2012/09/28

Koiramaailman kirous - pentutehtailu

Viime päivinä on pyörinyt paljon otsikoissa koiramaailman surullisen kuuluisa vitsaus - pentutehtailu. Minun on äärimmäisen eläinrakkaana ihmisenä ihan pakko kirjoittaa pari sanaa, sillä nämä taas pinnalle pompsahtaneet kuvat ja ihmisten käsittämätön välinpitämättömyys saavat sydämeni suorastaan itkemään verta.

Maailman mahtuu järkyttävä määrä pahuutta, eikä kaikkia voi auttaa tai pelastaa, mutta joihinkin harvoihin asioihin voi jokainen ihminen omilla teoillaan ja valinnoillaan suoraan tai välillisesti vaikuttaa. On niin surullista nähdä, että Suomenkin kaltaisessa sivistysvaltiossa koirien, ihmisten parhaiden ystävien, hyvinvoinnista osa ihmisistä viis veisaa tuon taivaallista (tuotantoeläimistä puhumattakaan, mutta se on jo ihan toinen tarina). Ainut asia mikä joidenkin "koirankasvattajaksi" itseään tituleeraavien ihmisten silmissä tuntuu kiiluvan ovat kultaiset dollarinkuvat.

Meidän viimeisin chihu-pentue keväällä 2010.

Edellisessä kuvassa vielä pentu, nyt jo aikuinen Tortelliini.

Jatkuvasti tulee esille uusia todella törkeitä eläinrääkkäystapauksia, joiden tekijät yleensä saavat aivan naurettavan mitättömiä sakkotuomioita. Pentutehtaissa koiria pidetään ihan järkyttävissä oloissa, useiden kymmenien tai jopa satojen koirien laumoissa ahtaissa tiloissa tai häkeissä, joissa eri urokset astuvat narttuja jokaisesta juoksusta "kasvattajan" vähät välittämättä siitä, millaisessa fyysisessä tai henkisessä kunnossa hänen "rahantekokoneensa" ovat. Koirat ovat nälkiintyneitä, elävät omien ulosteidensa keskellä, niillä on ulkoloisia ja usein todella pahoja terveydellisiä ongelmia.

Ja miten tällaisia räikeästi eläinten oikeuksia polkevia pentutehtaita sitten täältä koto-Suomestakin löytyy? Sitä sopii ihmetellä. Osa vastuusta on nimittäin näiden rahanahneiden "kennelin" pyörittäjien lisäksi myös sillä söpöä koiranpentua hankkivalla tavallisella kaduntallaajalla. Tänä päivänä voisi kuvitella ihmisillä olevan jo sen verran tietoa internetin ollessa jokaisen ulottuvilla, että jos joku myy "rotukoiraa" reilusti huokeammin, kuin vastuulliset kasvattajat, täytyy paketissa olla jotain pahasti vialla.

Möykky.

Pullander uimakoulussa.

Rakas kantanarttumme Muru vuonna 2010.

Pyydänkin siis teitä hyvät ihmiset tarkoin puntaroimaan eri vaihtoehtoja, kun olette hankkimassa sitä omaa karvaista perheenjäsentänne. Miettikää tarkkaan ja hartaasti, mistä ja keneltä te sen pennun ostatte. Ottakaa selvää pennun kasvattajasta, käyttäkää apunanne googlea, keskusteluforumeita ja kysykää rotuyhdistykseltä suosituksia. Tarkistakaa pennun vanhempien ja mahdollisten sisarusten terveystulokset. Vaatikaa saada nähdä pennun ja emon elinolot, tutustukaa rotumääritelmään ja kyseiselle koiralle asetettuihin terveysvaatimuksiin. Luota pääsi sisällä soiviin hälytyskelloihin, jos törmäät johonkin epäilyttävään toimintaan. Älä missään nimessä "pelasta" pentua tehtaasta maksamalla siitä! Voit ehkä näin tarjota yhdelle epäonniselle koiralle hyvän kodin, mutta samalla tuet tehtailijan häikäilemätöntä toimintaa. Tee tarvittaessa ilmoitus kuntasi eläinsuojeluviranomaiselle tai kunnaneläinlääkärille.

Tämä pentutehtailu koskettaa minua syvältä ihan jo senkin takia, että useimmiten nämä tehtaiden kasvatit ovat tänä päivänä niin suosittuja kääpiökoirarotuja. Me olemme vuosikymmenen varrella kasvattaneet yhdeksän chihuahua-pentuetta terveistä ja tutkituista näyttelyissä menestyneistä vanhemmista. Omia chihuja meidän perheessä on tällä hetkellä seitsemän, kaikki meillä kotona syntyneitä ja perheen keskellä kasvaneita sosiaalisia koiria. Uskon, että meidän tytöt saavat elää hyvän elämän ja toteuttaa lajilleen ominaista käyttäytymistä. Liikkua, ulkoilla, saada hellyyttä (vähän ehkä liiaksikin), terveellistä ravintoa ja raikasta vettä. Samaa ei voi sanoa tästä raukasta, jonka kärsimys päättyi vihdoin eläinsuojeluviranomaisten pelastettua loisten täyttämä ja pahoista fyysistä ja henkisistä vammoista kärsivä koira pois pentutehtaasta. Valitettavasti pienen elämän pelastamisyritys tuli tässä tapauksessa ihan liian myöhään..

Pupu.

Nasu 10 vee.

Trio.

Ystävät kalliit. Kun te tai läheisenne olette hankkimassa koiraa, älkää ummistako silmiänne. Me voimme omilla valinnoillamme ja ihmisten tietoisuuden kasvattamisella auttaa pentutehtaissa syntyviä, eläviä ja kasvavia viattomia ihmisen parhaita ystäviä.

Rapsuttakaa karvakuonojanne minunkin puolesta! 

Kiitos ja anteeksi.


2012/09/17

Wannabe-betoniseinä kalkkimaalilla

Köh köh ja niiskaus. Räkä ei lopu koskaan, mutta ehkä tässä aletaan pikku hiljaa palata elävien kirjoihin. Asunto uhkaa pintojen osalta valmistua ihan näillä näppäimillä ja aika valkoinen värimaailma on seiniin ilmaantunut. Paitsi alakerran työ-/vierashuoneeseen, johon yritettiin yhdelle seinälle saada aikaan jotain aivan muuta. Sisustus huoneessa on luonnollisesti alkutekijöissään, joten älkää pliis kiinnittäkö huomiotanne siihen. Sattuneesta syystä asutamme itse vielä tätä tulevaa vieraiden sijoituspaikkaa, sillä yläkertaan tulevasta makkarista tehdään vasta piirustuksia.

Tiesin, että haluan seinästä harmaan ja J luotti visiooni. En kuitenkaan halunnut maalata seinää ihan perusmaalilla, sillä toivoin luovani pinnasta jokseenkin "elävämmän" ja betonimaisen. Mitään hajua ei tosin ollut siitä miten tälläinen onnistuisi, kunnes törmäsin sattumalta netissä Bulevardilla sijaitsevan sisustusliike Nougatin omistajan blogiin ja käsitteeseen kalkkimaali. 


Tämä Islannissa valmistettu kalkkimaali on täysin luonnontuote ja eri harmaan sävyjä liikkeestä löytyi useita. Minulla oli oikean värin valinnassa apuna keittömme lattiaan asennettun betoni-laatan palanen, sillä halusin näin sitoa asunnon värimaailmoja ja pintoja yhteen. Maalin sekoitus ja levitys pensselillä seinään oli helppoa, sillä samaisesta Nougatin blogista löytyi tähän tarkat ohjeet. Toki pussissa oli ohjeet myös, mutta vain englanniksi.


Tältä huoneessa näytti ennen maalisudin heiluttelua.


Ja jälkikäteen. 

Bongaa kuvasta kolme koiraa. 


Mielestäni tuloksesta tuli aika jeba. Esittelen sitten tarkemmin miltä meidän kortteerissa näyttää, jahka alkaa olla rakenteiden ja sisustuksenkin osalta valmiimpaa. Pölyä on i h a n jokapaikassa, että jos innokkaita siivoojia ruudun siltä puolen löytyy niin willkommen vaan!

Hyvvää syyskuisen viikon ensimmäistä päivää toverit!


2012/09/12

Alppimara eli kun pojat vuorelle kipaisivat

Suomalaisia pidetään ainakin jossain päin maailmaa käsitykseni mukaan pienenä ja sitkeänä kansana, joka asuu igluissa ja painii jääkarhujen kanssa. Siis jokseenkin hulluina tai muuten vaan kajahtaneina, jotka menevät suomalaisella sisulla vaikka läpi harmaan kiven. Tämä kajahtaneisuus-käsitys vahvistui männä viikonloppuna entisestään, kun matkustimme veljeni perheen luokse Sveitsiin, jossa tuleva aviomieheni osallistui veljeni kanssa virallisiin pitkän matkan mäkijuoksun MM-kisoihin. 42,195 freaking kilometriä ja 1800 metriä armotonta nousua (about 10 Ruka-tunturin verran..) pitkin kivikkoisia kinttupolkuja. Tehkääpä perässä. Ei onnistuis ainakaan tältä matamilta. Ei edes sillä kuuluisalla sisulla.


Vietimme ensin muutaman päivän pienessä ja idyllisessä Wädenswilissä Zürich-järven kupeessa veljeni perheen kotona, jonka jälkeen matkustimme Interlakeniin odottelemaan seuraavana päivänä samaisesta kylästä starttaavaa Jungfraun maratonia.


 
 Siellä se poikien takana siintää. Lumihuippuinen Jungfrau, jonne pitäisi kyseisestä lähtöpisteestä seuraavana päivänä kipaista. Terve. Huomatkaa, että Suomen lippu oli mukana joka paikassa, sillä edustimmehan kuitenkin "Suomen maajoukkuetta"!


 
Kyllä näihin sveitsiläisiin lakanoihin kelpasi köllähtää odottelemaan seuraavan päivän koitosta. Hyvin nukutti! Paitsi että nuo maailman painavimmat tappajatäkit yrittivät tukehduttaa minut syleilyllään.


Aamu valkeni kirkkaana ja aurinkoisena. Ihan öyhäkät oli kyllä näkymät majatalon ikkunoista kohti Interlakenin keskustaa.



J urheilu-univormussaan lähtöpaikalla.


Suomen edustus valmiina lähtöön! Ja sitten mennään!


 Me naisväki jatkettiin matkaa kohti läheistä kylää, josta nousimme junalla ylös Wengeniin kannustamaan poikia 30 kilometrin etapille. Kuinka reilua. Toiset juoksee, kun toiset istuu junassa.



Maisemat ensimmäisellä junamatkalla olivat jokseenkin upeat.


 
Sveitsiläiset kannustivat kaikkia juoksijoita, niin tuttuja kuin tuntemattomiakin. Lehmänkelloja kilisteltiin ja torviin töräyteltiin. Myös Viidakon Ykä oli eksynyt maratonille.



Ja sitten sieltä tullaan. Vielä jaksoi 30 kilometrin jälkeenkin hymyilyttää!

Iso osa porukkaa liputettiin ulos jo tällä 30 kilometrin etapilla, sillä maratonilla oli aikarajoite, jonka puitteissa piti päästä etenemään pisteestä toiselle. Tämä asetti tietysti omat paineensa myös juoksijoille reitin ollessa jo muutenkin ihan äärettömän raskas.


Meidän matkamme jatkui junalla kohti maalia ja Kleine Scheideggiä, poikien jäädessä juoksemaan reitin ehkä "pisimpiä" kilometrejä. Ensimmäiset 25 kilometriä olivat kuulemma ne "helpot", sitten alkoivat jyvät akanoista karsivat nousut.



Näitä kumpuja katsellessani odottelin koko ajan näkeväni joukon Taru Sormusten Herran hobitteja. Eipä näkynyt muuta kuin lampaita.



Perillä! Maisemat olivat jotain i h a n uskomatonta. Ei voinut muuta kuin haukkoa henkeä ihan jo ohuemman ilmankin vuoksi, mutta lähinnä tätä 'kala kuivalla maalla'-efektiä aiheuttivat kolme isoa ja korkeaa vuorta. Eiger - Mönch - Jungfrau.


Legendaarinen hotelli Bellevue sijaitsee vähintään yhtä kuuluisan Eigerin pohjoisseinän katveessa. Seinä nousee pystysuorana kahden kilometrin matkan ja sen sanotaankin olevan koko pohjoisen pallonpuoliskon korkein seinämä.

Jos joku ei ole nähnyt tositapahtumiin perustuvaa elokuvaa, North Face - Pohjoisrinne, jonka tapahtumien näyttämönä edellä mainitut seinämä ja hotelli ovat, voin suositella erittäin lämpimästi katsomaan.


Hetken maisemia pällisteltyämme jännitys alkoi tiivistyä. Ehtisivätkö pojat 38 kilometrin kohdalle määrätyssä ajassa, josta olisi vielä 4 kilometiä ja 800 metriä korkeuseroa (neljä Rukaa) maaliin? Juoksijoita valui hiljalleen ohitsemme, mutta tuttuja kasvoja ei näkynyt. Ei auttanut muu kuin odottaa.


Odottaa ja kuvailla vuoria.


Ja vähän myös Suomi-turisteja.


Kaveri oli löytänyt ihan leppoisan päiväuni-mestan.


Look at me. Me and the mountain.


Viimein väliaikatietoja alkoi tippua. Heebot olivat päässeet aikarajan puitteissa etapin ohi ja nyt edessä olisi vielä viimeiset, mutta sitäkin raskaammat kilometrit jo valmiiksi hapoilla oleville jaloille.

Pääsimme jälkeenpäin fiilistelemään poikien matkalla olleita maisemia, sillä veljeni oli napannut kuvan vuoren rinnettä kapuavasta J:stä kännykällään.


Maratonin virallisen valokuvaajan näppäämä foto pojista harjanteella, pari kilometriä ennen maalia.


Koitin itsekin zoomailla kohti harjannetta, mutta ei erottunut muuta kuin pieniä ihmisen hahmoja muistuttavia pisteitä. 


Kävelin puolisen kilometriä poikia kameran kanssa vastaan ja jatkoin jännittämistä. Millaisessa kunnossa voi ihminen tuollaisen rääkin jälkeen olla?


Ei huolta. Nämä jätkät olivat vielä kuuden tunnin kipuamisen jälkeenkin yhtä hymyä. Kai se kokemus itsesään nuissa puitteissa antoi niin paljon lisää tsemppiä, ettei sitä omaa jaksamista edes ehtinyt miettiä.


Puoli kilometriä matkaa maaliin. Ei muuta kuin siniristiliput messiin ja menoksi!


Tämä paparazzi ei pysynyt maratoonareiden perässä edes puolta kilometriä, joten maalisuoran kuvan oli onneksi ottanut joku toinen.



Sitten saa jo tuulettaa. Ihan uskomaton fiilis! Ei pysty edes kuvittelemaan mikä tunne näillä punapaitaisilla kavereilla oli, kun itsekin oli jo aivan tippa linssissä.



Saa myös olla ihan luvan kanssa ylpeä uskomattomasta suorituksestaan.


Ja tässä vielä kerran Hotelli Bellevue ja pilviverhon peitossa oleva Eigerin pohjoisseinä.


Reppu, reissu ja Rimma.


Pari tuntia palauteltiin voimia poikien jalkoihin maaliin tulon jälkeen ja ihasteltiin upeita maisemia. Sitten oli aika jättää hyvästit Jungfraulle ja lähteä kohti Zürichiä mitalit kaulassa. Harmiksemme emme tällä reissulla ehtineet kivuta Euroopan korkeimmalle juna-asemalle, Jungfraujoch:lle. Jäipähän jotain uutta koettavaa sitten ensi kerralle, sillä tänne aion vielä ihan ehdottomasti palata. Euroopan katolle.



Yksi yö vielä Wädissä ja loma oli ohi. Onneksi lentokentältä kuuluu ostaa lohdutukseksi Sprünglin tryffeleitä.


Hei hei Sveitsi! Pian taas nähdään!


Kiitos ja anteeksi tämä valokuva-oksennus.

Reissukuumeista keskiviikkoa kuomat!

Täällä ainakin podetaan sitä vakavinta, eli kroonista sorttia..