi pakattua rinkkaa ei tuohon eteiseen mahtunut. Kevyempi varustus varmaan menis.

   Btw, on meillä jossain Haglöfsin pussitkin - kolmen vuodenajan, mutta kuitenkin aika kevyet. En esim. tarjennut omallani ruskavaelluksella Lemmenjoella. Kesäkäyttöön varmasti oivalliset. Naisten ja miesten pituudet.

   Poista
  3. Laitatko mulle Laura mailia, niin jutellaan siellä vaikka tarkemmin? ^_^ rimma.blogging@gmail.com

   Poista
 5. vanhemmillani on ollut käytössä Everestin teltta joka ostettiin varmasti yli 10v. sitten, se maksoi vähän enemmän mutta on ollut joka markan tai siis euron arvoinen! Oli ihana nukkua kuivana rauman meren juhannuksessa, kuun muiden teltat vuotivat eikä pitänyt vettä ollenkaan :) Tähän kannattaa satsata!
  Retkipatjan ei minusta tarvitse olla mikään super kallis, meillä ollut käytössä sellainen itsestään täyttyvä ilmapatja klasulta =hinta ei päätä huimaa ja hyvä käytössä!

  Toivottavasti oli jotain apua :)

  -Pauliina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä! Oon ihan samaa mieltä, että siihen telttaan kannattaa satsata. Ja kun meilläkin tarkoitus raahata kamoja selässä mukana, niin ei voi olla oikein kovin painavat varusteet. Siksi kait tuo patjakin pitäis olla mahdollisimman kevyt! :)

   Poista
 6. Telttaan kannattaa panostaa, mutta mitään super kallista ei tarvitse. Haltin teltat on yleensä suht edullisia ja hyviä ja niillä on mallistossa myös semmosia pro laavuja mitkä on tosi käteviä vaelluksella, sinne mahtuu hyvin neljä nukkumaan ja kamat ja on kevyempi ja halvempi kuin neljän hengen kupoli.
  Makuupussin ei kesällä tosiaan tarvitse olla paksu ja mulla on vielä aina lisäksi makuupussilakana joka eristää lämpöä jos on kylmempi keli ja makuupussikin pysyy paremmassa kunnossa, lämpimällä kelillä riittää välillä ihan vaan se pelkkä lakana, jonka kanssa voi nukkua ilman että tarvitsee sulkea makuupussia.
  Makuualustan valinta riippuu vähän siitä, että mistä tykkää, jos ei oo tottunu kovaan alustaan niin ilmatäytteinen on aika hyvä vaihtoehto. Ite tykkään enemmän paksummasta solumuovisesta alustasta ne on usein kevyempiä ja halvempia ja eristää paremmin lämpöä.
  Eikä noista varusteista kannata suurta stressiä ottaa , jos ei retkeile paljon niin halvemmillakin pärjää. Itse painelin lapsuuden partio reissut talven kamiinateltta retkistä lähtien jollain halvalla marketti makuupussilla ja hengissä ollaan :) vanhempana tuli sitten hommailtua astetta laadukkaammat kamat.
  -Satsuma-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei toki ressiä otetakaan :D Mutta tällä hetkellä niillä vempeleillä mitä molempien kotoota löytyy ei oikein rinkan kanssa jaksa lähteä haalautumaan. Eri juttu tietty retkillä, jonne pääsee autolla koko matkan! Meiltä löytyykin nuo lakanapussukat ja mies varmaan pääosin tarkenee nukkuakin sillä, mutta minä en sitten millään. Olen ihan mahdoton vilukissa, mutta hyvä idea tosiaan pitää sitä lakanapussia makuupussin sisällä! Pitää melkein lähteä niitä alustoja kokeilemaan, että mitkä olis riittävän kevyet mutta toisaalta sitten riittävän paksut. Kiitos vinkeistä kovasti :)

   Poista
 7. Mekin ollaan suunniteltu teltan ostoa tälle kesälle, kun kesälomalla olisi tarkoitus mennä vähän kiertelemään Suomea ja mahdollisesti majoittua aika ajoin teltassa reissun aikana :) Oon nukkunu teltassa elämäni aikana kai vain kerran, joten kovin tuttua puuhaa telttailu ei ole. Kenties tänään tulee suunnattua vähän katselemaan erilaisia vaihtoehtoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teltassa kyllä saa niin erinomaiset unet kesäyössä, että ei paremmasta väliä! Kerrohan mihin päädyitte :)

   Poista
 8. Kannattaa panostaa! Teltalla, joka ei kestä vettä, ei tee mitään. Partiovarusteessa saat parhaimmat neuvot. Itselläni on ollut vuosia kovassa käytössä sama Tunturisusi makuualusta (http://www.partioaitta.fi/product.asp?sua=1&lang=1&s=17633&nav=6001002), se on tosi lämmin ja kestävä. t.Papu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä! Löydettiin ilmeisen hyvä teltta nyt vähänkäytettynä yllä kommentoineelta Lauralta, joten jei sille! Pitää tsekata tuo alusta hetimiten :)

   Poista
 9. Mää en mikään sen suurempi eräjesse ole, mutta ostin nuo mun vaelluskengät melkein uutena huuto.netistä, joten vikkaisin kattomaan sieltä tai tori.fistä. Voi olla, että yllättää. Tsemppiä etsintään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ilman muuta käytettynä me, jälleen kerran, koitetaan kaikki vermeet löytääkin :D Pihi on aina pihi… Mutta silti tarvii jotain tipsejä, ettei ihan mitä sattuu mene ostamaan ^_^ Ja täältähän niitä taas tulikin ku apteekin hyllyltä!

   Poista
 10. Mielenkiintoinen aihe! Muakin on alkanut hirmuisesti retkeily ja vaeltaminen kiinnostamaan hiljattain, mutta kynnys luonnossa yöpymiseen tuntuu yhä korkealta, osittain juuri varustetietämättömyyden vuoksi. On myös jotenkin fiilis, että aluksi pitäisi napata kokeneempi eräkaveri messiin. Teethän vielä postauksia lopullisista varusteistanne ja muutenkin retkeilystä keltanokan perspektiivistä, joohan? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta kirjoita postauksen, kun päästään ekan kerran testaamaan ja kerron mitä vermeitä me hankittiin :)

   Poista
 11. Multa löytyy melontaharrastuksen ansiosta kaikenmoista retkeilytilpehöörää. Makuupussukoita ja alustoja kaikenlaisia (Laatuluokassa Haltista- XÖ-merkkisiin, koska kun tämä tyttö lähtee retkeilemään on silloin niin kova hööki päällä, että unipussit ja alustat unohtuu ja ne pitää napata jostain Jättiläismarketista mukaan pikapikaa sen enempää miettimättä). Olen pakannut retkihommat kasaan muuton tieltä ja ne saa hakea koko kesäksi lainaan ja testiin. Kokemuksen mukaan XÖ-merkkinen voi olla monin verroin parempikin kuin satalappusilla hankittu Haaklöövssi. Ja selkävammaisena tykkään niistä itsetäyttyvistä alustoista, vaikka vähän enempi painavatkin. Voisi toimia sullakin ainakin tuossa masutilassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei loistavaa! Teltta nyt ehkä olis - check ja makuupussitkin mahdollisesti, mutta retkipatjat ei. Palataanpas tähän lähempänä ajankohtaa ^_^ Oot ihan oikeassa, että nyt ku maha alkaa painaa selkää niin joku paksumpi patja vois olla aika jees!

   Poista

Hei, kiitti kommentista (: