2012/09/28

Koiramaailman kirous - pentutehtailu

Viime päivinä on pyörinyt paljon otsikoissa koiramaailman surullisen kuuluisa vitsaus - pentutehtailu. Minun on äärimmäisen eläinrakkaana ihmisenä ihan pakko kirjoittaa pari sanaa, sillä nämä taas pinnalle pompsahtaneet kuvat ja ihmisten käsittämätön välinpitämättömyys saavat sydämeni suorastaan itkemään verta.

Maailman mahtuu järkyttävä määrä pahuutta, eikä kaikkia voi auttaa tai pelastaa, mutta joihinkin harvoihin asioihin voi jokainen ihminen omilla teoillaan ja valinnoillaan suoraan tai välillisesti vaikuttaa. On niin surullista nähdä, että Suomenkin kaltaisessa sivistysvaltiossa koirien, ihmisten parhaiden ystävien, hyvinvoinnista osa ihmisistä viis veisaa tuon taivaallista (tuotantoeläimistä puhumattakaan, mutta se on jo ihan toinen tarina). Ainut asia mikä joidenkin "koirankasvattajaksi" itseään tituleeraavien ihmisten silmissä tuntuu kiiluvan ovat kultaiset dollarinkuvat.

Meidän viimeisin chihu-pentue keväällä 2010.

Edellisessä kuvassa vielä pentu, nyt jo aikuinen Tortelliini.

Jatkuvasti tulee esille uusia todella törkeitä eläinrääkkäystapauksia, joiden tekijät yleensä saavat aivan naurettavan mitättömiä sakkotuomioita. Pentutehtaissa koiria pidetään ihan järkyttävissä oloissa, useiden kymmenien tai jopa satojen koirien laumoissa ahtaissa tiloissa tai häkeissä, joissa eri urokset astuvat narttuja jokaisesta juoksusta "kasvattajan" vähät välittämättä siitä, millaisessa fyysisessä tai henkisessä kunnossa hänen "rahantekokoneensa" ovat. Koirat ovat nälkiintyneitä, elävät omien ulosteidensa keskellä, niillä on ulkoloisia ja usein todella pahoja terveydellisiä ongelmia.

Ja miten tällaisia räikeästi eläinten oikeuksia polkevia pentutehtaita sitten täältä koto-Suomestakin löytyy? Sitä sopii ihmetellä. Osa vastuusta on nimittäin näiden rahanahneiden "kennelin" pyörittäjien lisäksi myös sillä söpöä koiranpentua hankkivalla tavallisella kaduntallaajalla. Tänä päivänä voisi kuvitella ihmisillä olevan jo sen verran tietoa internetin ollessa jokaisen ulottuvilla, että jos joku myy "rotukoiraa" reilusti huokeammin, kuin vastuulliset kasvattajat, täytyy paketissa olla jotain pahasti vialla.

Möykky.

Pullander uimakoulussa.

Rakas kantanarttumme Muru vuonna 2010.

Pyydänkin siis teitä hyvät ihmiset tarkoin puntaroimaan eri vaihtoehtoja, kun olette hankkimassa sitä omaa karvaista perheenjäsentänne. Miettikää tarkkaan ja hartaasti, mistä ja keneltä te sen pennun ostatte. Ottakaa selvää pennun kasvattajasta, käyttäkää apunanne googlea, keskusteluforumeita ja kysykää rotuyhdistykseltä suosituksia. Tarkistakaa pennun vanhempien ja mahdollisten sisarusten terveystulokset. Vaatikaa saada nähdä pennun ja emon elinolot, tutustukaa rotumääritelmään ja kyseiselle koiralle asetettuihin terveysvaatimuksiin. Luota pääsi sisällä soiviin hälytyskelloihin, jos törmäät johonkin epäilyttävään toimintaan. Älä missään nimessä "pelasta" pentua tehtaasta maksamalla siitä! Voit ehkä näin tarjota yhdelle epäonniselle koiralle hyvän kodin, mutta samalla tuet tehtailijan häikäilemätöntä toimintaa. Tee tarvittaessa ilmoitus kuntasi eläinsuojeluviranomaiselle tai kunnaneläinlääkärille.

Tämä pentutehtailu koskettaa minua syvältä ihan jo senkin takia, että useimmiten nämä tehtaiden kasvatit ovat tänä päivänä niin suosittuja kääpiökoirarotuja. Me olemme vuosikymmenen varrella kasvattaneet yhdeksän chihuahua-pentuetta terveistä ja tutkituista näyttelyissä menestyneistä vanhemmista. Omia chihuja meidän perheessä on tällä hetkellä seitsemän, kaikki meillä kotona syntyneitä ja perheen keskellä kasvaneita sosiaalisia koiria. Uskon, että meidän tytöt saavat elää hyvän elämän ja toteuttaa lajilleen ominaista käyttäytymistä. Liikkua, ulkoilla, saada hellyyttä (vähän ehkä liiaksikin), terveellistä ravintoa ja raikasta vettä. Samaa ei voi sanoa tästä raukasta, jonka kärsimys päättyi vihdoin eläinsuojeluviranomaisten pelastettua loisten täyttämä ja pahoista fyysistä ja henkisistä vammoista kärsivä koira pois pentutehtaasta. Valitettavasti pienen elämän pelastamisyritys tuli tässä tapauksessa ihan liian myöhään..

Pupu.

Nasu 10 vee.

Trio.

Ystävät kalliit. Kun te tai läheisenne olette hankkimassa koiraa, älkää ummistako silmiänne. Me voimme omilla valinnoillamme ja ihmisten tietoisuuden kasvattamisella auttaa pentutehtaissa syntyviä, eläviä ja kasvavia viattomia ihmisen parhaita ystäviä.

Rapsuttakaa karvakuonojanne minunkin puolesta! 

Kiitos ja anteeksi.


31 kommenttia :

 1. Hyvä kannanotto tärkeään ja vakavaan asiaan, respect!

  Mun mielestäni tästä asiasta täytyy puhua ja paljon - itse päädyttiin nuoruuden tyhmyyksissämme ottamaan meidän Leevi ilmeisesti pentutehtailijalta. Silloin emme olleet edes ajatelleet tällaista tapahtuvan; siksi onkin tärkeää, että ihmisten tietoon saadaan, että tällaista tapahtuu Suomessakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krista! Minun mielestä tämä on myös erittäin tärkeä asia ja pitäisi saada juurikin niiden ensimmäistä koiraansa ostavien tietoisuuteen. On ihan kammottavaa, että Suomessakin tämä on jo niin yleistä :( Onneksi teillä kävi Leevin kanssa tuuri ja se on ollut ilmeisesti hyvinkin terve koira! Ja ihana sellainen <3

   Poista
 2. Tuli niin paha mieli tuosta jutusta.. Miten joku voikaan satuttaa tuolllaisia pieniä viatomia olentoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa elä muuta. Tämä postaus tuli kirjoitettua melkoisen agren vallassa. Onneksi ennen julkaisemista luin tämän pariin kertaan, jotta saatiin vähän siistimpi versio..

   Poista
 3. Erittäin hyvä aihe! Itse en kyllä edes avannuta noita linkkejä, mutta voin vaan kuvitella mitä ne sisältää :( Ihmisen julmuutta eläintä kohtaan niin vaikea ymmärtää. Tai ei sitä voi ymmärtää lainkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kannatakaan avata. Niistä tulee ihan super paha mieli :( Ei sitä kyllä ymmärrä ei. Ei tippaakaan!

   Poista
 4. Tästä ei voi tarpeeksi puhua!!! Hyvä ja tärkeä ottaa esille! Itsellä myös pistää vihaksi ihmisten ajattelemattomuus, koska jokainen tavis koiranhankkija joka ei tutustu kunnolla kasvattajaansa on ihan yhtä syyllinen siihen että tämä bisnes elää ja voi hyvin!

  Piti käydä pussailemassa omaa murua, niin surullinen olo tuli kun ajattelee niitä koiraparkoja, jotka joutuu pahojen ja ahneiden uhreiksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pusut sinne pikku-karvanaamalle <3 Olen ihan samaa mieltä. Tämä on äärimmäisen tärkeä aihe tuoda esille niin paljon, kuin vain mahdollista.

   Poista
 5. Amen!

  Oma koirani on vastuulliselta kasvattajalta ja sain juuri sitä, mitä "tilasinkin". Olin nähnyt vuotta ennen Pennyn syntymistä Pennyn äidin, isän ja äidinäidinäidin. Lisäksi olin kasvattajaan yhteydessä läpi vuoden ja näin vielä jossain vaiheessa äidinäidinkin. Kun koiran vanhempiin pääsee etukäteen tutustumaan, saa jotain käsitystä siitä, minkälainen omasta koirasta mahdollisesti tulee, ja pystyy erityisesti kiinnittämään huomiota siihen, minkälaisia ongelmia ja vahvuuksia koiralla voisi olla.

  Ja onhan sillä koirallakin ihan erilaiset valmiudet lähteä uuteen kotiin! Tottakai sitä säälii niitä pentuja, ja varmasti monelle tulee sellainen pelastamisfiilis päälle, että nyt on pentu saatava tuolta pois. Mutta valitettavasti se vain ruokkii pentutehtailijoita ja edistää tätä puuhaa. Kauhea avautuminen, mutta kauhea on asiakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet kyllä toiminut Pennyn kanssa niin oikein, kuin vain voi toimia. Arvostan suunnattomasti tuollaisia kasvattajia ja koiran ostajia, jotka näkee homman eteen oikeasti vaivaa! Meiltä ei pentuja ole juurikaan muille, kun tutuille lähtenyt, joten sinäänsä ollaan onnellisessa asemassa, että ollaan tiedetty mihin "lapset" muuttaa. Toki melkein joka pentueesta on sitten yksi hirviö jäänyt kotiin kasvamaan..

   Poista
 6. Aivan järkyttävää luettavaa kyllä. Meillä ollaan suunniteltu joskus tulevaisuudessa kennelin perustamista, mutta sitä ei todellakaan tehdä rahankiilto silmissä, toisin kuin esim miehen serkku kerran luuli. Totesi vaan, että sitten te saatte sikana rahaa. No anteeksi, nyt, mutta ei sitä ihan sen takia tehdä. Toiset pitää jalostamista jotenkin huonona asiana, ja onhan se, jos se tehdään väärin perustein, esimerkiksi niin että ajatellaan saksanpaimenkoiran olevan jotenkin mageempi kun se on matala selästä, ottamatta huomioon niitä vaivoja mitä se aiheuttaa. Meillä ei esim. Justiina tule ikinä tekemään pentuja, se leikataan heti kun uros tulee. Liian monta periytyvää vaivaa. Jalostaminen on hyvä asia siinä vaiheessa kun ajatellaan koiran luonteen ominaisuuksia tai muita vastaavia, ulkoisten ominaisuukset on sivuseikkoja näissä. Mulla onntietysti tätä sivustakatsojan kokemusta vain isoista koirista, meillä työkoirista, ei esim näyttely tms.koirista. Pieneistä en tiedä muuta kuin sen, että Cavalierin kohtalo on aivan järkyttävä ja vain ihmisen turhamaisuuden vuoksi. Kai niitä pieniä kysytään enemmän niin niillä halutaan tehdä rahaa koirien kustannuksella. Hyi että.

  VastaaPoista
 7. Niin, ja me tosiaan käytiin itävallassa asti katsomassa mahdollisesti tulevan koiran emää ja isää, jos seuraavassakin pentueessa kätetään samaa yhdistelmää. Pete oli erittäin vaikuttunut sekä emästä ja isästä, ja uskon että siitä yhdistelmästä saadaab juuri meidän tarkoituksiin sopiva työkoira.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just. Hirveestihän tässä rahaa on tullut koirilla tienattua :D NOT. Vaikka just chihun pennut on aika arvokkaita, niin jos niitä syntyy se kaksi tai kolme, joista yksi vielä jää itselle, ei siinä kyllä saa edes omiaan pois. Teillä on kyllä oikea ja järkevä asenne kasvattamiseen, arvostan!! Varmasti seurakoirilla on ihan erilaiset vaatimukset kuin työkoirilla, mutta terveet ja hyvä luonteiset koirat ovat toivon mukaan jokaisen kasvattajan prioriteetti, eikä missää nimessä se raha.

   Poista
 8. Tämä asia on minunkin sydäntäni lähellä. Mikä pahinta, moni tuttuni on hankkinut koiransa kyseenalaisilta kasvattajilta. Harmittaa tosi paljon. Toki yritin heille asiasta puhuakin, mutta viesti ei mennyt perille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi onpa ikävä kuulla. Mutta ihana, että olet yrittänyt heille asiasta puhua. Ihan k-ä-s-i-t-t-ä-m-ä-t-ö-n-t-ä etteivät tuttusi ole kuunnelleet järkipuhetta! Että pistää sellaiset urpot vihaksi. Ottaisivat ennemmin vaikka sen sekarotuisen jostain oikeasta vahinkopentueesta ennemmin kuin "rotukoiran" halvalla pentutehtaasta. AARGH.

   Poista
 9. Hyvä teksti ja olen niin samaa mieltä kaikesta. Oon vaan niin surullinen aina kun kuulen näistä pentutehtaista, eikä suuri eläinrakas sydämeni vain pysty ymmärtämään miten joku voi satuttaa noita viattomia pieniä nappisilmiä. Ne kun eivät ole koskaan tehneet pahaa kenellekään. Vihaan sitä että ihmiset käyttävät valtaansa niin väärin. Ketä me olemme kohtelemaan eläimiä tässä maailmassa niin julmasti vain koska ajattelemme että meillä on isot aivot joten me voidaan tehdä mitä halutaan. Planeetta kuuluu samalla tavalla kaikille eläimille ja mielestäni tehtävämme fiksuimpina "eläiminä" olisi vain keksiä tapoja miten parantaa muiden eläimien elämää. Ei että miten voimme parhaiten hyötyä muista eläimistä. Tämä mun kommentti meni nyt vähän ohi punaisen langan, mutta aina tulee itku kurkkuun kun miettii niitä tuhansia koiria jotka tälläkin hetkellä elelevät huonoissa oloissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet niin oikessa. Ei voi ymmärtää.. Ei meillä pitäisi olla tällaista etuoikeutettua asemaa kohdella eläimiä mielivaltaisesti. Valitettavasti nyös yhteiskunta mahdollistaa sen, kun eläinten väärinkohtelusta ei saa edes kunnon tuomiota. Raivostuttavaa.

   Poista
 10. Erittäin koskettava ja tärkeä aihe, hatunnosto Rimma sulle, kun tästä kirjoitit! Itse olen myös kuullut juttuja näistä pentutehtailijoista, sekä lievemmässä muodossa sitä harjoittavista että niistä kauhutarinoista. Ei sitä voi tällaisena omaa koiraansa yli kaiken rakastavana ymmärtää, miten jotkut voivat tehdä pienille ja viattomille pahaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi ymmärtää ei. Itsellekin jokaisesta meillä syntyneestä pennusta on ollut ihan tuskaa luopua! Saatika, että olisin tehnyt sitä rahasta vaan kaikkein tärkeintä on ollut, että lapset ovat saaneet parhaat mahdolliset kodit! Ja on ne kyllä onneksi saaneetkin (:

   Poista
 11. Hyvä Rimma,hieno kannanotto!!! Tämä asia on niin tärkeä ihmisten tiedostaa.
  Me hankimme oman koiramme ihan rehellisesti sanottuna Suomen parhaalta (huom.tämän ko.rodun)kasvattajalta. Tehtiin paljon taustatyötä,pyydettiin suositteluja eri kasvattajista,soiteltiin ja käytiin jutteluja kasvotusten. kasvattaja myös itse halusi haastatella meidät ennenkuin lupasi pennun meille. Kaikenkaikkiaan homma meni just oikein. Rotukannan ollessa muutenkin tosi pieni niin kasvattaja käyttää paljon aikaa oikeiden yhdistelmien suunnitteluun ja kun hän on 10v asiaa tehnyt erinomaisesti,niin hienoja yhdistelmiä on syntynyt Australiassa asti. Saimme perheenjäsenen lisäksi tukun hyviä kavereita kasvattajatiimistä.
  Miksi kerroin tämän? Nämä seikat haluan aina kertoa kun joku kaveri hankkii koiraa,että millaista se kunnon kasvattajien työ on. Ja nimenomaan että milloin pitää kellot soida päässä. Mikään ei vihastuta enempää kun nämä vahinkopentueet mistä lie vanhemmista ja mistä lie oloista syntyneet. Yksi hyvä ystäväpariskuntamme osti pennun säälistä ja kyllä siitä on monesti keskusteltu. huoh.
  Me nimenomaan hankimme perheenjäsenen josta olemme kiitollisia joka päivä ja jokaisella koiralla on hyvään perheeseen myös oikeus.
  Kiitos postauksesta ja kaunista viikonloppua<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olette kyllä toimineet just oppikirjan mukaan! Arvostan! Kumpa kaikki koiraa ottavat olisivat nuin fiksuja ja järjestelmällisiä. Ja sekin vielä, että ihmiset miettisivät ja tutustuisivat rotuun, jota harkitsevat, eikä mentäisi vain esim. pelkän ulkonäen perusteella ostamaan kettuterrieriä, joka tarviikin yllättäen jotain muutakin virikkeitä, kuin sohvalla makoilun.

   Poista
 12. Hyvä että nostit asian ylös - erityisen hyvä, koska teidän rotuvalinta on muutenkin aika pinnalla nyt, eikä kääpiökoirien osuutta pentutehtailussa voi mitenkään kaunistella.

  Rotukoirien kasvatus Suomessa on tällä hetkellä muutenkin niin poikkiteloilla, että olin itse asiassa jopa iloinen, että tämä nousi mediassa näin isosti esiin. Ei hyssyttely poista ongelmaa, eikä siirrä sitä ulkomaille. Kaiken maailman espanjanihmeiden raahaaminen "hyväntekeväisyytenä" on mielestäni sekin niin kauan aika perustelematonta, kun hyväntekeväisyydelle on ihan kotimaassakin tilaa.

  Näiden pentutehtailu-uutisten saattaminen jo olemassaolevien koiraharrastajien tietoisuuteen ei ole se pointti, asia pitää saada ensimmäistä koiraa harkitseville tietoon. Keltainen pörssi tai Tori.fi eivät ole oikeita kanavia ostaa koiraa, oikea kanava on aina rotuun sitoutunut kasvattaja. Ikävä kyllä hyvää ei saa halvalla, halvan koiran hinta voi olla sairaus tai käytöshäiriö.

  Tiedän, että kommenttini ei varmasti mene monellakaan purematta läpi, mutta itsekin rotukoirakasvattajana ja aktiivisena harrastajana haluaisin kääntää huomion siihen, että meillä kotimaassa tehdään paljon arvokastakin työtä koiramaailman hyväksi. Sanat kennelnimi, kasvattaja tai rotukoira eivät tarkoita tehotuotantoa, pentutehtailua tai sairauksia.

  Pienen tunnekuohun saattelemana,
  Anna Mäkinen
  Saxena-borderterrierit

  ps. Jestas Tortellini on ollut söpö pentu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä ihan samaa mieltä kanssasi. Nämä keltaisesta pörssistä koiraansa etsivät voisivat miettiä kaksi kertaa, että mitä ollaan tekemässä. Pitäisi olla joku hemmetin laki, joka kieltää kaikkien tuollaisten epämääräisten koirien kaupittelun kokonaan! Ja juuri näinhän se on. Kyllä suurin osa koiraharrastajista on jo tietoinen pentutehtaista ja osaa kyllä varmasti niitä välttää, mutta nämä ensimmäistä koiraansa ostavat ovat se kohderyhmä, joka pitää saada ymmärtämään, ettei se ostohinnaltaan halpa Tessu välttämättä olekaan enää parin vuoden eläinlääkärikäyntien jälkeen "halpa". Saatika että mietittäisiin, millaisissa oloissa Tessun vanhemmat mahdollisesti elävät, että halutaanko sellaista toimintaa tukea ihan oikeasti. Kylläpä pistää taas vihaksi!

   Poista
 13. Hieno kirjoitus, ja niin minunkin sydäntä lähellä! Onnekseni en tunne ketään, joka olisi näihin tehtailuihin mukaan lähtenyt. En edes uskaltanut katsoa linkin taakse, mitä sieltä olisi löytynyt. :(( Mikään ei ole surullisempaa kuin pienen viattoman luontokappaleen kidutus. Toivoisi aina että voisi näihin asioihin vaikuttaa enemmän, miten ne koirat saadaan niiltä rääkkääjiltä OIKEASTI kokonaan pois??
  Itselläni on 4 koiraa elämäni aikana ollut ja kyllähän se ajatus aina sinne suuntaan joskus kääntyy, että pitää vielä joku päivä koira taas laittaa. Saa nähdä toteutuuko se ajatus, nyt meillä on niin hyviä hoitokoiriakin, että saan sillä pahimmat kuumeet aina taltutettua. :)
  Teidän mussukat on kyllä aivan ihastuttavia!! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kannatakaan katsoa. Siitä tulee vain paha mieli :( Ainut keino vaikuttaa sen lisäksi, ettei tätä toimintaa tue, on varmaan vain kertoa tästä ongelmasta kaikille mahdollisille ihmisille, jotta muutkin tajuavat välttyä näiltä tehtailijoilta. Mur...

   Niin se varmasti on, että joskus ne hoitokoiratkin ovat ihan riittäviä (: Onhan nuista pikkuisista välillä vähän riesaa, mutta kyllä ne onneksi tuo niin paljon iloa, ettei sitä oikein osais enää ilmankaan olla! <3

   Poista
 14. Hyvä postaus ja olen samaa mieltä myös Annan kanssa enspanjanihmeiden tuonneista, kun sekä kodittomia pentuja että aikuisia löytyy ihan täältä kotosuomesta.

  Itse eläinrakkaana kolmen koiran omistajana voin sanoa että kun meille tuli tämä viimeinen koira niin oli kyllä tarkat vaatimukset. Halusin olla todella tarkka kasvattajasta, koska ensin valitsen kasvattajan ja sitten kasvattajan täytyy vielä valita meidät pennun omistajiksi. Olisin vaikka voinut odottaa tältä kasvattajalta vuosia pentua, kun vähempään en suostunut.

  Täytyy kuitenkin vähän olla erimieltä ja sanoa että myöskään näyttelyissä pärjäävät koirat eivät ole aina ne "parhaimmat" jalostukseen. Asiaan pitäisi vaikuttaa myös koiran luonne. Koira voi olla ulkomuodollisesti se kaunein mutta jos on hermoheikko, sitä ei kuitenkaan jalostukseen kannattaisi käyttää.

  Toivoisin että kaikki koiran hankintaa miettivät käyttäisivät aikaa siihen, että löytäisivät itsellensä juuri sen oikean koiran, ei sen, joka on ehkä ulkonäöltään se söpöin tai se egobuusteri. Vaan ihan oikeasti se juuri heille soveltuvin koira.

  Ja lopuksi: Pullander uimakoulussa on aivan hellyyttävä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että olette olleet nuin määrätietoisia koiran hankkijoita! Juuri tällaisia kaivataan lisää.

   En kyllä mielestäni ole sanonut, että näyttelyssä pärjäävät koirat olisivat parhaimpia jalostukseen, sillä olen ihan samaa mieltä, eiväthän ne välttämättä ole. Mutta toivottavasti suurin osa tuomareista arvostelee koiralta nykypäivänä näyttelyssä myös luonnetta, eikä ärripurrit ja arkajalat menestyisi, vaan kiinnitettäisiin huomiota myös rotumääritelmän mukaiseen luonteeseen. Sitä en tiedä miten tämä toteutuu..

   Tätä minäkin olen monesti miettinyt, ettei todellakaan pitäisi ottaa koiraa vain sen ulkonäön tai jonkun tietyn ulkoisen ominaisuuden vuoksi. Aina pitäisi miettiä koiran luonteen ja alkuperäisen käyttötarkoituksen sopivuutta itselle. Jos nyt otan vaikka tuon söpön kettuterrierinpennun, niin riittääkö sille aktiviteetiksi se, että kipaisen joka ilta kerran puiston ympäri? Tuskin. Mutta chihulle se voikin riittää. Toki nekin ovat yksilöitä ja siinä missä yksi meidän triosta on tyytyväisin sohvalla, niin yksi vaatii ihan eri tavalla aktiviteetteja ja liikuntaa.

   Paljon rapsutuksia sinne teidän koiraperheelle! (:

   Poista
 15. Hyvä ja tärkeä kirjoitus vakavasta aiheesta. Täällä on herännyt paljon hyvää keskustelua, itse en oikein osaa sanoa mitään. Pistää aina niin vihaksi kaikenlainen eläinten hyväksikäyttö ja ihmisten piittaamattomuus eläinten hyvinvoinnista. Itsellä kaikki kissat ovat toisten ihmisten jäljiltä pelastettuja, mitä kummallisimpien tekosyiden ja tapahtumaketjujen kautta tulleita. Puistattaa. En viitsinyt linkkejä klikkailla, voin kyllä kuvitella mitä sieltä löytyisi.

  Huoh. Halitaan niitä omia karvapalleroita tänään vähän enemmän kuin tavallisesti. WWF:n slogan on hyvä: "koko maailmaa et voi pelastaa, palasen voit"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin pistää kyllä vihaksi! Asiaa ei oikein voi edes ajatella, etteikö nousisi niskakarvat raivosta pystyyn. Halitaan tänäänkin kaikkia karvakuonoja oikein urakalla <3

   Hyvä slogan. Totta joka sana.

   Poista
 16. Todella hyvä kirjoitus! On aivan totta että, "halvan" lemmikin ostajat luovat markkinat tehtailijoille. Jokainen vastuuntuntoinen ja lemmikkiään rakastava ihminen, käyttää aikaa ja vaivaa lemmikkiään hankkiessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nimenomaan juuri näinhän se on. Toivottavasti ihmiset ajattelisivat asiaa enemmän ja ottaisivat faktoista selvää!

   Poista

Hei, kiitti kommentista (: