2014/05/04

Rock city - Suomussalmi

Kotipaikkakunta on varmasti monelle tärkeä osa omaa historiaa. Niin myös minulle, eikä yhtään vähemmän siksi, että vanhempani asuvat edelleen samassa talossa, jossa itse vietin koko onnellisen lapsuuteni. Suomussalmi. Herättääköhän tuo paikkakunta kovinkaan monessa lukijassa sen kummempia tunteita? Tuskin, jos ne omat juuret ovat jossain ihan muualla. Suomussalmi saattaa kuitenkin olla tuttu, mikäli Suomen sotahistoria ja etenkin Raatteen tien taistelut ovat kiinnostuksen kohteita. Taikka autourheilu, sillä eräs maamme formulaylpeyksistä on kotoisin samasta pitäjästä.

Kuvasin teille muutamia paikkoja kylänraitilta edellisellä visiitilläni kotiin ja ajattelin jatkaa tätä kuvakavalkaadia sitten kesällä jollain ihan muulla teemalla.

Linkkuriasema.

Suomussalmella ei ole henkilöliikennettä rautateitse, joten ainut julkinen kulkupeli jolla pitäjään pääsee on linkkuri eli bussi. Tältä asemalta sitä on eräät kerrat niin lähdetty kuin saavuttu ja joka kerta kyseinen pytkinki herättää jonkin asteisia ilon tai haikeuden muistoja. Äiti ja isä vilkuttamassa linkkurin ulkopuolella ja minä tippa linssissä lähdössä kohti suurta maailmaa.


Työväentalo eli Töpäri tai Töpis.

Voiko yläasteikäinen tyttö mitään siistimpää tietää kuin Töpiksen joka toinen viikkoiset discot? Ei varmaankaan. Siellä sitä on tanssittu niin Daze:n Superheron kuin Hausmyllynkin tahtiin. En edes tiedä onko Töpiksellä enää discoja, mutta omassa nuoruudessani siellä oli väkeä kuin pipoa, vaikka discolippu maksoikin monta kymmentä markkaa.


Kianta-laiva

Liekköhän yhtään suomussalmelasista, joka ei olisi käynyt Kianta-laivalla? Tämä piskuinne paatti risteilee kesäkuukausina Kiantajärvellä kirjailija Ilmari Kiannon kotimaisemissa. Läheisessä Niettussaaressa sijainnut Kiannon puukartano Turjanlinna poltettiin talvisodassa, mutta nähtävillä on yhä tämän upean rakennuksen rauniot sekä kirjailijan muita asumuksia. Omasta visiitistäni Turjanlinnaan alkaa olla ainakin kymmenen vuotta aikaa, joten siinäpä ensi kesälle yksi missio lisää.


Vanha Kaleva

Vanhan Kalevan majatalo taitaa nykysin kulkea pelkästään nimellä Kaleva. Suomussalmen vanhalla kirkonkylällä sijaitseva legendaarinen ravitsemusliike on tuttu kaikille paikkakuntalaisille. Nykyisin Kalevaa pitää entisen omistajan poika ja paikka onkin kuuluisa kaurismäkeläisen nuhjuisesta ulkoasustaan ja loistavasta olutvalikoimastaan. Kalevan loistoa ja historian havinaa omissa silmissäni lisää vielä sekin seikka, että isovanhempani ovat viettäneet majatalon puolella oman hääyötänsä.


Grilli

Tällä paikalla keskellä toria sijaitsi joskus ennen muinoin Suomussalmen Rastin urheiluseuran grilli. Nyt jo parinkymmnen vuoden ajan paraatipaikkaa on kuitenkin komistanut Starburger, joka varmasti saa suuren asiakasryntäyksen etenkin perjantaiöisin, kun nälkäinen bilekansa valuu kylän parista kuppilasta ainoaan yömyöhään auki olevaan paikkaan hakemaan roskaruokamätöt. Kyllä tuolla pitkin torin laitoja kiemurtelevassa jonossa on itsekin tullut kerran jos toisenkin hamonen päällä talvipakkasilla täristyä. Oi muistoja.


Emäjoki

Emäjoki halkoo Suomussalmea ja sen tumman kylmänä tihkuvaa syvyyttä on tullut ihasteltua ja ihmeteltyä kerran jos toisenkin. Vesistöt ovat itselleni jostain syystä todella tärkeitä, joten siksi myös Emäjoki ansaitsi päästä tähän kuvasettiin mukaan.


Ala-aste

Täällä sitä on käyty ensimmäiset kouluvuodet oppimassa eväitä maailmalle. Enää kyseinen rakennus ei toimi kouluna, vaan siellä järjestetään kaikenlaisia kursseja ja koulutuksia. Aika monta sataa kertaa tuota koulun seinässä olevaa kelloa on tullut tuijotettua ja nuista pariovista käytyä sisälle opinahjoon. Jännä juttu, että monet ala-asteenkin tapahtumat ovat yhä vieläkin kirkkaana mielessä. Niin hyvässä kuin pahassakin.


Sonnikalliot

Suomussalmen keskustan vieressä sijaitsevat Sonnikalliot ovat mystinen paikka. Lapsena sinne kiellettiin menemästä tippumisvaaran vuoksi, mutta kyllä muistan eräänkin kerran, kun ala-asteen kotimatkalla naapurissa asuvan bestikseni kanssa tuolla käytiin seikkailemassa. Sonnikallioihin liittyy muutakin kuin nuori kapinallinen parivaljakko, sillä tämä oli isovanhemmilleni tärkeä ja rakas paikka, jossa he ovat nuorina hellustelleet eli käyneet treffeillä.


Armas Suomussalmi. Heinäkuussa taas nähdään! Sitten on (toivon mukaan) lumet sulaneet ja pääsette näkemään kesäisen kauniin Kainuun sydämeen.

Mukavaa sunnuntaita ystävät!


27 kommenttia :

 1. Ihania kuvai. Eikö olekkin jännittävää, että oma kotipaikka ja varsinkin sen historia alkaa kiinnostamaan sen jälkeen kun sieltä on muuttanut pois. Itse olin myös pääsiäisen aikaan kotipaikoilla ja huomasin että ohi, tuli kuvattua paljon ja niitä nyt sitten puran blogissani muutaman postauksen verran =). Sitä näkee kaiken jotenkin niin erilaisena, kun ei asu siellä enään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se se kyllä on jännittävää! Kyllä tuo historia on kiinnostanut aina, mutta nykyään sitä näkee jokaisen rakennuksen ja puistikon ihan erilaisena, kuin silloin ennen vanhaan. Pitääkin käydä tsekkaamassa sinun tarinat! (:

   Poista
 2. Paikka kuin paikka, niin sä saat ne aina näyttämään kuvissa ihan mielettömiltä :) Yhtään vähättelemättä sitä, etteikö Suomussalmella voisikin olla ihan mieletöntä. Ei ole koskaan tullut käytyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina! No Suomussalmi on aika tavanomainen kainuulainen kylä (: Toki itselleni rakas ku mikä!

   Poista
 3. Kaunista. VSCO ja filmityyli on kuin kotonaan näissä retrohenkisissä rakennuksissa. Itse olen muistaakseni vuosia vuosia sitten käynyt humppakeikalla tuolla Työväentalolla. Silloin ei kyllä ollut mikään rokki-ilta. :) Järkkäri nimittäin sanoi meille, kun roudattiin kamoja sisään, että täällä ei sitten mitään "biisejä" soitella. :D Ei sitten soiteltu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pasi! Haha :D Vai sellainen järkkäri siellä! Toivottavasti oli kuitenki hyvä keikka!

   Poista
 4. Heippa. Huomasin, että olit ehkä epähuomioissa kirjoittanut, että järvi ja laiva ovat nimetty Kiannon mukaan. Uskoakseni Ilmari Kianto on ottanut nimensä Kiannan mukaan. Ehkä tämä oli sinulla lipsahtanut tekstiin väärin päin. Kiva kun kirjoitat kotiseudustasi. Lisää siis odotellen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tarkennuksesta! Juuri näin kuvittelin asian kirjoittavani, mutta taisi mennä nokkeluuttani sanat solmuun (:

   Poista
 5. Hienoja kuvia, taas. Suomussalmella me yleensä keskitytään tankkaamaan, ettei tule ikävät viimeiset kilsat Rukalle ;), mutta siinä talvipimeydessä ei kyllä koskaan ole tullut kylillä sen suuremmin käytyä kuin mitään nähtyäkään. Raatteen tiellä tosin käytiin Miehen kanssa muutama kesä sitten ihan tarkoituksella ja ajan kanssa.

  (Oon muuten tykännyt mun 45-millisestä Zuikosta hurjasti, vielä kun ehtisi kunnon paikkoja kuvailemaan..)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomussalmi-Kuusamo välillä ei hirveästi ole nuita bensiksiä, joten ihan hyvä ratkaisu ;) Se linssi on kyllä huippu! Etenkin potrettikuvaukseen. Oijoi! Nämä kaikki kuvat on otettu 25mm M.Zuikolla.

   Poista
 6. Voi repesin otsikolle :D Ja mitä kuvia <3 nostalgisia, hyvässä ja pahassa ;) Olen kotoisin näet Suomussalmelta, muuttanut tosin jo 99 sieltä pois, kesken lukion vanhempieni kanssa Ouluun. Vanhempani ovat sieltä myös lähtöisin, joten juuret ovat kyllä toudella siellä, vaikka nykyään harvemmin käydään...mutta joka kesä!! Ja silloinhan Sumppisalamiksin on parhaimmillaan ;) Ja joka kerta pitää ajella oman ex-kotitalon ohi...haikeutta. Meillä on vielä onneksi ihana piilopirtti siellä kesäpaikkana...luonnon helmassa, "keskellä ei mitään", nautin!! Jopa ulkohuusista ;D Maalaistyttö ei kyllä minusta koskaan kokonaan lähde, vaikka ei nyt ihan huusia kotonakotona ollutkaan ;) Ihanaa kevättä ja näitä kotikylän postauksia kiitos lisää <3!! Ja tosiaan, omaan muuttoon ei liittynyt vielä sitä "täältä on pakko päästä pois" vaan enemmänkin haikeutta ja suruakin hyvästellä kaverit ja aloittaa ns. uusi elämä tuntemattomassa, vieraassa kaupungissa, yksin. Nyt aikuisena arvostaa eri tavalla juuriaan..Haluan myös lapseni tutustuvan juuriini..Kiitos blogistasi! Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hauskaa, että tänne on eksynyt kuvia katsomaan muitakin paikkakunnalta lähtöisin olevia (: Ymmärrän kyllä oikein hyvin, että nuorena muuttaminen pois paikkakunnalta, jonne kaikki kaverit jäävät, on raskasta. Se taitaakin olla aika eri fiilis aikuisuuden kynnyksellä muuttaa opiskelemaan kaupunkiin.. :)

   Poista
  2. En edes muista varmasti enää kuinka blogiisi eksyin...taisi olla toisen blogin kautta.
   Juu, toki auttoi itsenäistymisessä (vaikka siis vanhempien kanssa muutinkin) ja kasvattikin monella tapaan. Perheemme kannalta oli paras ratkaisu tuolloin, ja näin jälkikäteen varsinkin sen on ymmärtänyt täysin. Ja kyllähän sitä ajan kanssa sai uusia ystäviä ja tosi hyvin kotiutui uuteen kaupunkiinkin. Jännä huomata että hups, kohta alkaa olla puolet elämässä takana jo täällä uudessa kaupungissa ja puolet sitten Kainuussa. Kuitenkin ne lapsuusmuistot sekä "villit" nuoruusvuodet siihen K-17 asti Töpäri -muistoineen kaikkineen ;) on siellä Kainuussa. Kesät oli parhaita, ja siellä oli ainakin vielä tuolloin oikeasti kaikki vuodenajat!

   Poista
  3. Kyllä siellä edelleen löytyy ne kaikki neljä vuodenaikaa :) Mutta kesä! Vaikka se onkin lyhyt, niin voi jestas se on kaunis.

   Poista
 7. Hauska juttu. Katselin kuvia ja mietin, että onpas kaurimäkeläistä. Ja heti sen jälkeen silmään pisti, miten kuvasit majataloa kaurismäkeläisen nuhjuiseksi. Niin osuva termi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kyllä! Juuri sellaista meininkiä koitin kuviin vangitakin :)

   Poista
 8. Aivan mielettömiä kuvia, ihanaa suomitunnelmaa!

  VastaaPoista
 9. Hei Rimma! Teen tutkimusta kengättömyydestä ja siitä, kuinka yksityiset hevosenomistajat hoitavat ja huolehtivat hevosistaan. Olisi huippua, jos voisit vastailla seuraaviin kysymyksiin:

  1. Oletko koskaan harkinnut kengättömyyttä?

  2. Miksi olet kuitenkin päätynyt pitämään hevosen kengässä?

  3. Mitä hevosesi syö?

  4. Tarhaako hevosesi yksin vai kavereiden kanssa? Miksi?

  5. Kuinka monta kertaa viikossa hevosesi liikkuu ja miten?

  6. Hyönteiset hevosen kiusana kesäisin:
  - miten ja millä tuotteilla estät hyönteisiä puremasta ja kiusaamasta hevosta?
  - miten ja millä tuotteilla hoidat hyönteisten puremia?

  7. Kuinka usein ja miten huolehdit hevosen ja sinun varusteista?

  8. Mikä on sinulle oman hevosesi kanssa tärkeintä ja mikä on teidän tavoitteenne?


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Tämä kommenttiboksi ei nyt taida olla oikea paikka tällaiseen, joten jos haluat minun vastaavan kysymyksiin niin laita ne mailitse osoitteeseen rimma.blogging@gmail.com jotenkin muuten, kuin anonyymisti. Kiitos!

   Poista
 10. Jaha, hyvä päästä vähän etukäteen tutustumaan mestoihin, nimittäin never been, mutta mepäs mennään ensi kesänä Suomussalmelle! En varmaan muistanut mainita, kun treffattiin. Varattiin jo syksyllä sellainen karhujuttu :) Hihii! Kauniin näköistä!

  VastaaPoista
 11. Ihanaa, että joku on näin avoimesti ylpeä juuristaan! Olen lapsuuteni kesät viettänyt juurikin noissa maisemissa ja asuvathan vanhempani siellä edelleen :) Kiitos tästä nostalgisesta postauksesta. Kalevan pihasta ja Heikki Kovalaisesta on hauskoja muistoja ;)

  VastaaPoista

Hei, kiitti kommentista (: